Let’s talk about sex

“Ik was zéker niet van plan zomaar iemand te beschuldigen”

Etienne (28) kreeg chlamydia en stelde zijn partners op de hoogte

Publisert Sist oppdatert

Tijdens een routinecontrole bij de GGD werd voor het eerst bij Etienne (28) een soa gevonden: chlamydia. “Ik zag er tegenop om de jongens waarmee ik seks had gehad in te lichten”

Ik laat mezelf ongeveer elk halfjaar testen. Meestal via de huisarts, als ik al door mijn eigen risico heen ben. Al die jaren was ik er goed vanaf gekomen, mijn resultaten waren steeds negatief. Dit voorjaar was het helaas zo ver.

Ongeveer een week nadat ik bij de huisarts was geweest, kon ik met de assistente bellen voor de uitslagen. Ze had geen goed nieuws: er was chlamydia in mijn keel gevonden. Ik kreeg een recept voor twee pillen die ik samen in moest nemen, en dat was het.

Natuurlijk was ik benieuwd van wie ik deze soa gekregen had. Ik was zéker niet van plan om zomaar iemand te beschuldigen. Maar ik wilde vooral geen gedoe, dus ik besloot al snel dat het niet zo belangrijk was van wie ik het had gekregen. Het leek me wel zo netjes om de jongens te informeren waarmee ik onlangs seks had gehad. Dat waren er vier sinds de laatste keer dat ik op soa’s was getest.

Nummer 1 was een heel relaxte jongen, waarmee ik via Tinder een leuke date had gehad. We hadden nog steeds contact via Whatsapp, maar wonen niet in dezelfde stad en een tweede date was er nog niet van gekomen. Hij vond het heel goed dat ik hem informeerde, en was toevallig een paar weken geleden nog getest, alles negatief. Gelukkig maar.

“door deze gekke actie van zijn kant heb ik de boot sindsdien afgehouden”

Nummer 2 reageerde minder relaxt. Ik had seks met hem gehad tijdens een weekendje weg in Brussel. Toen ik hem vertelde dat er chlamydia in mijn keel was gevonden, was hij er meteen van overtuigd dat ik hem had geïnfecteerd. Het leek geen moment in hem te zijn opgekomen dat ik het misschien ook van hém gekregen zou kunnen hebben. Hij schold er nog wat op los, en toen heb ik hem maar geblokkeerd.

De reactie van nummer 3 verbaasde me het meest. Hij vertelde dat hij zich een paar weken na onze seks had laten testen, dat er chlamydia bij hem was gevonden, en dat hij er eigenlijk al een beetje vanuit ging dat hij het van mij had gekregen. Die aanname snapte ik niet helemaal, maar ik vond het vooral heel stom dat hij me niet even een berichtje had gestuurd. We hadden een paar keer gepraat over de mogelijkheid dat hij binnenkort een weekendje bij me zou komen logeren, maar door deze gekke actie van zijn kant heb ik de boot sindsdien afgehouden.

De meest nonchalante reactie kwam van nummer 4: “Joh, maak je niet druk, ik heb weleens eerder chlamydia gehad” vertelde hij. Hij zou zich snel gaan laten testen. Ik vond het eigenlijk wel fijn dat hij er zo relaxt over was. Ik had natuurlijk niet expres met chlamydia rondgelopen.

Mocht ik in de toekomst nog eens een soa krijgen, dan ben ik absoluut van plan om mijn bedpartners weer te informeren. Want ik zou zelf ook graag een berichtje willen krijgen als bij een van mijn sekspartners wat wordt gevonden.

Partners waarschuwen hoef je niet per se zelf te doen. De GGD kan je er bij helpen. Lees meer over partnerwaarschuwing op Mantotman.nl.

In de serie Let’s Talk About Sex vragen we jongens en mannen hoe zij zorgen dat ze krijgen wat ze willen in de slaapkamer (of de badkamer, op de bank, de keukentafel, noem maar op).

Illustratie: Hanna Whittle

Powered by Labrador CMS