happy couple on tour

“In Maastricht ontmoetten we de vrouw die onze trouw­ringen heeft ontworpen”

Met Joshua & Bjorn naar Maastricht

Designhotel Maastricht in de hippe wijk Wyck. “Met een bad!”
Leestijd: 4 min

Bij dj en creative director Joshua Walter en taxidermist Bjorn Berendsen sloeg de vonk over na één like. Winq nam het stel mee naar Maastricht voor een laatste uitje met zijn tweeën, want er is gezinsuitbreiding op komst.

Joshua: “Zeven jaar geleden zag ik Bjorn op Instagram en gaf ik een van zijn foto’s een like. Hij gaf er een terug, en voor ik het wist raakten we aan de praat.”

Bjorn: “In eerste instantie was het contact gewoon vriendschappelijk. Joshua draaide veel in Amsterdam en ik zei dat het me leuk leek hem eens in actie te zien. Daarop gaf hij me tickets voor een feest waar hij draaide.”

J: “Met die gratis tickets heb ik je eigenlijk een beetje omgekocht.” 

Marres Kitchen: mediterraans restaurant waar je in de winter knus binnen zit en in de zomer eindeloos lang buiten kunt tafelen.

B: “Het ging zo makkelijk! In de eerste maanden spraken we elkaar non-stop. Eén probleem: ik had net mijn eerste huis in Nijmegen gekocht.” 

J: “En ik was op mijn 22 juist van Nijmegen naar Amsterdam gevlucht en wilde zeker niet terug. Ik vroeg me dus af en toe wel af waar ik mee bezig was toen we elkaar na dat feest vaker begonnen te zien.”

samenwonen

B: “Na anderhalf jaar daten was ik op een gegeven moment zo vaak in Amsterdam dat mijn eigen woning steeds meer begon te voelen als een vakantieadres.”

J: “Ik weet nog dat we met familie van Bjorn langs de Bijenkorf op het Damrak liepen en dat hij ineens zei: ‘Ik zou eigenlijk wel in Amsterdam willen wonen’. We besloten dat hij zijn huis in Nijmegen zou verkopen en bij mij zou intrekken.” 

B: “Die keuze was voor mij snel gemaakt: Joshua had net een nieuw appartement in Amsterdam-Noord gekocht waar ik heel graag wilde wonen.”

J: “Een appartement dat Bjorn al helemaal had ingericht.” 

B: “Misschien een beetje ...”

J: “Hij stuurde lijstjes naar mij door met mooie spullen die bij andere items in mijn huis pasten en ik heb netjes naar hem geluisterd. Sowieso is hij meer in interieur geïnteresseerd. Dus ik had er alle vertrouwen in dat het mooi zou worden.”

ambitieus en behulpzaam

B: “Destijds werkte ik nog in het ziekenhuis en had ik nachtdiensten. Ook Joshua werkte als dj natuurlijk vaak in de avonden en weekenden. Nu we samenwonen en een kantoor delen, zien we elkaar veel meer.”

Onder de grond in Maastricht waar zich bij Thiessen wijn­koopers een wijnwalhalla openbaart.

J: “En we ondernemen allemaal leuke dingen samen.” 

B: “We houden er erg van om naar een museum of dierentuin te gaan. Of lekker wandelen met onze hond Blue.”

J: “We zijn echt een team. We bouwen samen aan dromen en helpen elkaar overal bij, ook op het gebied van ons werk. Wat ik mooi vind in Bjorn, is dat hij ambitieus is. Als hij ergens induikt, dan bijt hij zich erin vast en in no-time is hij er een expert in. En dan is hij ook nog een fijn en warm mens.” 

B: “Ik vind het mooi dat Joshua zo behulpzaam is naar iedereen. Hij wil altijd anderen verder helpen en is heel erg open.”

liefde voor het zuiden

Tijdens deze doordeweekse trip aan Maastricht bracht het koppel een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum, een plek die vooral Bjorn op het lijf geschreven is. Als taxidermist houdt hij zich bezig met het prepareren en opzetten van overleden dieren. Paul Beuk, conservator biologie van het museum, gaf de mannen een rondleiding.

In het Natuur­historisch museum Maastricht, gevestigd in een voormalig klooster, kijken de heren hun ogen uit.

J: “Ik kom al jaren in Maastricht. Ik draai altijd op festival Trek en er liggen hier veel jeugdherinneringen. Ik ben geboren in Boxmeer en met mijn familie gingen we vaak richting Valkenburg en Maastricht op vakantie. Dus als ik hier loop, denk ik met weemoed terug aan mijn jeugd.” 

B: “En inmiddels hebben we hier ook samen mooie momenten beleefd. Als Joshua een boeking heeft, ga ik weleens mee. En het Natuurhistorisch Museum is fantastisch. Daar voel ik me erg thuis. We gaan tijdens een stedentrip altijd wel naar zulke musea.”

J: “Maastricht was ook de bestemming van ons eerste weekendje weg samen.” 

B: “Toen zijn we flink dronken geworden...”

J: “Die avond hebben we een vrouw ontmoet die sieraden ontwerpt. Zij heeft uiteindelijk onze trouwringen gemaakt.” 

B: “Vorig jaar zijn we met elkaar getrouwd. We hebben met een fijne club mensen de liefde gevierd.”

een gezinswens 

J: “Dit doordeweekse uitje naar Maas- tricht kwam heel goed uit, het is namelijk ons laatste uitje met z’n tweeën. Vanaf volgende week komt Mex in ons leven, onze pleegzoon.”

B: “Ik heb altijd een kinderwens gehad, bij Joshua kwamen die kriebels iets later ook. Op een gegeven moment hebben we besloten ervoor te gaan. Dat was een heel lang traject waarin we onderzochten of adoptie of co-ouderschap iets voor ons was.”

J: “Voor adoptie stonden we vijf jaar ingeschreven en dat hele traject hebben we doorlopen. Dat werd niets, mede door de coronapandemie waarin bijna alle adoptieprocedures stop werden gezet. De komende jaren wordt het in Nederland waarschijnlijk nog moeilijker om een kindje te adopteren, helemaal voor koppels van hetzelfde geslacht.” 

Joshua en Bjorn sluiten de dag af bij bar Beurre.

B: “We hebben het draagmoederschap als optie verkend, maar dat is uiteindelijk ook niets geworden. Verder zijn we nog naar een meeting voor co-ouderschap gegaan; we hebben er veel tijd aan besteed. ” 

J: “Helaas zonder resultaat.”

B: “Totdat we gingen onderzoeken of langdurige pleegzorg iets voor ons zou zijn. Dat was op aanraden van een collega van mij die kinderen uit de pleegzorg in huis had genomen.”

J: “We wilden niet per se een kind met onze genen, we wilden simpelweg iemand een plek geven die zelf niet meer thuis kan wonen. We hadden geen kinderwens, maar een gezinwens.” 

B: “Drie weken geleden werden we gebeld dat er een match was en even later hebben we Mex ontmoet. Binnenkort komt hij bij ons wonen, dus we zijn nu de laatste dingen in orde aan het maken om hem een zo fijn mogelijke thuisplek te kunnen bieden.” 

J: “Heel erg spannend allemaal, maar het wordt een mooie nieuwe stap in ons leven.”

Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Maastricht marketing: wil je ook genieten van een doordeweeks verblijf in Maastricht? Kijk op fijnproeversmaastricht.nl.

Powered by Labrador CMS