The kick-off

Vier jij dit jaar Pride in Brussel?

Van 17 - 19 mei is het Belgian Pride. Kom je ook?

Leestijd: < 1 min

Traditioneel wordt het Europese Pride-seizoen afgetrapt in de hoofdstad. In de steeds verder polariserende wereld laten wij deze zomer weer zien dat liefde zal zegevieren. Te beginnen in Brussel.

De Hongaarse premier Viktor Orbán beschimpt Europa met lasterlijke campagnes, terwijl Europa de kurk is waar zijn land op drijft. Eenzelfde sentiment leeft in Polen. En zullen we het nog maar weer eens over Brexit hebben? Ons werelddeel ligt onder vuur en dat is jammer: Europa zorgt voor voortgaande democratisering, ondermijnt onrecht en voorziet in de ontwikkeling van mensenrechten. Dat de eerste grote pride van het zomerseizoen, vijftig jaar na Stonewall, in Brussel wordt gevierd is misschien niet een direct gevolg van deze verenigingsgedachte, maar symbolisch is het wel.

Van 17 tot 19 mei zullen zeker honderdduizend bezoekers de Belgische en Europese hoofdstad aandoen voor Brussels Pride – eigenlijk Belgian Pride, maar misschien vindt Antwerp Pride dat niet zo vriendelijk – om kennis te nemen van de toespraken, de optocht te aanschouwen en zich vervolgens te laven aan het Belgische bier in de cafés van Rue Dansaert.

“Van 17 tot 19 mei zullen zeker honderdduizend bezoekers de Belgische en Europese hoofdstad aandoen voor Brussels Pride”

Dit alles volgt op het Pride Festival: een periode van twee weken vol activiteiten, die op 3 mei aanvangt met de kick-off op het stadhuis, waar de burgemeester de regenboogvlag hijst. Het festival zal natuurlijk kleinschaliger zijn dan de feesten en de optocht op 18 mei. Die optocht start ook dit jaar traditioneel bij het beursgebouw met een aantal boeiende toespraken van net geen Nobelprijs-winnende personalities.

Animatiefilm
Speciaal voor de Pride in Brussel lanceerde ze een mooie animatiefilm om het thema intersectionaliteit kracht bij te zetten.  De organisatie wil duidelijk maken dat de identiteit van een persoon meer is dan alleen huidskleur, seksuele geaardheid, gender, religie, handicap en/of leeftijd.

In de video zie je stadhuizen en gebouwen uit heel België en de jurken van de prinses vertegenwoordigen de complete wereld.

Hoofdbeeld: Naz Taha

Powered by Labrador CMS