Reizen

7 x bijzonder bourgondisch

Het rijk van de levensgenieters

Leestijd: < 1 min

Welkom in Bourgogne, het rijk van de levensgenieters. Winq tipt zeven plekken die je absoluut niet wil missen tijdens jouw volgende bezoek aan de Franse wijnstreek.

1) Wijnwandeling

Beauborg Wine Tour

Wijn, daar draait het uiteraard om in Bourgogne. De Climats (nauwkeurig afgebakende wijngaardpercelen) zijn sinds 2015 zelfs Unesco werelderfgoed. Fabrice Sommier kan je werkelijk alles vertellen over dit beroemde streekproduct. De sommelier heeft in wijnstreek Mâconnais namelijk zijn eigen wijnschool. Een wandeling door de wijngaard is ook mogelijk. Daarbij dwaal je door eindeloze rijen druivenranken én zie je de plaatselijke slakkenkwekerij en geitenfokkerij van Mâconnais. Een unieke dagtrip.

Wijnstreek Mâconnais.
Wijnstreek Mâconnais.

2) Art-Nouveau-Bubbels

La Verrière de Louis Bouillot
Al eens een slok crémant gehad? Deze mousserende wijn wordt op exact dezelfde wijze gemaakt als champagne, maar mag die naam niet dragen omdat hij niet uit dat wijngebied komt. Dat doet echter niets af aan de smaak. Bij tal van wijnhuizen proef je de Bourgondische variant van deze mousserende wijn. Nieuw is La Verrière, een restaurant en proeflocatie in beeldige art-nouveaustijl. Nu sta je alleen nog voor de hamvraag: doorslikken of uitspugen? 

La Verrière.
La Verrière.

3) Bed and boozefest

Maison T du Domaine Trapet
Grote kans dat er tijdens jouw trip naar de Bourgogne op den duur meer wijn dan water door je lijf stroomt. Helemaal na een bezoek aan Maison T, een chambre d’hôtes waar je onder meer kunt overnachten in de schuur van het wijngoed. Perfect als jij net hebt genoten van een uitgebreide wijnproeverij bij de familie Trapet van het gelijknamige wijnhuis. 

Cabanon Cocon, Maison T.
Cabanon Cocon, Maison T.

4) Mosterdstad

Destination Dijon
Frankrijk zal vast blij zijn met Nederland: we zijn grootverbruikers van Dijon-mosterd. Fun fact: de mosterd wordt tegenwoordig allang niet meer geproduceerd en verpakt in de stad zelf. Je hoeft dus niet te vrezen voor een zure lucht tijdens jouw bezoek aan Dijon. De stad heeft overigens veel meer te bieden dan het gouden goedje, zoals de voor de regio kenmerkende vakwerkhuizen, knusse restaurants en typische Franse markten. 

Stadhuis van Dijon.
Stadhuis van Dijon.

5) Één met de natuur

La Combe Rossignol
Bij La Combe Rossignol slaap je midden in de natuur. In het dal van Venelle vind je namelijk een aantal bijzondere overnachtingsmogelijkheden. Van een koepeltent in een boom tot een drijvende hut. Ook is er een appartement waarbij je vlak voor je in slaap dommelt de schitterende sterrenhemel kunt bewonderen, je overnacht namelijk in een glazen koepel.

Cabane Feérique.
Cabane Feérique.

6) Koninklijk overnachten

Château du Domaine du Réveillon
Slapen in een sprookjeskasteel? Boek een overnachting bij Château du Domaine du Réveillon. Met de hoge plafonds, sierlijsten, houten lambrisering, open haarden, parketvloeren en een reusachtige tuin van ruim honderd hectare waan je je hier le roi te rijk. Dit château in het hart van Bourgogne werd twee jaar lang gerestaureerd en is nu weer te boeken voor een romantisch verblijf. 

La chambre azure.
La chambre azure.

7) Berg en bos

Mountainbiken in de Morvan
De Morvan, een prachtig bergachtig gebied in de Bourgogne, is al sinds 1970 een regionaal natuurpark. Door de brede bospaden is het perfect voor een avontuurlijke mountainbiketocht. Je kunt een al dan niet georganiseerde dagtocht van 50 tot 100 km ondernemen waarbij je langs de meest waanzinnige weidse uitzichten en kastelen sjeest. Het hoogste punt van de Morvan bevindt zich op 901 meter. Voor wie dat te hoog gegrepen lijkt, zijn er ook elektrische steps te huur. 

Fietsen in de Morvan.
Fietsen in de Morvan.

Ga voor meer info en inspiratie naar www.bourgondie-toerisme.com

Hoofdbeeld: Cabane Flottante - La Combe Rossignol.

Powered by Labrador CMS