The Queer Factor

“Ik besloot: als ik deze ziekte overleef, maak ik mijn album af”

Bertram van Alphen viert albumrelease met livestream

Leestijd: < 1 min

Vrijdag verschijnt Dageraad, het debuutalbum van de 40-jarige Bertram van Alphen. De albumrelease wordt gevierd met een livestream incl. mini-concert. In onze serie The Queer Factor spraken we met de singer/songwriter, die na leukemie te overleven eindelijk zijn debuutalbum kan uitbrengen. Dat viert hij met een livestream met mini-concert.

“Mijn eerste album heet Dageraad en gaat over het overwinnen van angst. Ik heb er tien jaar over gedaan. Dat kwam grotendeels door perfectionisme, maar ergens heeft ook mijn seksualiteit meegespeeld. Wanneer ik in mijn cabaretvoorstellingen een liefdesliedje zong over een jongen of een grapje maakte over mijn coming-out, kreeg ik gelijk het stempel ‘homovoorstelling’. Ineens was ik in de eerste plaats homo en daarna pas artiest.”

“Er ligt veel schoonheid in imperfectie, in het tonen van kwetsbaarheid”

"In de voorstelling die ik maak bij Dageraad ga ik daar voor het eerst expliciet op in, omdat het nodig is. Die opmerkingen deden iets met me. Ik had altijd het idee dat ik met 1-0 achterstond als ik het toneel opliep. Alsof ik extra mijn best moest doen om leuk te worden gevonden. Ik heb me niet altijd geaccepteerd gevoeld in de cabaretwereld – al heeft dat me nooit tegengehouden om er vol voor te gaan."

"Vijf jaar geleden kreeg ik een wake-upcall. Ik had acute leukemie en dacht: nu ga ik dood en heb ik mijn album niet uitgegeven. Ik nam me voor: als ik dit overleef, dan maak ik het zo snel mogelijk af. Zo geschiedde, maar toen brak er een pandemie uit, dus nu moet ik alsnog even geduld hebben tot ik ermee de theaters in mag."

Bertram van Alphen voor Winq
Vinylontwerp: Studio Unobvious / Foto: Armando Branco

"Het was echt een keerpunt in mijn leven. Sinds die tijd maak ik me niet meer druk om wat mensen over me denken. Ik besefte dat perfectionisme ook een val kan zijn, waardoor je nooit iets afmaakt. Er ligt juist heel veel schoonheid in imperfectie, in het tonen van kwetsbaarheid. Ik ben erg verbonden met mijn liedjes; ze zijn heel persoonlijk, gaan over dingen die ik belangrijk vind. Zo zing ik over een onbeantwoorde liefde van jaren terug. In dat liefdesliedje zing ik als een hij over een hij. Dat is ook een vorm van emancipatie, dat homoseksualiteit in een liedje kan zitten, zonder dat er de nadruk op ligt.”

Dageraad van Bertram van Alphen is vanaf vrijdag te beluisteren Spotify en volg hem via Instagram. Aanstaande vrijdagavond is er een livestream met een vooropgenomen mini concert, een aantal scenes uit de voorstelling die bij Dageraad hoort, en livegesprekken en interviews geleid door cabaretier Patrick Nederkoorn.. Gratis inschrijven voor de livestream kan via deze link.

Fotografie: Armando Branco / Grooming: Jolanda Denneman

Powered by Labrador CMS