Let’s talk about sex

“Seks is voor mij een heel spektakel, met outfits en attributen”

Ivo (36)

Leestijd: < 1 min

Ivo (36) is actief in de fetisj-scene. “Er was een periode waarin ik in seksueel opzicht helemaal ben losgeslagen. Althans, zo zagen anderen dat.”

“Tot m’n 26ste heb ik als een monnik geleefd; ik had wel twee lange relaties, maar dat was vooral heel schattig. Ik was nog niet echt bezig met scharrelen, ik had het vooral heel druk met mijn opleiding. Misschien was ik wel een laatbloeier. Toen ik naar Amsterdam verhuisde heb ik een profiel aangemaakt op een datingsite, en kon je ook opgeven wat voor fetisjes je hebt. Daar ben ik toen over na gaan denken: toen ik jonger was heb ik wel wat dingen uitgespookt waarvan ik nu denk: dat neigde toen ook al naar fetisj.

Ik ging in een Amsterdamse gaybar werken en begon wat meer te daten. Ondertussen kwam ik op de datingsite in contact met [fetisjfotograaf - red.] René Zuiderveld. Die wilde me fotograferen, wat ik hartstikke spannend vond. Hij had geregeld dat er een andere man bij zou zijn die me in de touwen ging leggen. Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik dat leuk zou vinden, maar het sloeg meteen aan. Met die man van de shoot ben ik anderhalf jaar samen geweest, in iets dat richting een master/slave-relatie ging. Hij heeft me heel veel dingen uit laten proberen, waardoor ik precies kon ontdekken wat ik allemaal geil vond en wat niet.

“Hoe weet je of het écht zo is, wanneer iemand zegt dat hij hiv-negatief is?”

Mijn partner deed zelf alleen aan safe sex. Via hem heb ik ook veel contacten opgedaan, die ook allemaal aan safe sex deden. Dus in de periode dat ik seksueel helemaal ben losgeslagen – althans, zo zien sommige mensen dat, maar ik niet hoor – was dat in een netwerk van jongens en mannen die allemaal aan safe sex deden. Een condoom hoorde er gewoon bij, het ‘condoom-moment’ kwam, er werd eentje gepakt en omgedaan, en je ging weer verder.

Ik merkte binnen de fetisj-scene wel dat men meer moeite kreeg met het gebruik van een condoom. Ik neukte soms wel al zonder condoom met mensen die undetectable waren, als ik ze kende en vertrouwde. Er waren ook wel jongens bij die zeiden ‘ja maar ik ben hiv-negatief!’, maar hoe kun je écht zeker weten dat dat zo is? Wanneer is hij voor het laatst getest, en wat is er sindsdien allemaal gebeurd? Ik maakte strenge keuzes.

“Het is soms doodvermoeiend om een nieuwe scharrel te vinden”

Inmiddels slik ik PrEP. Ik vind het heel fijn dat ik mezelf nu op die manier tegen hiv kan beschermen. Ik weet dat ik nog wel risico loop op andere soa’s, maar de afgelopen zes jaar heb ik geen soa’s gehad. Als ik, voordat ik PrEP ging slikken, een keer seks had zonder condoom, voelde het heel anders en dacht ik bij mezelf: ‘dít is hoe het hoort te gaan’. Als je het ‘condoom-moment’ achterwege kunt laten, gebéuren dingen gewoon, in plaats van dat ze bewust besloten moeten worden. Seks is voor mij een heel spektakel, met outfits en attributen, en zonder condoom vind ik het gewoon 100 keer lekkerder.

Het is soms doodvermoeiend om een nieuwe scharrel te vinden die in seksueel opzicht helemaal aansluit op wat ik zoek. Soms lukt dat via apps als Scruff en Recon, maar voor mij is uitgaan de beste manier om jongens te vinden die dezelfde fetisjen hebben als ik, vooral tijdens fetisjevents in Londen, Antwerpen of Berlijn.

“Inmiddels is fetisj een standaard onderdeel van m’n seksleven”

Het komt weleens voor dat ik jongens ontmoet die nog geen ervaring hebben met fetisj, maar wel heel nieuwsgierig zijn. Dan komt er een soort puberale opwinding en spanning bij kijken die heel cute is. Ik heb een tijdje in een fetisjzaak gewerkt, waardoor ik met korting veel gear kon kopen. Ik leen weleens iets uit aan een beginnende fetisjist. Dat is zeg maar mijn manier om iets terug te geven aan de community, haha.

Inmiddels is fetisj een standaard onderdeel van m’n seksleven. Ik kán wel zonder, maar alleen als ik echt gevoelens voor iemand heb. Als ik verliefd zou worden op iemand die minder behoefte heeft aan seks met een scherp randje, zou ik daar misschien wel mee kunnen leven. Maar voor losse scharrels niet.”

In de serie Let’s Talk About Sex vragen we jongens en mannen hoe zij zorgen dat ze krijgen wat ze willen in de slaapkamer (of de badkamer, op de bank, de keukentafel, noem maar op).

Illustratie: Hanna Whittle

Powered by Labrador CMS