Canada waarschuwt lhbtq-reizigers voor risico’s in de VS

Leestijd: < 1 min

Canada heeft een reiswaarschuwing afgegeven aan burgers die van plan zijn om de Verenigde Staten te bezoeken. Dit omdat er dertig keer zoveel anti-lhbtq-protesten zijn dan in 2017. Ook zijn er in verschillende staten stappen gezet om de lhbtq-rechten in te perken.

Global Affairs Canada waarschuwde dat sommige wetten van invloed kunnen zijn op lhbtq’s die door de VS reizen, maar specificeerde niet welke wetten dat zijn en in welke staten. “Sommige staten hebben wetten en beleid uitgevaardigd die van invloed kunnen zijn op lhbtq-personen. Controleer de relevante staats- en lokale wetten”, zo is te lezen op de website met daarop waarschuwingen voor Amerikaanse reizen.

Oeganda, Rusland of Egypte

Dergelijke waarschuwingen zijn doorgaans voorbehouden aan landen als Oeganda, Rusland of Egypte. Een woordvoerder van Global Affairs Canada wees op Amerikaanse wetten die gericht zijn op de transgendergemeenschap. “Sinds begin 2023 hebben bepaalde staten in de VS wetten aangenomen die dragshows verbieden. Ook krijgen transgender personen geen toegang tot genderbevestigende zorg of tot sportevenementen.”

In maart ondertekende de gouverneur van Tennessee wetten die drag-optredens voor kinderen verbieden en die de medische behandeling van transgenderjongeren beperken.

Muurschildering beklad

Twee maanden later ondertekende de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, wetsvoorstellen die kinderen verbieden medische transgenderbehandelingen te ondergaan of naar dragshows te gaan. Ook is het gebruik van voornaamwoorden in klaslokalen ingeperkt.

Maandag werd een muurschildering in Florida gewijd aan de in Belfast geboren journaliste Lyra McKee, die in 2019 werd doodgeschoten, beklad met een hakenkruis en anti-lhbtq-graffiti.

Bijzondere gevaren

Op de vraag waarom de richtlijnen zijn bijgewerkt, vertelde de Canadese vice-premier Chrystia Freeland aan verslaggevers dat de regering deskundigen in dienst heeft ‘om zorgvuldig over de hele wereld te kijken en te monitoren of er bijzondere gevaren zijn voor bepaalde groepen Canadezen’.

Ze weigerde commentaar te geven op de vraag of er gesprekken waren geweest met de Amerikaanse regering voordat de wijziging werd doorgevoerd.

Bron: BBC News / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS