interview

Jef Hellemans over zijn rol in queer vampierfilm ‘Wij zijn beesten’

“Ik wil best jullie eenzame bloedzuiger spelen”

Leestijd: 2 min

Twilight-fans opgelet, er is nu ook een vampierfilm van Nederlandse bodem, maar in Wij zijn beesten spelen queer personages de hoofdrollen. Winq spreekt de Vlaamse acteur Jef Hellemans over zijn rol. 

Wij zijn beesten ging onlangs in première tijdens het Nederlands Film Festival en is inmiddels te zien op Videoland. Het is de eerste Nederlandse queer vampierfilm met rollen voor Thorn de Vries, Monk Dagelet, Emmanuel Ohene Boafo en Jef Hellemans.

Jef, jij speelt de rol van Vos. Kun je ons eerst meer over de film en jouw rol vertellen?
“Vos is een twintiger die in de nacht naar Amsterdamse technoclubs gaat om jongens te verleiden. Je denkt als kijker eerst dat het hem alleen om de seks gaat, maar komt er al snel achter dat het om meer draait: hij heeft het bloed van mannen nodig om te overleven.”

Veel mensen zullen ongetwijfeld direct denken aan Twilight bij het genre vampierfilm.
“Door veel bekende verhalen heeft iedereen al associaties bij dat personage. Ik hoef zelf de context van 'het monster' niet te geven, dat hebben anderen al gedaan. Zo ontstaat er ruimte voor andere dingen: eenzaamheid, bindingsangst, kortom: een emotionele laag.”

Jef Hellemans als vampier
Jef in Wij Zijn Beesten.

Volgens de makers is dit de eerste Nederlandse queer vampierfilm.
“Klopt. De twee hoofdrolspelers zijn mannen die verliefd worden op elkaar. De geaardheid van de personages is verder geen thema. Er wordt geen nadruk gelegd op Vos die specifiek naar mannenbloed verlangt. Het is gewoon een gegeven binnen de realiteit van de film. Een heteroseksuele vampier zou ook niet hoeven te benoemen dat hij enkel naar bloed van vrouwen verlangt.”

Jij was al te zien in dramaseries als Knokke Off en Over Water. Hoe was het voor jou om in een vampierfilm te spelen?
“Ik vergat dat vaak. Voor mij draaide het niet zo zeer om het vampieren- of horrorthema, maar meer om de relatie die de twee hoofdrolspelers met elkaar hebben. Je ziet twee eenzame mensen die elkaar vinden en bij elkaar willen komen. Ze worden verliefd op elkaar. Het verhaal overstijgt daarmee naar mijn mening het genre."

Was dat voor jou reden om mee te spelen in deze film?
“Ja, absoluut.”

Wij zijn beesten is gemaakt door Thijs Bouman en Dajo Leunge, beiden jonge namen in de filmwereld. Hoe ben jij bij hen terechtgekomen?
“Via een auditie. Het leek mij best riskant om een horrorfilm te maken in de lage landen, maar toen ik hoorde hoe enthousiast Thijs was, wist ik dat ik mee wilde doen. Ik dacht: als zij het aandurven, wil ik wel hun eenzame bloedzuiger spelen.”

Tot slot: staan er nog meer leuke acteerklussen op de planning?
“Volgend jaar mag ik de hoofdrol spelen in de verfilming van het boek Kartonnen dozen van Tom Lanoye. Een biografische roman over zijn puberjaren waarin hij zijn homoseksualiteit ontdekt. Het was zijn tweede boek en het wordt verfilmd door Bavo Defurne en Yves Verbraeken.”

Wij zijn beesten is vanaf nu te zien op Videoland. 

Powered by Labrador CMS