Trots in Europa

Deze twaalf prides in Europa wil je in 2023 niet missen

Van een pride die vorig jaar bijna niet doorging tot eentje die dit jaar haar 25-jarig jubileum viert!

Leestijd: < 1 min

Vrijwel elke grote Europese stad heeft z’n eigen pride. Wij zetten een aantal highlights voor je op een rijtje, van een pride die vorig jaar bijna niet doorging tot eentje die dit jaar haar 25-jarig jubileum viert!

1 - 5 juni: Baltic Pride

Riga (Letland)

De hoofdsteden van de Baltische staten – Tallinn, Riga en Vilnius – slaan al jaren de handen ineen om afwisselend een pride te organiseren. Dat gaat niet zonder slag of stoot: de organisaties kregen te maken met politieke weerstand, gemeenten probeerden Pride Walks te verplaatsen naar gebieden ver buiten het centrum en de prides kunnen steevast rekenen op publieksprotesten. Geen partypride dus, maar wel hard nodig. 
Meer info: balticpride.org

2 - 10 juni: Ljubljana Pride

Ljubljana (Slovenië)

Deze pride heeft beslist een politieke insteek. Verwacht een pride met jubelstemming, want dit jaar werd in Slovenië ein-de-lijk het huwelijk opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht.
Meer info: ljubljanapride.org

14 - 18 juni: Various voices

Bologna (Italië)

Het grootste Europese lhbtq+ korenfestival, georganiseerd door LEGATO (European Assosication of LGBTQ+ choirs). Vindt plaats in het prachtige Bologna, door UNESCO uitgeroepen tot ‘city of music’. 
Meer info: various-voices.it

24 juni: Equality Pride

Warschau (Polen)

In 2021 werd door het Poolse parlement nog een wetsvoorstel behandeld waarin pride-marsen en lhbtq-gerelateerde bijeenkomsten in de ban zouden worden gedaan. Toch gaat de pride dit jaar weer plaatsvinden in Polen.
Meer info: paradarownosci.eu

23 juni - 2 juli: Madrid Pride

Madrid (Spanje)

De Orgullo van Madrid is steevast de best bezochte pride van Europa. Door de hele stad zijn grote feesten, maar in wijk Chueca gaat het écht los. Dat staat met al haar queerbars bekend als dé roze wijk van de stad. Grote kans dat je Songfestivalartiest Chanel met haar hete dansers tegen het lijf loopt.
Meer info: madridorgullo.com

28 juni - 23 juli: Pride Month

Berlijn (Duitsland)

De Duitse hoofdstad viert een hele maand pride, met als hoogtepunt Christopher Street Day op 22 juli. Op dezelfde dag vindt ook de tegenhanger Internationalist Queer Pride plaats, die meer nadruk legt op de queer- en BIPOC- gemeenschap.
Meer info: csd-berlin.de en iqpberlin.org

26 - 29 juli: Eurogames

Bern (Zwitserland)

Sporters uit heel Europa nemen het binnen meer dan 25 disciplines tegen elkaar op tijdens dit vierdaagse evenement, waar ook Bern Pride onder valt.
Meer info: eurogames2023.ch

3 - 6 augustus: Stockholm Pride

Stockholm (Zweden)

Deze Scandinavische pride blaast dit jaar 25 kaarsjes uit en is van plan het jubileum groots aan te pakken. Mocht je je tegen alle verwachtingen tóch vervelen, dan kun je altijd naar het ABBA-museum.
Meer info: stockholmpride.org

8 - 13 augustus: Reykjavik Pride

Reykjavik (IJsland)

Een bezoek aan IJsland is altijd adembenemend. In de zomer kun je er ook nog eens rondlopen zonder thermo-ondergoed.
Meer info: hinsegindagar.is

25 - 28 augustus: Manchester Pride

Manchester (Verenigd Koninkrijk)

Deze pride verweeft moeiteloos initiatieven als Black Pride MCR en Trans Creative, optredens van diverse acts én een fundraiser in één groot evenement. Ook is de wijk waar de meeste festiviteiten plaatsvinden omheind, waardoor er vrijwel geen overlast is.
Meer info: manchesterpride.com

3 - 10 september: Belgrade Pride

Belgrado (Servië)

Vorig jaar werd EuroPride in Belgrado gehouden. Hoewel de Servische overheid vooraf uitgebreide steun toezegde, werd de pride een paar dagen van tevoren toch verboden. Na internationale druk en een kort geding, ging de pride tóch door, maar in zeer afgeslankte vorm. De organisatie laat zich niet uit het veld slaan: in september wordt hoe dan ook een nieuwe editie georganiseerd.
Meer info: prajd.rs

7 - 17 september: Europride

Valletta (Malta)

In de Rainbow Europe Index, een lijst waarin landen worden vergeleken op het gebied van lhbtq rechten, staat Malta steevast bovenaan. Niet zo gek dat in hun hoofdstad dit jaar EuroPride wordt georganiseerd.
Meer info: europride2023.mt

Powered by Labrador CMS