Travel

The Capital: op reis naar Washington

The Capital

Leestijd: < 1 min

De machtscentra van de wereld zijn op een hand te tellen. Washington DC hoort daar natuurlijk bij. En deze stad breidt zich in hoog tempo uit. “Je kunt niet meer heel gemakkelijk van het ene naar het andere happy hour.”

1600 Pennsylvania Avenue.

Daar is zij dan: het Witte Huis. Het moet gezegd; het is inderdaad veel witter dan de grauwe, omliggende gebouwen. Publiek wordt op grote afstand gehouden maar toch is te zien dat er op het dak mensen lopen. Secret Service, waarschijnlijk. Toeristen en diplomaten lopen elkaar hier op straat gewoon voorbij alsof het zomaar een wijk is in zomaar een stad, maar niets is minder waar. Waarschijnlijk zijn dit de strengst beveiligde vierkante kilometers ter wereld. Niet alleen de president van de Verenigde Staten woont en werkt hier, ook de belangrijkste instituten van de overheid zijn in dit gebied gevestigd. Bijvoorbeeld het Capitool, de grote ministeries maar ook de drukkerij waar al het bankpapier gedrukt wordt. Gemiddeld gaat een papieren dollar korter dan een maand mee. Als-ie op is, gaat deze uit de roulatie en wordt er een nieuwe gedrukt, met een nieuw serienummer.

Op het eerste gezicht is dit gebied natuurlijk kwetsbaar voor aanslagen maar zichtbaar en onzichtbaar is hier overal politie en bewaking aanwezig. Op een steenworp afstand bevindt zich een bataljon van de meest meedogenloze mariniers en sommige instituties hebben zelfs hun eigen politie-eenheid. In het Capitool was die op 6 januari 2021, tijdens de bestorming door Trump-aanhangers, nog flink onder de maat, maar intussen is ook de bewaking van misschien wel het belangrijkste gebouw van Amerika – hier zetelen zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat – weer opgeschroefd.

Voor het Witte Huis voel je de macht van dit land.
Voor het Witte Huis voel je de macht van dit land.

De ‘demonstranten’ die het Capitool bestormden zijn extreem in hun denkbeelden; het gaat veel te ver om álle republikeinen als gekkies weg te zetten. De Verenigde Staten zijn verdeeld in twee werelden die elkaar nauwelijks nog lijken te tolereren: democraten en republikeinen. De democraten worden door de andere kant weggezet als liberals en dat beschouwen zij als een vies woord. In grote lijnen is het land duidelijk te verdelen: republikeinen strijden voor de vrijheid van het individu, zijn vaak voor wapenbezit en vinden dat burgers vrijheid moeten krijgen om zelf alles te beslissen. Daar moet geen overheid zich mee bemoeien.

Democraten kiezen juist voor (iets) meer overheidsbemoeienis om zo de kloof tussen arm en rijk kleiner te maken. Met gratis gezondheidszorg voor de allerarmsten, meer aandacht voor raciale problemen en pogingen om vrouwenrechten te verbeteren. Je zag ’m al aankomen: de regenbooggemeenschap voelt zich vooral thuis bij de laatste groep. Maar lang niet iedereen denkt zo: er zijn zeer actieve lhbtq-republikeinen die zich verenigd hebben in de Log Cabin Republicans, een onafhankelijke organisatie die wel degelijk door de republikeinse partij wordt erkend én gesteund. Deze groep baseert zijn bestaan op de kernwaarden van de eerste republikeinse president, Abraham Lincoln: vrijheid en gelijkheid. Eigenlijk wilden ze de Lincoln Republicans heten, maar die naam was al vergeven. Lincoln zou in een blokhut geboren zijn, dus daarom heten ze nu maar de ‘blokhutrepublikeinen’.

Naar het werk, slapen en weer naar het werk...
Naar het werk, slapen en weer naar het werk...

Blokhut

Charles T. Moran is de voorzitter van Log Cabin en wij zochten hem op. Moran: “Slechts drie jaar geleden ben ik naar Washington DC verhuisd, ik kom eigenlijk uit Los Angeles. Maar ik ben politiek lobbyist van beroep en dan is het wel gemakkelijk om hier te wonen. Als lobbyist sta ik conservatieve politici tijdens verkiezingen bij. Op lokaal, staats- en nationaal niveau. Vooral gouverneurs en senatoren. Mijn ervaring met fundraising kan ik ook mooi gebruiken voor de LCR [Log Cabin Republians – red.]. In 2016 werd ik de lhbtq-woordvoerder voor de campagne van Donald Trump.

Pas in 2020 heeft de LCR voor het eerst een echte lhbtq-campagne voor de republikeinse partij uitgevoerd. Voor de midterms later dit jaar willen we weer zoiets op gaan zetten.” De midterms zijn tussentijdse verkiezingen, halverwege de termijn van president Joe Biden kunnen kiezers stemmen voor alle zetels van het Huis van Afgevaardigden en 34 van de 100 zetels in de Senaat. “Wij gaan dan opnieuw proberen lhbtq-kiezers te overtuigen van de conservatieve agenda.

Onze leiders zijn namelijk inclusief wat betreft onze waarden en onze lifestyle. En het lukt ons ook – uit peilingen blijkt dat lhbtq-stemmers steeds vaker op Donald Trump zouden stemmen: van 14 procent in 2016 naar 28 procent in 2020. Dit is gebaseerd op onderzoek van The New York Times. Ik denk dat we inmiddels al wel op een derde van de stemmers zitten. Dat komt natuurlijk door Donald Trump. Hij maakt een verschil van dag en nacht. Vergeet niet: in 2004 probeerden de conservatieven onder leiding van Karl Rove [adviseur van president George W. Bush – red.] het huwelijk voor partners van gelijk geslacht nog de kop in te drukken. Maar alles veranderde onder Trump. Hij heeft de partij volledig gemoderniseerd en heeft iedereen achter zich gekregen.”

“Uit peilingen blijkt dat LHBTQ-stemmers steeds vaker op Donald Trump zouden stemmen”

Als je luistert naar deze Handige Harry, zou je bijna denken dat Donald Trump een zegen is geweest voor Amerika. De jacht op minderheden, de handelsoorlog die Donald Trump is gestart en het aanpappen met dictators: Moran vindt het allemaal wel prima. En over alle leugens die Trump verkondigde: “Er werd door beide kampen gelogen.” En hij is nog niet klaar: “President Obama heeft de periode dat je als gay man geen bloed mag doneren met enkele maanden verkort. Maar Trump heeft deze periode in zijn geheel afgeschaft. Ik ben ervan overtuigd dat wij in november het Huis van Afgevaardigden en de Senaat weer terug gaan winnen. Mensen zijn namelijk heel erg ontevreden over onze huidige president. Hij heeft nog niets gedaan! Joe Biden is een chagrijnige, oude man. Kwetsbaar en een slecht leider. Al die internationale problemen waar hij niets aan doet… What a joke.” Charles T. Moran heeft zich verschanst in het Amerikaanse ‘wij tegen zij-denken’ dat te herleiden is naar de Amerikaanse burgeroorlog (1861- 1865). Dat de grote verlosser Trump hem onder zijn vleugels heeft genomen, speelt ongetwijfeld ook een rol. “Vorig waar mochten wij met de LCR ons jaarlijkse fundraisingevent op zijn landhuis Mar-a-Lago houden. Melania was onze eregast en Donald Trump heeft er een speech gegeven.”

De wijk Dupont is onamerikaans gemoedelijk.
De wijk Dupont is onamerikaans gemoedelijk.

Macht

Misschien was er toen op Mar-a-Lago wel meer publiek dan tijdens zijn inauguratiespeech. De National Mall, in de winter een kale vlakte en in de zomer een groen park dat zich uitstrekt van het Capitool tot aan het Lincoln Memorial, staat bij de inauguratie van iedere president vol met toeschouwers. Behalve bij die van Donald Trump, daar was het achteraan de Mall angstvallig leeg. Overal in de buurt van de Mall zijn grote, classicistische overheidsgebouwen met enorme zuilen en frontons te vinden. Hoog zijn ze niet: een wet bepaalt dat wolkenkrabbers verboden zijn in Washington DC.

Wie hier rondloopt, voelt de wereldmacht van deze grote natie in de lucht hangen en kan er dan misschien ook begrip voor opbrengen dat sommige Amerikanen helemaal geen zin hebben in Europeanen, Chinezen of wie dan ook. America first. Toch is deze wijk van Washington DC, een van de centra van het politieke wereldtoneel, gebaseerd op een Europees icoon, namelijk het paleis Versailles in Frankrijk. Stadsarchitect Pierre Charles L ’Enfant was in 1740 erg onder de indruk van de imposante gebouwen en tuinen van Versailles, niet ver van Parijs. Tegen al die pompeuze musea en ministeries zijn inmiddels talloze kantoorgebouwen, hotels en woningcomplexen geplakt die samen downtown vormen. Dit centrale deel van Washington DC lijkt misschien nog wel het meeste op Brussel, maar dan zonder het historische centrum.

Het Trump hotel bevindt zich in het oude postkantoor en ligt op een steenworp afstand van het Witte Huis.
Het Trump hotel bevindt zich in het oude postkantoor en ligt op een steenworp afstand van het Witte Huis.

“Joe Biden is een chagrijnige, oude man en een slecht leider. What a joke”

Wie nog een beetje levenslust heeft, gaat hier natuurlijk niet wonen. Op ongeveer drie kilometer ten noordwesten van downtown bevindt zich Dupont Circle – dat is wel een leuke buurt. Nabij de gelijknamige rotonde wás de lhbtq-wijk te vinden. Winkeltjes, cafés en restaurants, allemaal vlak bij elkaar. Maar dat is in de laatste paar jaar veranderd. Randy Shulman, hoofdredacteur van Washingtons gay magazine (tijdens Corona: alleen online te lezen) Metro Weekly: “Er is veel veranderd in onze stad. Zo is de gay area niet meer zo geconcentreerd als vroeger, toen alles nog in Dupont te vinden was. Clubs en bars komen en gaan, zeker tijdens Corona, maar zodra iemand weer ergens met iets nieuws begint, is dat vaak niet in Dupont. Eigenlijk kun je nu probleemloos overal een gay business openen. Dat is een groot goed omdat Amerikanen zich niet meer zo druk maken om alles wat lhbtq is. Ook conservatieven niet. Tenminste, niet in Washington DC. Maar er is ook een nadeel; je kunt niet meer heel makkelijk van het ene happy hour naar het andere lopen. Dat is gewoon te ver.”

Wij nemen de proef op de som en inderdaad, een wandeling van de Duitse schwulen Bierstube Wunder Garten naar lesbische sportbar Number Nine is vijftig minuten lopen. En na een liter bier is het nóg iets langer... Gelukkig zijn Uber en Lyft overal aanwezig en scheuren zij je voor een handvol dollars van de ene cosmopolitan naar de volgende old fashioned.

Waar enkele jaren geleden queer buurten Dupont en, oostelijk daarvan, Georgetown de onbetwiste hipsterwijken waren, verschuift dit nu meer naar het westen en het noorden. Logan Circle (één rotonde verderop), Adam’s Morgan en NoMa (North of Massachusetts Avenue) ontvangen nu ook een groot deel van het regenboogpubliek. Shulman: “Washington DC ligt in de vork van een rivier die zich splitst. Het heeft lang geduurd voordat wij ons realiseerden dat de waterkant een heerlijke plek is om te wonen en te vertoeven. Die gebieden worden nu verder ontwikkeld, zoals The Wharf: een nieuwe wijk waar bioscopen, visrestaurants en luxejachten samenkomen.”

Muurschildering in Shaw Blagden: een trendy wijkje dat vooral uit (voor Amerikaanse begrippen) kleine steegjes bestaat.
Muurschildering in Shaw Blagden: een trendy wijkje dat vooral uit (voor Amerikaanse begrippen) kleine steegjes bestaat.

Pride

Het samen laten komen van de lhbtq-gemeenschap in Washington DC is de belangrijkste taak voor Capital Pride. Aan het hoofd staat Ryan Bos. “We hebben de parade weleens van één kant van de stad naar de andere laten rijden, om iedereen te betrekken bij Capital Pride. Maar dat duurde veel te lang en op heel veel stukken stond er dan ook niemand. Nu rijden we van Dupont naar Logan Circle. Zoals iedereen ter wereld hebben wij ook twee jaar geen pride kunnen vieren. En in die tijd is niet alles onveranderd gebleven. Wij hebben bijvoorbeeld grote tenten nodig voor onze festiviteiten. Maar die zijn dit jaar al niet meer te krijgen: de winkels en cafés hebben die allemaal gehuurd voor het geval zij weer dicht moeten. In deze stad mogen zij dan wel gasten voor de deur in een tent ontvangen… Zolang wij in 2025 maar écht groot kunnen uitpakken. Dan bestaan wij vijftig jaar. Wij hebben geprobeerd om WorldPride dan naar Washington DC te halen maar dat is helaas mislukt, die is dan in Taiwan. Geeft niks, we gaan het gewoon net zo groot vieren, alsof er hier wel een WorldPride is!”

Capital One Arena.
Capital One Arena.

Even verderop, aan de bar van Number Nine, zit de drieëntwintigjarige Bobby Dunlap luidkeels zijn nachtelijke strapatsen met zijn buren te delen. Dunlap is ruiter van beroep maar probeert ook als fotograaf aan de bak te komen. “Ruiters zijn zó ontzettend gay in Amerika. Heel anders dan bij jullie in Europa. De paardensport bestaat hier natuurlijk ook uit de dressuur, wat al heel nichterig is, en het springconcours. Maar bij dat laatste is het hier – in tegenstelling tot in Europa – belangrijk dat het paard beeldig over de balken springt. Daar kun je dan punten voor winnen. Bijna alle ruiters die ik ken, zijn homo. Dat zal je misschien niet verbazen.”

De atleet werkt als zzp’er in de paardensport. Zijn bedrijfje heet Ride Both Sides Animations. Bij nader inzien, dekt dat de lading van deze jongeman eigenlijk heel goed. “Dat ik nu weer op een paard zit, is een wonder. Ik heb een paar jaar in de prostitutie gewerkt. Dat verdiende echt heel goed. En ik ben dol op piemels. Ik regelde alles zelf, gewoon via Grindr. Vervelend genoeg kreeg je wel steeds berichtjes van mannen die niet wilden betalen. Daar heb ik natuurlijk niks aan. Ik ben onlangs uit die wereld gestapt. Er is overal te veel G & T. [GHB en Tina; chrystal meth – red.] Daar worden die mannen helemaal gek van. Een paar weken geleden was ik bij M.A.L.; Mid Atlantic Leather. Daar kun je een weekend lang doorneuken met duizend man tegelijk, in de Hyatt Regency op Capitol Hill. Maar ook op dat feest stonden ze weer strak van alles wat ze geslikt en gedronken hadden. Was een gast mij aan het doen, duwt hij ineens zijn telefoon met kinderpornofilmpjes in mijn gezicht. Ga toch weg man! En wat deed ik daar eigenlijk? Ik hou niet eens van leer…”

De Hyatt stond dit allemaal toe? Het is toch een gerenommeerd hotelmerk… “Een kamer tijdens M.A.L kost misschien wel duizend dollar en in januari is er verder niks te verdienen in deze stad. Hé, dit is nog altijd Amerika, hè?”

“Amerikanen maken zich niet meer zo druk om alles wat LHBTQ is. Je kunt nu overal probleemloos een gayclub openen”

Tips voor jouw verblijf in Washington D.C. 

HOTEL The Moxy
Omdat er niet meer één specifieke lgbt-quarter is, kiest de bijdehandste reiziger voor een centraal gelegen locatie: ten zuiden van Logan Circle of aan de noordkant van downtown. Hotels zijn aan de prijs in deze stad, maar The Moxy is daar een uitzondering op. Kamers zijn ‘efficiënt’ (klein) maar de ramen zijn groot, het bed is prima en de service uitstekend. Als trendy dochter van het meer klassieke Marriott, is The Moxy een Europeesachtige hang-out waar liberals en jongeren zich thuis voelen. De gym is 24 uur per dag open en – handig voor mensen met een slecht gehoor of graag luide muziek aan – bij sommige kamers is de deurbel vervangen door een lampje.

CLUB Town 2.0
Toen Town in 2018 op slot ging, sloot daarmee de laatste gay dansclub zijn deuren. Maar er is hoop. Eigenaar John Guggenmos van bars Number Nine en Trade is druk bezig om de voormalige Saint Phillips Baptist-kerk om te bouwen tot Town 2.0. De werkzaamheden zijn in volle gang maar hebben door Corona wel wat vertraging opgelopen.

ARENA Capital One Arena
Meteen naast Chinatown ligt, als een niet te missen puist, de Capital One Arena. Hier is iedere dag iets te doen. Als er vandaag nog een ijshockeywedstrijd wordt gespeeld, staat morgen Billie Eilish er alweer. Ruiter Bobby Dunlap (zie verderop in het artikel) laat in een filmpje zien hoe ze zelfs binnen een dag de arena kunnen ombouwen tot springbak voor de paardensport. capitalonearena.com

Kijk voor meer informatie over Washington D.C. op Logincabin, Metro Weekly en Capital Pride

Erheen: Ervaar de United Polaris Business Class
Chicago is een van de vijf bestemmingen in de VS die rechtstreeks door United Airlines vanuit Amsterdam worden aangevlogen. United’s Corporate Support Center (hoofdkantoor) is gevestigd in Chicago, in de Willis Tower. Op de luchthaven van Chicago O’Hare werd enkele jaren geleden de eerste United Polaris business class lounge geopend. In deze unieke lounge, nu ook toegankelijk in vier andere United hubs, kunnen business class reizigers voor hun vlucht à la carte dineren of gebruik maken van privé bedden en spa-achtige douches. Aan boord genieten United Polaris business class passagiers van een reiservaring gericht op slaapverbetering dankzij o.a. speciaal beddengoed ontworpen om de best mogelijke nachtrust in de lucht te bieden. united.com/polaris

Polaris
Polaris
Powered by Labrador CMS