Bekijk de trailer van Little Richard: I Am Everything

A-wop-bop-a-loo-bop-a-lop-bam-boom!

Leestijd: 2 min

Hij was theatraal, luid, queer en een van de grondleggers van de rock ’n roll: Little Richard. In een nieuwe documentaire zijn z’n flamboyante optredens aan de piano te zien, komen hits als ‘Tutti Frutti’ voorbij en geven prominenten als RuPaul en John Waters commentaar. Bekijk hier alvast de trailer van Little Richard: I Am Everything.

Filmmaker Lisa Cortés heeft een documentaire gemaakt over queer rock ’n roll-pionier Little Richard. De zanger van hits als ‘Long Tall Sally’ en ‘Tutti Frutti’ gaf flamboyante optredens waarbij hij zijn piano zo’n beetje als springplank gebruikte, terwijl hij uitzinnig uithaalde of schreeuwde naar het publiek.

Liefde voor muziek

Little Richard werd geboren in Macon, Georgia, als Richard Wayne Penniman. Hij groeide op in een groot, arm en christelijk gezin en in de kerk ontstond zijn liefde voor muziek. Als tiener werd hij ontdekt door de ‘Godmother of rock ’n roll’, Sister Rosetta Tharpe.

Al snel begon hij solo op te treden, soms zelfs in drag. Het duurde niet lang voordat hij een platendeal kreeg, waarna hij uitgroeide tot een van de grootste sterren in de vroege popmuziek.

Gay of niet

Little Richard was een opvallende verschijning in de veelal witte wereld van de rock ’n roll, als zwarte queer man. In 1982 nam hij afstand van zijn homoseksualiteit. Bij David Letterman zei hij: "Ik ben nu geen homo meer, maar weet je, ik was mijn hele leven homo. Ik geloof dat ik een van de eerste homo's was die uit de kast kwam. Maar God liet me weten dat het Adam en Eve was, niet Adam en Steve. Dus gaf ik mijn hart aan Christus."

Later noemde hij homoseksualiteit ‘onnatuurlijk’ en een besmettelijke ziekte. Dat hij op zijn veertiende door zijn vader uit huis is gezet omdat hij gay was, hielp daarbij waarschijnlijk ook niet mee.

Zwarte queer roots

De film van Lisa Cortés eert de zwarte, queer roots van rock-'n-roll en daagt tegelijkertijd het onderdrukte muzikale erfgoed van de Amerikaanse popmuziek uit. De film biedt inzichten van prominente muzikanten, wetenschappers, culturele iconen en bevat ook interviews met Little Richard zelf.

De documentaire bevat uniek archiefmateriaal van de artiest en andere zwarte en queer pioniers, en toont zijn complexe leven te midden van de raciale en seksuele opschudding van die tijd. De film laat zien dat mensen die aan de rand van de samenleving staan en worden buitengesloten, in staat zijn om nieuwe realiteiten te creëren waarin iedereen mee kan dansen. 

Trailer

In de jaren zeventig raakte Little Richard verslaafd aan cocaïne, wat hem in die tijd duizend euro per dag kostte. In 2020 overleed de zanger, aan de gevolgen van botkanker.

De film Little Richard: I Am Everything is te zien tijdens het Music Documentary Film Festival, op 22 april in de Melkweg in Amsterdam. Bekijk hieronder de trailer.

Powered by Labrador CMS