Winq reiskompas

Gay travel tips voor Boekarest

De hotspots van Winq

Leestijd: < 1 min

Boekarest is misschien niet de gay capital of Europe, maar de hipstercultuur is er groeiende. Dat maakt het een stuk veiliger en vooral leuker als je Roemenië wil ontdekken.

Hoe is de leefsituatie van LHBT's in Boekarest?
Hoewel Roemenië sinds 2007 EU-lidstaat is, er antidiscriminatiewetten bestaan en de regering overweegt geregistreerd partnerschap te introduceren, blijft leven als openlijk homo er gewoon best vervelend. Een verbod op het same-sexhuwelijk lijkt eraan te komen, de orthodoxe kerk heeft een dikke vinger in de pap en tongen op straat resulteert geregeld in een vuist in je gezicht. Toch lijkt Boekarest een nieuwe weg in te slaan. De Pride is niet alleen een protestmars meer, er zijn steeds meer feesten bijgekomen; er zijn meer queer-initiatieven (vooral filmfestivals) en homo's durven zich online veel makkelijker te uiten. Misschien is dat wel mede te danken aan het feit dat er sinds een paar jaar mannen rondlopen met knotjes; mannen die Club Mate drinken, het hebben over gender en de #MeToo-discussie. En allemaal nieuwe, fijne plekken in de stad creëren waar de kerk ver van verwijderd is. Reden genoeg om Boekarest een kans te geven voor een gaycation.

Gay travel tips Boekarest
In het oude centrum van Boekarest vind je gelukkig nog wél een plekje op het terras.

Waar en wat kun je het beste eten?
Als je voor de traditionele weg wil gaan (lees: vlees), raden we je Caru' cu Bere aan. Een prachtig restaurant in art nouveau-stijl, dat iedere dag tot de nok toe gevuld is. Onwijs lekker zijn sarmale (koolrolletjes met gehakt, kruiden en rijst), mici (sterk gekruide rundvleesrolletjes) en letterlijk alle Roemeense of Moldavische stoofpotjes op de kaart. Verwacht humongous porties en songfestivalesque livemuziek. Meer zin in vegetarisch, een 'modernere' keuken en zachte achtergrondtechno? Ga naar J'ai Bistrot of Energiea. Vergeet niet een glas fantastische Avincis of Purcari (Moldavisch) te bestellen, Roemenië is een wijnland! Eigenlijk helemaal geen zin om te eten? De boekenwinkel Cărturești heeft een extreem schattig cafeetje in de kelder waar vaak lekkere (homo)mannen zitten. Hot dudes reading!

Waar kun je het beste slapen?
Een appartementje binnen de stadsring van Boekarest vind je al voor zo'n 20 euro via Airbnb. Onze tip is om een appartement of hotel te vinden in de wijk Cotroceni of in de buurt van Piața Romană of Park Cișmigiu. Het is hier prettig en levendig, maar een stuk groener en rustiger dan het oude centrum (dat in de avond vaak klinkt als een live houseconcert en ruikt naar maaginhoud). Voor de durfals die liever met wat meurende Spaanse backpackers in een ruimte liggen, zijn er gelukkig talloze hostels in de stad waar je voor een eurootje of 10 lekker slaapt.

Gay-friendly cafés en clubs zijn er genoeg, vaak gesitueerd in oude communistische gebouwen.

Hoe verplaats je je het makkelijkst door de stad?
Het oude centrum is vrij klein, dus dat is prima te bewandelen. Net als de robuuste overblijfselen van het communisme. Het reusachtige Parlementspaleis, het Plein van de Revolutie: alles is dicht bij elkaar in de buurt. Nog een groot voordeel: Roemenië is hartstikke bergachtig, maar Boekarest is zo plat als de Noordoostpolder. Je goede conditie kun je dus thuislaten. Voor bezienswaardigheden buiten het centrum (zoals het Dorpsmuseum, het Herăstrău Park of oude communistische flats als je daarvan houdt) raden we de metro aan. Een tienrittenkaart kost 20 lei, ongeveer 4 euro. Taxi's vind je op elke hoek van de straat en die rekenen slechts 20 cent per kilometer. Een spotprijs, maar check wel van tevoren of het tarief op de deur staat (1,46 lei) en of ze een taximeter gebruiken. Spreek geen prijs af. Die ligt, omdat je Engels spreekt, altijd een stuk hoger dan je ritje waard is. Roemenen geven zelf vaak de voorkeur aan Uber, al wacht je dan wat langer.

Gay travel in Boekarest: waar vind je de mannen?
Hoewel de meeste straten in Boekarest een honderd procent hetero-gehalte uitstralen, vind je in de wijk Floreasca veel hipsterige koffie- en lunchtentjes waar menig homo ronddwarrelt. Niet alsof je in Nederland nou nog een date scoort ‘in de rij bij de kruidenier’, maar wie weet bestel je wel een frappuccino bij jouw sexy Dracula voor die nacht. Natuurlijk zijn ook Grindr, Tinder en PlanetRomeo goed gevuld. Er zijn net zoveel (of weinig) hoofdloze torso's te vinden als hier. Overigens, als iemand je aanspreekt met 'cf?', maak je dan geen zorgen. Dit gaat niet over 'cum' en 'farts'. Hij bedoelt ce faci, oftewel: hoe gaat het? Nodig hem eens uit voor een glas wijn!

Gay travel tips Boekarest
De ‘dinsdagavond-mannen’ zijn klaar voor een potje bonken in Control Club - op rauwe techno. © Ciprian Jîjie

Gay travel in Boekarest: waar kun je uit?
Houd je pen in de aanslag, gay-friendly cafés en clubs zijn er genoeg! Vaak gesitueerd in oude communistische gebouwen: schattige binnentuin en roestige fietsen aan de muur incluis. Gradina en Club Eden, Dianei 4, Gaia Boutique Club, Expirat, Bar A1 en Bicicleta vind je allemaal in of rondom het centrum. Hoewel er tien jaar geleden nog drie gayclubs waren in de stad, is er nog maar één over: Queens, een kleine club waar Gaga wel aanstaat, maar het gros toch vooral bezig is een neukertje te vinden voor de nacht. Voor degenen die meer into elektronische muziek zijn, is er de gay-friendly Control Club (vijf minuutjes lopen vanaf metrostation Universitate). Hier vind je artsy technolovers die altijd mooi in het zwart gekleed komen. Er worden een aantal keer per jaar populaire queer- en drag-nights georganiseerd en de dinsdagavond is officieus omgedoopt tot gay night. Precies de dag dat alle drankjes voor de helft van de prijs zijn. Laat die Cuba Libres maar vloeien, zullen we maar zeggen.

Powered by Labrador CMS