Het ultieme gay Videoland-overzicht

Alle films en series die je moet zien

Leestijd: < 1 min

Klaar voor een nieuwe reden om op de bank te blijven hangen? In dit artikel vind je de queer films en series op Videoland.

altijd al loiza

Model en presentatrice Loiza Lamers heeft sinds oktober een eigen documentaire op Videoland. In Altijd al Loiza vertelt Loiza openhartig over haar liefdesleven en transitie. “Net als iedereen vind ik dat een spannend en moeilijk onderwerp.”

breaking meth

In 2020 werden er maar liefst 32 Methamfetamine labs opgerold in Nederland, terwijl er twee jaar eerder nog maar nauwelijks methlabs werden aangetroffen. Hoe vernietigend deze drugs zijn, laat de 53-jarige Rick in deze documentaire zien. Hij is al 20 jaar verslaafd aan wat hij ‘Tina’ -een koosnaampje voor Crystal Meth- noemt. De documentaire geeft een 360 graden blik op dit voor Nederland redelijk nieuwe fenomeen, van gebruiker tot aan de speciale eenheden die deze labs nu bijna wekelijks leegtrekken.

carol

Cate Blanchett en Rooney Mara spelen in Carol, een film over een lesbische liefde in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De film kreeg in 2015 de Queer Palm op het Filmfestival van Cannes.

dallas buyers club

Deze film met Jared Leto en Matthew McConaughey (die beiden een Oscar in de wacht sleepten voor hun rollen) gaat over een moment in de aidscrisis, toen de eerste medicijnen wel gemaakt werden, maar deze nog niet beschikbaar waren voor de groep die ze het hardst nodig hadden.

devils

Voor iedereen die wil weten waar Grey’s Anatomy’s dr. McDreamy is gebleven: die is ondergedoken op Videoland. of nou ja: acteur Patrick Dempsey speelt een genadeloze bankier in Devils, die de italiaanse tophandelaar Massimo Ruggero binnenhaalt op zijn kantoor. wat volgt is een keiharde, financiële oorlog in het bankwezen van londen, die uiteindelijk heel Europa meesleept. Alessandro Borghi speelt Massimo Ruggero en de chemie met Dempsey spat ervanaf.

drag race holland

In 2020 was het dan eindelijk zo ver: er kwam een Nederlandse versie van RuPaul's Drag Race. Fred van Leer presenteerde het eerste seizoen met verve, en de deelnemende queens kregen de wereld aan hun voeten. Maar wíe ging er met de kroon vandoor? Wij verklappen niets!

ellis in glamourland

Een echte cult classic. Linda de Mol zoals je haar nog nooit gezien hebt in Ellis in Glamourland. De film stelt niet zoveel voor, maar moet je wel gezien hebben.

fred: het andere gezicht

We kennen Fred van Leer van programma's als Dames in de Dop, Drag Race Holland en Holland's Next Topmodel. In deze openhartige documentaire geeft de stylist een kijkje in z'n privéleven en laat hij ook zijn onzekerheden en moeite om 'in het nu te leven' zien.

glow up

Roxeanne Hazes presenteert de zoektocht naar het grootste make-up talent van Nederland. Ze wordt in Glow Up: The Next Dutch Make-Up Star bijgestaan door twee grootheden uit de make-up wereld, Nikkie de Jager en Pernell Kusmus.

gordon gaat trouwen

Gordon gaat trouwen was, ondanks de slordige ontknoping, een mijlpaal, omdat zo veel mensen wekenlang meeleefden met een groep homoseksuele mannen die elkaar het hof maakten.

the handmaid’s tale

The Handmaid’s Tale is misschien wel de beste titel op Videoland. Drie seizoenen zijn er nu, over een grimmige dystopische samenleving waarin vruchtbare vrouwen worden opgeleid tot babyfabriek. Homo’s komen er ook niet goed vanaf: die worden gedood.

in de vlaamsche pot

Deze komedieserie, over een homostel dat een restaurant runt, was vanaf begin jaren 90 vijf seizoenen te zien. De serie was destijds een enorme kijkcijferhit en baanbrekend door een homostel op te voeren als hoofdpersonages.

killing eve

De Britse Eve raakt geobsedeerd door de ongrijpbare huurmoordenaar Villanelle in Killing Eve. Vier seizoenen staan er inmiddels op Videoland.

leer van fred van leer

In 2021 ging de goedgehakte Fred van Leer de Nederlandse theaters in met zijn theatervoorstelling Leer van Fred van Leer. De voorstelling gemist? Dan kun je 'm ook online bekijken.

make up your mind

In Make Up Your Mind  worden bekende Nederlanders omgetoverd tot beeldige dragqueens, waarna ze al dansend en lipsyncend de strijd met elkaar aanbinden. Gepresenteerd door Carlo Boszhard en met Nikkie de Jager en Fred van Leer als teamcaptains.

nieuwe buren

Jorrit Ruijs speelt een trans vrouw in het vierde seizoen van Nieuwe Buren. Annebert is de buurvrouw van het personage van Anna Drijver en Benja Bruining en woont al lange tijd in Italië. Nieuwe Buren is gebaseerd op het gelijknamige boek van Saskia Noort en gaat over, niet geheel verrassend, buren in een Almeerse wijk, die nu dus ook internationaal gaan. 

om alles!

De theatervoorstelling Om Alles! van Richard Groenendijk is uiteraard ook te zien op Videoland. 

onlyfans uncovered

In OnlyFans Uncovered, een driedelige documentaire op Videoland, vertelt een aantal rijzende sterren van het populaire platform OnlyFans over waarom ze zichzelf bloot geven voor geld, hoeveel ze daarmee verdienen en wat ze ermee hopen te bereiken.

payboys

In Videoland-documentaire Payboys gaat regisseur Willem Timmers in gesprek met vier voormalige ‘payboys’ over de verborgen wereld van jongensprostitutie. “Ik wil ze een gezicht geven.”

the perks of being a wallflower

Still uit The Perks of Being a Wallflower.

Coming-of-age film met Ezra Miller en Emma Watson, over buitenbeentje Charlie, die het moeilijk vindt om vrienden te maken op de middelbare school. Dat verandert allemaal wanneer de homoseksuele Patrick en zijn vriendin Sam hem opnemen in hun vriendengroep.

prince charming

Hoewel het eerste seizoen van de Videoland realityserie Prince Charming qua diversiteit flink te wensen overliet, zorgde het gay datingprogramma toch wekenlang voor entertainment. In het tweede seizoen vormde Chris het middelpunt van deze gay datingcompetitie, in seizoen was single vader Diego de prins op het witte paard.

the real housewives of amsterdam

Van Beverly Hills tot Salk Lake City en van Dubai tot Sydney: de Real Housewives zijn niet weg te denken uit het realitylandschap. Zo ook de nieuwste aanwinst:  The Real Housewives of Amsterdam. Exclusief te bekijken op Videoland. Smullen!

vrouwenvleugel

Deze Orange is the new Black avant la lettre begint goed, met de lesbische Teun (Bea Meulman) die bij wijze van crime passionel de echtgenoot-met-losse-handjes van haar vriendin Anna (Leontine Borsato) omlegt. Later moet ook het transgender personage Marjan Daal (Samantha Bennis) een tijdje zitten, en ontmoeten we Jacqueline Karstens (Liz Snoijink), een van de eerste personages met hiv op de Nederlandse televisie.

wat vindt een kind

In het programma Wat vindt een kind, speciaal gemaakt voor Videoland, gaan bekende gezichten uit de lhbtiqa+-gemeenschap in gesprek met kinderen om erachter te vinden wat zij van hen vinden. Wat vindt een kind bijvoorbeeld van een leerman? En wat vinden ze van modeontwerper Janice. Vijf mooie afleveringen van tien minuten. 

wij zijn beesten

Wij zijn beesten ging in première tijdens het Nederlands Film Festival en is inmiddels te zien op Videoland. Het is de eerste Nederlandse queer vampierfilm met rollen voor Thorn de Vries, Monk Dagelet, Emmanuel Ohene Boafo en Jef Hellemans.

younger

In Younger doet Liza Miller (gespeeld door Broadwayster Sutton Foster) zich 14 jaar jonger voor om een baantje bij een uitgeverij te krijgen. Alleen haar beste vriendin, gevatte lesbische kunstenares Maggie Amato (gespeeld door Madonna’s gal pal Debi Mazar) weet van haar geheim. Met bijrollen van Hilary Duff en Nico Tortorella.

Heb jij nog een leuke aanvulling? Neem dan contact op met redactie@winq.nl. 

Hoofdbeeld: Jasper Suyk

Powered by Labrador CMS