Winq reiskompas

Gay travel tips voor Zürich

De hotspots van Winq

Leestijd: < 1 min

We vlogen richting de Alpen voor een Zwitsers weekendje Zürich en vond daar een stad vol charme, ‘shared space’ en natuurlijk een enorme lading chocolade.

In een notendop, hoe is het gesteld met de leefsituatie van LHBTQ's op deze bestemming?
Marco Uhlig runt met z’n vriend gayclub Heaven, organiseert op andere locaties gayfeesten én is betrokken bij de programmering van de pride in Zürich. Hij legt uit: “De gay scene in Zürich heeft een hoog ‘ons kent ons’-gehalte. Als de Zürichse gays écht uit de band willen springen pakken ze het vliegtuig naar Spanje of Berlijn”. Uhlig denkt het geheim van een succesvolle homoclub in Zürich te hebben ontdekt. “Je moet het publiek blijven verrassen. We organiseren steeds verschillende avonden, boeken dragqueens uit RuPaul’s Drag Race en bieden ook plaatselijke drags een podium. En ik maak met veel bezoekers een praatje. Dat is gezellig, en je komt erachter wat er in de scene leeft.” 
Een homobar die het helaas niet (helemaal) redde is Barfüsser. Die bar opende in 1956. Eind jaren 60 moesten veel LHBTQ-ontmoetingsplaatsen gedwongen de deuren sluiten, maar Barfüsser mocht blijven. Toch ging het, net als voor veel bars in andere grote steden, zo’n vijftien jaar geleden mis: er kwam steeds minder publiek. Om open te kunnen blijven werd de bar omgetoverd in een sushirestaurant. Hoewel de tent populair is bij met name jonge gays, is er van een homobar niet echt meer te spreken. 

Zürich Pride
De pride in Zürich is drukbezocht

Waar en wat kun je het best eten?
Zunfthaus Zur Waag is een stijlvol restaurant waar meer traditioneel Zwitserse gerechten worden geserveerd. Géén raclette, maar wel rösti met kalfsvlees - eventueel met niertjes. Hun goddelijke chocolademousse is volgens geheim recept van pattisiér Marcel Chardon, dat lang geleden werd gelekt door een vertrouweling. De kok van Zunfthaus Zur Waag is één van de weinigen die het recept in handen heeft. 

Aan het eind van de negentiende eeuw werd vegetarisch restaurant Hiltl geopend door Duitse immigranten. In die tijd werd neergekeken op gerechten zonder vlees. Toch hield het restaurant al die jaren de deuren open, en veroverde het zo een plekje in het Guinness Book of World Records. Je loopt er nu langs een heerlijk vegetarisch buffet (er is zelfs een apart buffet voor toetjes!) en mocht je toch niet genoeg hebben aan je hoofdgerecht van de kaart, dan krijg je zonder morren een extra portie. 

Waar kun je het best slapen?
In het hippe 25hours Hotel kun je prima slapen en, lekker handig, op loopafstand van het treinstation. Extra fijn is dat Haya Molcho en haar vier knappe zonen Israëlisch restaurant Neni openden in het hotel. Hier eet je heerlijke shakshuka, hummus en baba ganoush. Blijf gerust hangen voor een drankje aan de bar, die door de locals goed wordt bezocht.

Chocomousse
De befaamde chocomousse van Zunfthaus Zur Waag

Hoe kun je jezelf het best van A naar B vervoeren? 
Vanaf Zurich Airport vliegveld rijd je met de trein in een kwartiertje naar het Centraal Station. In de stad zelf rijden trams en bussen die je overal naartoe brengen, maar het centrum is ook heel goed te bewandelen. Let wel op: in het centrum worden veel wegen gedeeld door voetgangers én fietsers, en dat is wel even andere koek dan de paar meter shared space achter Amsterdam Centraal.

Pas op met daten: van Zwitser­Duits is geen chocola te maken!

Hoe kom je aan je mannen? 
Alle gangbare apps worden ook in Zürich gebruikt. Mocht je bij jezelf denken: ze spreken er Duits, dat heb ik gehad op de middelbare school, dus ik red me wel: think again. Het geschreven Hoogduits is goed te lezen, maar het verstaan van het gesproken Zwitserduits is echt heel andere koek. Er is soms werkelijk geen chocola van te maken!

Frau Gerold Garten
Frau Gerold Garten in Zürich-Zuid

Waar kun je uit?
Madonna danste er tot in de vroege uurtjes, Robbie Williams sloeg er wat drankjes achterover en voor de hippe inwoners van Zürich is het zien en gezien worden in Kaufleuten. Kaufleuten, een complex met meerdere bars, een restaurant, terras én een grote baroquezaal is al jaren een populaire uitgaanslocatie. 

Frau Gerolds Garten is een gezellig, ‘tijdelijk’ uitgaans-gebiedje met wat kleine winkeltjes, restaurantjes en vooral een leuk terras met verschillende verdiepingen. Het doet een beetje Berlijns aan, maar dan veel minder vuig. Frau Gerolds Garten is de perfecte plek voor een zomeravond. 

Wat is jouw persoonlijke parel?
Naast Frau Gerolds Garten vind je het grote kantoorgebouw Prime Tower. Clouds Bar, op bovenste verdieping van de toren, biedt een adembenemend uitzicht over de westkant van de stad. Het restaurant­gedeelte kijkt uit over de oude binnenstad. Zeer de moeite waard, al ga je er alleen een drankje doen. 

Zürich is omringd door bergen, dus zijn er meerdere goede uitkijkplaatsen. Zo kun je vanaf de Limmatquai met de gezellige Polybahn (denk lift slash treintje) de heuvel op en bij de ETH Universiteit (waar Einstein en Röntgen ooit studeerden) van het uitzicht genieten. Bij mooi weer zie je zelfs de Alpen liggen. In het historische centrum van Zürich kun je wandelen in Park Lindenhof, dat ook een mooi uitkijkpunt heeft.

Powered by Labrador CMS