Mike Douglas met Little Richard en Liberace

Very vintage: die keer dat Liberace en Little Richard te gast waren in de Mike Douglas Show

Leestijd: 3 min

“Naast jullie zie ik eruit alsof ik naar de kerk ga.” Dit zegt presentator Mike Douglas als Little Richard binnenkomt in een glitterpak en plaatsneemt naast Liberace, gehuld in een driedelig kostuum dat volledig bestaat uit luipaardprint. Beide gasten waren gay, en in de talkshow van Douglas zijn ze voor het eerst samen op tv te zien. Een typisch geval van ‘hiding in plain sight’ en alleen al daarom hilarisch.

In de rubriek Very Vintage duiken we regelmatig videoparels op uit de krochten van YouTube. Dat kan van alles zijn: tv-fragmenten, een verloren gewaande docu of een beschouwing van nu over iets van vroeger.

Little Richard was theatraal, luid, queer en een van de grondleggers van de rock ’n roll. Hij was een opvallende verschijning die soms zelfs optrad in drag, in een tijd dat niet veel mensen daaraan toe waren. Hij kwam op in de jaren vijftig, was razend populair in de sixties en seventies en in de jaren tachtig volgde een ommekeer: hij nam afstand van zijn homoseksualiteit. 

'geen homo meer'

In 1982 zei hij in de talkshow van David Letterman: "Ik ben nu geen homo meer, maar weet je, ik was mijn hele leven homo. Ik geloof dat ik een van de eerste homo's was die uit de kast kwam. Maar God liet me weten dat het Adam en Eve was, niet Adam en Steve. Dus gaf ik mijn hart aan Christus." Daarvoor al was hij zijn geloof gaan omarmen: ergens in de jaren zestig had hij een vlucht gemist, waarna het vliegtuig was neergestort. Hij noemde dat ‘een teken van God’.

 Liberace was minstens zo excentriek als Little Richard. Hij speelde populair-klassieke deuntjes op de piano, omgeven door kleurrijke fonteinpartijen op het podium en candelabra’s die fonkelden van de vele juwelen waarmee ze behangen waren. Zelf zag Liberace er net zo flamboyant uit: tijdens sommige optredens kwam hij binnenzweven vanuit de lucht, gehuld in een hermelijnen mantel. 

behind the candelabra

Om elke vinger zat een knots van een ring en als mensen zijn stijl belachelijk maakten, zei hij: “I’m crying all the way to te bank.” In de film Behind the Candelabra speelt Mike Douglas de rol van Liberace en Matt Damon zijn minnaar en muze, Scott Thorson. Liberace was zo verliefd op zichzelf dat hij er alles aan deed om Scott op hem te laten lijken, met mislukte cosmetische ingrepen tot gevolg.

Liberace heeft zich nooit uitgelaten over zijn seksualiteit, maar aan alles voldeed hij aan de bestaande stereotypen die er zijn over homoseksuele mannen uit die tijd. Little Richard daarentegen kon het weinig schelen wat mensen van hem dachten. Het ergste had hij toch al achter de rug toen zijn vader hem op 14-jarige leeftijd het huis uitschopte omdat de kleine Richard gay was. Pas op latere leeftijd kreeg hij er moeite mee, want na zijn omgekeerde coming-out bij Letterman riep hij op 84-jarige leeftijd nog dat relaties tussen twee mannen ‘onnatuurlijk ‘waren.

'that's wild... i love it!' 

Terug naar 1970, waar Liberace en Little Richard samen te gast waren in de Mike Douglas Show. Douglas, zelf een brave burgerman, had een week lang Liberace te gast als sidekick. Onlangs ging een fragment viraal waarin te zien is hoe Little Richard zijn entree maakt in een mouwloos glitterpak en met een enorme gouden haarband om zijn hoofd. Hij neemt plaats tussen Liberace en Douglas, waarbij die laatste opmerkt: “Naast jullie zie ik eruit alsof ik naar de kerk ga.” Dan kijkt Liberace naar het pak van Ries en zegt met flemerige stem: ‘That’s wild… I love it!”

Waarop Little Richard iets zegt in de trant van: “Ik kom naast Liberace te zitten dus dan móét ik wel iets wilds aantrekken.” Om vervolgens te vertellen dat hij de stijl van de pianoman als kind al bewonderde. Maar hij had geen geld voor dergelijke outfits, want al z’n geld ging naar z’n moeder en z’n dertien broers en zussen. Uit het niets zegt Douglas vervolgens: “Van dichtbij ben je echt prachtig mooi!”, en Little Richard: “Ik voel het, ik voel het!”

ontroerend fragment 

Online vinden veel mensen het ontroerend wat Douglas zegt tegen Little Richard. “54 jaar later voelt het nog steeds alsof Mike zijn tijd ver vooruit was. Dat hij zonder hem uit te lachen een compliment geeft, uit pure bewondering.”

Het is maar een kort fragment, maar het is enig om te zien. Bekijk het hieronder, gevolgd door de complete show op YouTube (Little Richard maakt zijn entree na 17 minuten en 44 seconden).

Powered by Labrador CMS