5 x Scandinavisch natuurschoon

Van hagelwitte stranden tot tochten met een hondenslee

Leestijd: < 1 min

Välkommen Till Skandinavien. Van hagelwitte stranden in Noord-Noorwegen tot ijskoude tochten achter een hondenslee in Lapland. Een bezoek aan het hoge noorden is een onvergetelijke ervaring. Natuurschoon lijkt hier elke kilometer te veranderen en blijft verbazen.

1. Beste skibestemming

Norge / Noorwegen
Fjorden en skiën, daar draait het om in Noorwegen. Natuurschoon dat elke kilometer lijkt te veranderen en blijft verbazen. Enkele van de langste fjorden ter wereld vind je in Noorwegen; onder meer te bezoeken via boot- en kajaktochten. Zowel in de zomer als in de winter is het land een unieke bestemming. Zo kun je er in de zomer op walvissafari of hiken door de talloze nationale parken. Skifanaten kunnen hun hart ophalen in de wintermaanden. De sport kent zijn oorsprong in het land, dus je begrijpt dat het dé ideale bestemming is om op de latten te gaan staan op bergen vol verse sneeuw. Ook kun je georganiseerde uitstapjes maken en gaan ijsvissen of avontuurlijke wandeltochten maken in de sneeuw.

Norge / Noorwegen.
Norge / Noorwegen.

2. Lekkerste Fika-moment

Sverige / Zweden
Why can’t this moment last forevermore? zong de Zweedse zangeres Loreen. Als je eenmaal voet zet in haar thuisland, wil je niet meer weg. Het land van Midzomer, designmeubels en heerlijk eten. Maar ook – en dat weten veel minder mensen – het land waarvan slechts 3 procent bewoond is. Er valt dus veel, nee héél veel onbekend terrein te ontdekken. Toch mag hoofdstad Stockholm niet ontbreken op jouw bucketlist. Daar geniet je namelijk dagelijks van een Fika-moment: een koffiepauze met kaneelbroodjes, volgestrooid met kardemom. En uiteraard van alle cultuurschatten die de stad rijk is. Vanuit Stockholm reis je eenvoudig en snel door naar de scherenkust van Zweden met haar rotsachtige eilanden waar veel Zweden een buitenhuis hebben en jij kunt genieten van al het indrukwekkende natuurgeweld.

Sverige / Zweden
Sverige / Zweden.

3. Mooiste stranden

Nord-Norge / Noord-Noorwegen
Noord-Noorwegen is een land op zich, vandaar dat het op deze pagina’s een aparte vermelding krijgt. De natuur is ongekend mooi met hoge bergen, een zee met azuurblauw water en hagelwitte stranden. Stranden? Jazeker. In de Noorse dorpen Ramberg, Eggum en Kvalvika vind je stranden waar Spaanse strandsteden een puntje aan kunnen zuigen. Daarbij kun je hier surfen op hoge golfen. In de winter is dat wellicht wat te koud, maar dan geniet je op de eilandengroep Lofoten – met de karakteristieke houten rode huizen die erom vragen vastgelegd te worden – van het noorderlicht. Een van de meest bijzondere natuurspektakels ter wereld. Noord-Noorwegen is zó ongerept, dat je hier kijkt naar het noorderlicht op plekken waar nul omgevingslicht is.

Nord-Norge / Noord-Noorwegen.
Nord-Norge / Noord-Noorwegen.

4. Hoog boven de poolcirkel

Sápmi / Lapland
Zie jij jezelf al dik ingepakt in de nodige lagen truien, sjaals en dekens zitten achter deze vijf dienstbare viervoeters? Hoort er uiteraard bij tijdens een bezoek aan Lapland. Net zoals een bezoek aan een bloedhete sauna na een ijskoude winterse dag. Deze uitgestrekte regio ligt voornamelijk boven de noordpoolcirkel en bestaat uit een deel van Noorwegen, Zweden en Finland. Waar in de winter de zon niet opkomt, gaat deze in de zomer niet onder. Het is dan ook dé plek om bijzondere dieren te zien. Denk aan beren, rendieren en elanden in het Zweedse en Finse gedeelte* en zeearenden, walvissen en papegaaiduikers in het Noorse gebied.

*Ook een klein gedeelte van Rusland valt onder Lapland, maar dat land heeft uiteraard een rood reisadvies.

Sápmi / Lapland.
Sápmi / Lapland.

5. Grootste spuiters

Ísland / IJsland
In de zomer wordt het amper donker in IJsland. Wel zo handig, want op het eiland is zóveel te zien dat je even nodig hebt. Huur een grote wagen en ontdek het ruige, haast buitenaardse binnenland met watervallen, woeste natuur en weidse landschappen. Of misschien handiger: maak een tocht over Þjóðvegur 1, de belangrijkste weg van 1300 km die als een grote cirkel over het eiland loopt en alle belangrijke plaatsen met elkaar verbindt. Ook zie je daar de indrukwekkende geisers die water omhoog spuiten. Lekker voor de luxepoezen: IJsland barst van de natuurlijke bronnen en geothermische spa resorts, waaronder het beroemde Blue Lagoon.

Ísland / IJsland.
Ísland / IJsland.

Boek jouw droomreis naar het Hoge Noorden via Nordic.nl.

Beeld: Nordic

Powered by Labrador CMS