Transgender

Trans vrouwen geweerd uit Engels vrouwenvoetbal na uitspraak hoogste rechter

Vanaf 1 juni zijn ze uitgesloten van deelname

Leestijd: 1 min

Trans vrouwen zijn vanaf 1 juni niet meer welkom bij het Engelse vrouwenvoetbal. De Engels voetbalbond heeft bepaald dat ze worden uitgesloten van deelname, als gevolg van een uitspraak van het Britse Hooggerechtshof.

De beslissing komt als een verrassing. Op 11 april had de Foodball Association (FA) nog bepaald dat trans vrouwen in competitieverband konden blijven voetballen, als ze aan bepaalde criteria voldoen: de testosteronwaarden moesten beneden een bepaald zijn gebleven en inzicht geven in hun hormoontherapie.

risico 

Tijdens wedstrijden zou er bovendien worden bekeken of trans vrouwen een risico zouden vormen voor de veiligheid van andere speelsters en of hun deelname tot oneerlijke competitie zou leiden.

Nu komt de bond daarop terug, nadat het Hooggerechtshof van het VK de uitspraak heeft gedaan dat de definitie van een vrouw wordt bepaald door haar biologische sekse en niet door gender. Trans vrouwen in Groot-Brittannië zijn daardoor voor de wet geen vrouwen meer.

complex onderwerp 

Nadat de FA juridisch advies had ingewonnen, volgt de bond nu de redenering van de rechtbank. De Schotse voetbalbond maakte twee dagen eerder al een aanpassing van de regels bekend.

Bij de FA zijn twintig trans vrouwen geregistreerd, op een totaal van miljoenen amateurs. Bij het profvoetval komen geen trans vrouwen voor. De FA noemt het een ‘complex onderwerp’. De aanpassing betekent namelijk dat niet iedereen welkom is en daar worstelt de bond ook mee. De FA zegt in contact te willen komen met de betreffende twintig spelers, om uit te leggen wat de regels voor hen betekenen en hoe ze bij het spel betrokken kunnen blijven.

andere sporten 

Een andere sport in het VK die trans vrouwen weert, is de 8-ball-pool. Wereldwijd blokkeren atletiek, wielrennen en zwemmen de deelname van trans vrouwen aan vrouwencompetities. Bij de Olympische Spelen laat het IOC de keus aan sportbonden, zolang de juiste balans bestaat tussen ‘inclusie en eerlijkheid’.

De thriatlonbond creërde juist als eerste Britse sportbond een open categorie waaraan transgender personen kunnen meedoen.

Bron: de Volkskrant

Powered by Labrador CMS