interview

“Ik presenteer Drag Race net als RuPaul: half als Fred, half in drag”

Fred van Leer over Drag Race Holland

Leestijd: 3 min

Sashay, shantay, polder on the runway. Vanaf 18 september presenteert Fred van Leer bij Videoland Drag Race Holland, een Nederlandse versie van RuPaul’s razendpopulaire dragcompetitie. “Ik presenteer het net als RuPaul, dus half als Fred, half in drag.”

Condragulations met deze droomklus! Voor de criticasters die zich afvragen waarom RuPaul jou als presentator koos, jij hebt zelf ook een aardig verleden op een hak, niet waar?
“Klopt, ik heb vijftien jaar lang over de hele wereld opgetreden in drag: van Rotterdam tot Mexico.”

Wat was je dragnaam?
“Ik had er een paar, waaronder Tineke Ontstoken Speklap. In die tijd had ik, in tegenstelling tot andere Rotterdamse drags, niet één serieuze dragnaam.”

Hoe verschilt volgens jou de drag van nu van die van toen?
“Ik kijk met verwondering naar wat de meiden nu allemaal met make-up kunnen, maar ook met padding, het opvullen van outfits om de illusie van grotere billen en borsten te creëren. Dat deed ik vroeger allemaal niet. Het was meer clownesque. Ik begon beeldig en halverwege de avond had ik een zwarte tand en slagroomtaart in mijn haar.”

cast drag race holland season 1
De cast van Drag Race Holland seizoen 1. © Videoland – Mark van Engelen

Ga je in Drag Race Holland zelf ook op een hak?
“Ik ga het precies zo aanpakken als RuPaul; in de ‘Werk Room’ ben ik te zien als Fred en achter de jurytafel in drag.”

Hoe lang was het programma al in de maak?
“Producent Vincent TV [bekend van o.a. Chateau Meiland – red.] had de licentie al bijna zes jaar liggen. Het format staat als een huis, maar is ook heel duur en heftig om te maken. Er komt veel licht, geluid en decor bij kijken en het zijn lange draaidagen – het duurt natuurlijk even voordat alle meiden hun make-up erop hebben zitten. Naast het Amerikaanse origineel zijn er inmiddels een Britse, Thaise en een Canadese versie van Drag Race, maar wij zijn het eerste land dat het programma helemaal zelf maakt. In andere landen heeft RuPaul meer een vinger in de pap. Hij zal in de Nederlandse versie wel zijn opwachting maken, maar meer kan ik er nog niet over zeggen.”

“mensen verwachten de vaste pijlers en die zitten er allemaal in”

Werkten jullie met een streng draaiboek van World of Wonder, de Amerikaanse producent?
“We hebben op bepaalde punten wel vrijheid gekregen, maar houden ons verder strak aan het format. Dat is ook goed; het programma is niet voor niets zo’n succes. Mensen verwachten inmiddels de vaste pijlers en die zitten er allemaal in. Wel voegen we er een Nederlands tintje aan toe, soms heel absurdistisch, dan weer wat meer ingetogen.”

In Amerika doen vaak ook queens mee die al flink bekend zijn in de scene. Hoe zijn jullie in Nederland te werk gegaan bij de selectie?
“We hebben een heel divers palet aan queens gekozen, er zit van alles bij. We hebben in Nederland een ongelooflijke bak vol talent.”

Zien we ook dragcoryfeën als Nickie Nicole?
“Wie weet, wie weet. Ik mag er nog niets over loslaten, maar er zit zeker een aantal bekende gezichten en verrassende elementen in het programma.”

Drag Race Holland is ook te zien via Wow Presents Plus, het streamingplatform van de Amerikaanse producent van Drag Race. Betekent dit voor sommige meiden misschien een internationale doorbraak?
“Ik hoop het echt. Het is die meiden gegund dat ze door dit programma ook in het buitenland gevraagd gaan worden. Corona maakt dit voor veel van hen een lastige tijd, dus het lijkt me te gek als ze aan het programma meer klussen overhouden.”

Wordt het seizoen afgesloten met een live finale?
“We moeten helaas alles coronaproof maken, dus we werken nog aan een geschikte vorm, maar het wordt heerlijk. De eerste aflevering wordt uitgezonden op 18 september, tevens mijn verjaardag. Ik zou het eigenlijk vieren met een grote show in Ahoy, maar dit is natuurlijk een prachtige vervanging.”

Drag Race Holland is vanaf 18 september iedere vrijdag te zien bij Videoland.

Coverbeeld: © Videoland – Mark Engelen

Powered by Labrador CMS