The Queer Factor

“Onze muziek is een vorm van activisme”

Queer rapduo LIONSTORM over hun muziek

Leestijd: < 1 min

In de rubriek The Queer Factor spreken we iedere week opkomende queer artiesten over hun dromen en drijfveren. Deze keer Skerrie Sterrie en Vuige Muis, beter bekend als LIONSTORM, Nederlands eerste queer rapduo. 

Skerrie Sterrie: “Wij maken wat we vroeger misten op de radio: queer hiphop.”

Vuige Muis: “Ons gemis bleek het gemis van velen. Dat maakt onze muziek een vorm van activisme, al zagen we dat zelf in eerste instantie niet zo. Het begon als iets heel persoonlijks.”

S: “Met de clip van onze eerste single ‘NoH8ro’ hebben we gelijk groot uitgepakt. We wisten dat we extra ons best moesten als twee queer vrouwen in een industrie die gedomineerd wordt door hetero mannen.”

V: “Voordat we onze eerste clip lanceerden, vroegen mensen: zijn jullie bang voor de reacties? Hoezo, dachten we nog, totdat we video uitbrachten; we kregen veel complimenten, maar ook best veel haat, omdat we expliciet zingen over seks en liefde tussen twee meiden. Ik denk dat sommige platforms ons niet durven te delen omdat ze weten dat ze er volgers door zouden verliezen.”

“Sommige mensen reageerden zo boos op onze muziek dat we een tijdje bang waren om over straat te gaan”

S: “Sommige mensen reageerden zo boos dat we een tijdje bang waren om over straat te gaan. We beseften al snel dat we dit alleen maar kunnen blijven doen als we focussen op waar het licht schijnt, niet op waar de schaduw valt. Stom genoeg gaat je energie vaak naar rotreacties, terwijl we zoveel meer energie halen uit berichten van mensen die ons laten weten dat ze door ons uit de kasten durfden te komen.”

V: “Onze tweede clip, ‘Emo Track’, werd steeds gerapporteerd op socials omdat het ‘ongepaste content’ zou zijn. Je ziet ons in de video in een omhelzing met ontblote ruggen. Heel braaf dus eigenlijk.”

S: “Dat blijft constant een dilemma: hoe bereiken we de grotere kanalen, zonder onszelf te censureren – zoals die kanalen vaak verlangen? Dat zou namelijk haaks op onze missie staan.”

V: “We zijn geïnteresseerd in een management of label dat ons de ruimte biedt om op onze voorwaarden te groeien, dat ons begrijpt, helpt en niet tegenwerkt. Wie weet starten we dat label op een dag zelf wel. Het heeft ook iets krachtigs dat we als twee vrouwen in deze industrie al zoveel op eigen houtje hebben weten te bereiken.”

wtjmdz

Bekijk hieronder de clip van LIONSTORM's nieuwste track 'WTJMDZ', waarin de straatintimidatie en seksualisering wordt belicht waar (queer) vrouwxn – geen tikfout, hieronder vallen ook non-binaire en trans vrouwen – nog veel te vaak mee te maken krijgen. Ook de muziekindustrie, waarbinnen Skerrie en Vuige veel te maken kregen met seksisme, krijgt een veeg uit de pan. Het is tevens de eerste videoclip waarbij LIONSTORM het concept en de regie volledig in eigen handen heeft gehouden, om te benadrukken dat niet achter iedere grote vrouw een grote man hoeft te schuilen, zoals in de muziekindustrie helaas nog vaak het geval is.

Luister naar LIONSTORM via Spotify en volg ze op Instagram

Fotografie: Armando Branco / Vinylontwerp: Studio Unobvious / Grooming: Jolanda Denneman

Powered by Labrador CMS