Gaykoppel Jakub en David delen regenboog-mondkapjes uit… in Polen

Bekijk hier de video

Leestijd: < 1 min

Polen staat niet bepaald bekend vanwege het aantrekkelijke klimaat voor LHBTQ’s. Gaykoppel Jakub en David grijpen de coronacrisis aan om een statement te maken: op straat delen ze mondkapjes uit met een regenboogmotief. Hoe reageren de Polen hierop? Bekijk de video.

Al meer dan twee miljoen mensen hebben de video gezien waarin Jakub en David hun regenboogmondkapjes uitdelen op straat. Met deze actie willen de twee het stigma wegnemen dat in Polen heerst: dat homoseksualiteit een ‘plaag’ is. Net als het coronavirus, eigenlijk.

Plaag
“Veel Polen noemen ons een plaag, dus we dachten: als we mensen helpen met het voorkomen van de échte plaag, dan brengen we ze misschien op andere gedachten. Ik weet het, dat klinkt naïef. Maar als we iets goeds kunnen doen, waarom dan niet?”

Met een van oma geleende naaimachine gingen Jakub en David aan de slag. Samen met een bevriende kleermaker naaiden ze driehonderd maskers in de kleuren van de regenboog, die ze uitdeelden in de steden Gdańsk, Gdynia en Sopot, alle drie gelegen aan de Baltische zee.

Nerveus
Voordat ze aan hun actie begonnen, werden Jakub en David een beetje nerveus. “Overal in Polen zijn LHBTQ-vrije zones gecreëerd, dus waren we een beetje bang voor de reacties van de mensen… Maar de meesten waren geroerd door ons idee. Het was mooi om te zien dat de regenboog mensen niet afschrikt, maar ze juist helpt om gezond te blijven.”

Jakub en David kwamen eerder in het nieuws met hun video’s. Bijvoorbeeld met hun Roxette-video na het overlijden van zangeres Marie Fredriksson. Of met hun eigen huwelijksvideo. Ze staan allemaal op hun YouTube-kanaal. Hier de regenboogmondkapjesvideo.

Powered by Labrador CMS