The Queer Factor

“Ik wil niet als 'gay zanger' worden gelabeld”

Zanger HALCYON over zijn muziek

Leestijd: < 1 min

In de rubriek The Queer Factor spreken we iedere week opkomende queer artiesten over hun dromen en drijfveren. Deze keer, de 34-jarige HALCYON, die op 15 oktober met zijn eerste EP optreedt in de Melkweg in Amsterdam. "Ik wil trouw blijven aan mijn queerness, maar niet gelabeld worden als 'gay zanger'."

“Ik kan me niet herinneren dat ik ooit níét zong, maar het duurde lang voordat ik me vol op mijn zangcarrière durfde te storten. Ik was bang om te falen in hetgeen dat het meest voor me betekent. Toen ik voor feedback een oude demo stuurde naar een panel van een ADE-event, werd ik ontdekt door Universal. Zij hebben mij de ruimte gegeven om met andere makers mijn nostalgische sound verder te verkennen en na een jaar boden ze me een platencontract aan. Dat voelde onwerkelijk. Ik had zo lang gewacht op het juiste moment en ineens was deze kans er, bij het grootste label ter wereld.”

“Ik heb lang nagedacht over mijn eerste EP. Ik wil niet worden gelabeld als ‘gay zanger’, maar ik wil wel trouw blijven aan mijn queerness. Ik wil gewaardeerd worden om mijn muziek en niet alleen om het feit dat ik op mannen val. Met iedere single probeer ik mensen een andere kant van mezelf te laten zien. Mijn eerste single, ‘Intermutual’, gaat over een onbeantwoorde liefde die ik ooit voelde voor een jongen. In mijn tweede, ‘Tongue Tied’, zing ik over de rollen die mensen aannemen binnen een relatie.”

Halcyon voor Winq
Vinylontwerp: Studio Unobvious / Foto: Armando Branco

"De derde single van mijn EP is ‘Neon Nights’, een epische, nostalgische anthem over onvoorwaardelijke liefde. Ik schreef het nummer eigenlijk voor een vriendin, maar het heeft een heel andere betekenis voor me gekregen. Afgelopen november stierf mijn beste vriend in een ongeluk. Hij was mijn grootste fan en dit was zijn favoriete nummer. Als je het hoort, lijkt het net of ik het schreef met hem in mijn gedachten. Ik zong het op zijn crematie. Iedere keer dat ik het nu zing, denk ik aan hem. Zo draag ik hem met me mee. Ik probeer met mijn muziek de schoonheid van verdriet, van melancholie te laten zien. Muziek moet wat met je doen, anders zijn het lege woorden en geluiden.”

Luister naar HALCYON op Spotify en volg hem op Instagram.

Fotografie: Armando Branco / Grooming: Jolanda Denneman

 

Powered by Labrador CMS