Deze plekken waren ook vóór corona al verlaten

Mooi van lelijkheid

Leestijd: < 1 min

Je favoriete vakantiebestemming bezoeken is er vanwege de coronacrisis voorlopig helaas niet bij. Fotograaf Henk van Rensbergen fotografeerde voor zijn boek Abandoned places plekken uit het verleden, die al veel langer niet meer bezocht worden.

Nara Dreamland

Toen zakenman Kunizo Matsuo in de jaren vijftig Disneyland in Anaheim bezocht, wist hij het meteen: dit hebben we ook nodig in Japan! Hij liet een pretpark ontwikkelen in Nara, de oude hoofdstad van Japan, maar toen het park bijna af was, was er ineens een dispuut met Disney over de licentiekosten. Halsoverkop werden eigen mascottes ontwikkeld, en in 1961 kon het park – níét als Disneypark – open. Door onder andere een replica van het iconische kasteel van Doornroosje waren de Disney-invloeden goed te zien. Toen in 1983 Tokyo Disneyland opende, begonnen de bezoekers weg te blijven en in 2006 werden de deuren gesloten. Het zou nog tien jaar duren voordat het pretpark zou worden gesloopt.

Lee Plaza Hotel
Lee Plaza Hotel

Lee Plaza Hotel

Het Lee Plaza Hotel in Detroit opende in 1928 en telde vijftien verdiepingen. Oorspronkelijk bedoeld als luxe appartementencomplex, maar de recessie van de jaren dertig zorgde voor een gebrek aan populariteit van het complex. Op den duur werden steeds meer appartementen gebruikt voor shortstayverhuur. Uiteindelijk deed het gebouw nog even dienst als verzorgingshuis, maar in 1997 werd het gesloten. Er is weinig over van het interieur – zelfs de kozijnen en elektriciteitsdraden zijn door de jaren heen gestolen – maar een jaar geleden werd het gebouw verkocht zodat het na een renovatie van vijftig miljoen dollar heropend kan worden.

Petrova Gora Monument
Het Petrova Gora Monument

Petrova Gora Monument

Toen het Kroatische WOII-monument Petrova Gora in 1981 werd onthuld, was het ’t grootste postmoderne sculptuur ter wereld. Vanbinnen was het gebouw een museum met exposities over de worstelingen van het Kroatische volk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de val van het communistisch regime in de jaren negentig werden veel werken van kunstenaar Vojin Bakic ´ beschadigd, verwoest of simpelweg verwijderd. Zo ook Petrova Gora. Locals hebben veel van de roestvrijstalen platen van het ernstig verwaarloosde monument gestolen, en bovenop het gebouw werd een lelijke zendmast geplaatst.

Teatro Blu
Teatro Blu

Teatro Blu

Van Rensbergen fotografeerde voor zijn boek ook veel verlaten theaters en oude land-huizen in Italië. Van dit ooit zo prachtige theater in Noord-Italië is weinig meer over, en de natuur lijkt het theater langzaam maar zeker over te nemen. Toch zijn gedeelten van de indrukwekkende plafondschilderingen nog te zien, evenals het nog altijd intens blauwe behang.

Aegidium
Aegidium

Aegidium

Het Aegidium in Brussel, een feestzalencomplex dat in 1906 werd opgeleverd, werd gebruikt voor conferenties, feesten en ook als bioscoop. Plannen voor een grootscheepse renovatie in 2013 werden vanwege de hoge geraamde kosten gestaakt, maar inmiddels is het pand verkocht aan vastgoedbedrijven, die er woningen, een restaurant en expositieruimte willen openen.

Powered by Labrador CMS