The Queer Factor

“Ik probeer met muziek mijn brood te verdienen, zonder mijn ziel ervoor te verkopen”

Zanger Mountainking over zijn muziek

Leestijd: < 1 min

In de rubriek The Queer Factor spreken we iedere week opkomende queer artiesten over hun dromen en drijfveren. Deze keer, de dromerige indie electronic van Lennard Vrijhof (23), beter bekend als Mountainking. "Voor mij is muziek een vorm van therapie."

“Muziek is voor mij een vorm van therapie, een manier om te ontdekken wie ik ben, hoe ik me gedraag, wat ik wil bereiken. Ooit lijkt het me leuk om samen te werken met andere artiesten, om te zien hoe ze mijn werk beïnvloeden, maar nu is mijn werk nog erg persoonlijk."

“Ik merkte dat ik binnen een monogame relatie moeite had om te functioneren zoals ik wil”

"Op mijn eerste EP zong ik over hoe ik me gedraag in relaties. Ik kwam net uit een monogame relatie, die stukliep omdat ik merkte dat ik moeite had om daarbinnen te functioneren zoals ik wil. Ik wilde mezelf openstellen, maar die jongen wilde mij voor zichzelf houden. Ergens lief, maar ik vond het ook onrealistisch en beperkend. Ik wilde losbreken uit die barrières en zong daarover."

"Mijn eerste album heet Saturation. Het is al helemaal af, maar toen ik op het punt stond het te releasen, brak de coronapandemie uit. Mijn label heeft me geadviseerd om nu eerst een paar singles uit te brengen en te wachten met het volledige album tot ik ermee kan optreden. Dit album is iets abstracter dan mijn EP. In ieder nummer verken ik een object of concept; water, bijvoorbeeld, of tijd. Ik heb mezelf uitgedaagd die onderwerpen op een zo diep mogelijke manier te vertalen naar muziek. Wel laat ik dit keer in de videoclips meer de mens achter de muziek zien. Bij mijn EP werkte ik met abstracte afbeeldingen."

Mountainking voor Winq
Vinylontwerp: Studio Unobvious / Foto: Armando Branco

"Ik maak niet alleen zelf muziek, maar help als componist en producent ook andere artiesten hun ideeën naar een track te vertalen. Ik produceer wel alleen voor mensen met wie ik een connectie heb. Artiesten waar ik achter sta. Daarin ben ik nogal antikapitalistisch ingesteld. Ik probeer mijn brood ermee te verdienen, zonder mijn ziel ervoor te verkopen. Als kunst niet zo zou worden beïnvloed door geld, zou het veel meer lef en emotie bevatten.”

Luister naar Mountainking op Spotify en volg hem via Instagram.

Fotografie: Armando Branco / Grooming: Jolanda Denneman

Powered by Labrador CMS