Reizen

5x Ervaringstoerisme Australië

Leestijd: < 1 min

Een reis naar Australië kan je leven veranderen. Ja, Sydney is geweldig, maar wie op zijn telefoon niet alleen fotoalbums met gaycruises en bunny boys wil, zoekt het avontuur op.

Blauwtje lopen

Wandelen in natuurgebied Blue Mountains is adembenemend. Maar liefst 92 verschillende soorten eucalyptusbomen, waaronder de blue gum trees, die zorgen voor een blauwe gloed, hence die naam. Koala’s en kangoeroes voelen zich thuis in dit natuurgebied, 80 kilometer ten westen van Sydney. Bergen tot 1.100 meter hoog, diepe kloven en canyons, watervallen, regenwouden, grotten en veel planten- en diersoorten die uniek zijn voor Australië – het is er allemaal. Dit gebied werd pas in 1813 ontdekt en in 1880 bouwden de eerste bewoners er een spoorweg voor mijnwerkers om materialen naar de bodem van de vallei te vervoeren. Deze spoorweg staat bekend als de steilste ter wereld; echt zo’n bucketlistitem.

Op díé fiets

Als iemand je een leuke fietstocht van Sydney naar Perth aanbiedt, is deze persoon niet te vertrouwen; dat is meer dan 3.000 kilometer. Maar de straten van Melbourne, Brisbane en zeker ook Sydney laten zich wel prima verkennen op de vertrouwde tweewieler. Onder leiding van een gids natuurlijk, want het zijn wel smalle straatjes, hè? Op de trappers langs Harbour Bridge, het Opera House en natuurlijk afzakken in Oxford Street. Of naar Circular Quay, de pieren bij Walsh Bay, The Rocks en Darling Harbour. De tocht gaat veelal over zijweggetjes, door parken en langs de haven. De stad uit kan ook. Bijvoorbeeld naar Manly Beach. Hier hoort ook een boottochtje bij zodat je Sydney kunt aanschouwen bij zonsondergang. Passerende pinguïns of bultrugwalvissen zijn van april tot en met november wel verwacht maar niet gegarandeerd: zij geven ons geen toegang tot hun Google Agenda.

Rock the croc

Helemaal in het noorden van het land: het Kakadu en Nitmiluk National Park. Australië staat bekend om zijn vele diersoorten en de griezeligste wonen hier, zoals slangen en krokodillen. En daar kun je met een kajak best tussendoor peddelen. Geen zorgen, er is een gids die je zal proberen deze tocht heelhuids te laten volbrengen. Én hij prepareert maaltijden in een mobiele keuken. Reken niet op een Intercontinental Hotel in deze wildernis, de nachtrust vind je aan de oever van de rivier. Wie strandvakanties of citytrips naar Barcelona zat is, beleeft hier de reis van zijn leven.

Outback, zoals het bedoeld is

4.000 kilometer verder, in het noordwesten van Australië, ligt het wildernisgebied de Kimberley. Met een four wheel drive kun je daar op de 660 kilometer lange Gibb River Road zomaar De gevaarlijkste wegen van de wereld naspelen. Niet dat je meteen een ravijn instort, maar ze zijn er wel: diepe canyons, oranjekleurige rotsformaties en imposante watervallen. En Aboriginals, die heb je er ook gewoon nog. De Gibb River Road is grotendeels onverhard en dat maakt de beleving alleen nog maar authentieker – niet scheuren over het asfalt maar de tijd nemen om te genieten van de onvoorstelbare krachten en de schoonheid van de natuur. Vanwege overstromingen is het gebied van november tot maart vaak gesloten, maar goed berijdbaar in de periode mei tot oktober.

Sailing South 

Is jouw inner Steve Irwin nog niet aangewakkerd? Dan bestaat hij ook niet en kun je misschien beter een ticket kopen voor de natuurvriendelijke Eco Cruise naar Bruny Island. Dit eiland ligt ten zuiden van Tasmanië, dat weer zuidelijk van Australië gelegen is. Onderweg vergezellen zeehonden en dolfijnen het schip, als er tenminste leuke mensen aan boord zijn. En eenmaal aan land kun je kennismaken met zeldzame, witte wallaby’s onder het genot van een lokaal oestertje – deze cruise is doorspekt met luxe. Want dat mag ook best een keer, het is namelijk wel gewoon de vakantie van je leven.

Powered by Labrador CMS