5 x moedertje natuur op haar mooist

Van regenboogbergen tot gletsjertongen

Leestijd: < 1 min

Na bijna twee jaar avond na avond op de bank te vertoeven, verlangen sommigen misschien naar meer dan zon, zee en een ligbedje. 5 x Moedertje Natuur op haar mooist.

Instafamous gebergte

Zhangye Danxia Geopark, China

Het Zhangye Danxia Geopark in het noorden van China dankt haar bekendheid niet in de laatste plaats aan social media. Het staat bekend om de Instafamous regenboogbergen, die sinds 2010 pronken op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Deze kleurrijke rotsen zouden eigenlijk een bedevaartsoord moeten zijn voor ieder zichzelf respecterend lid van de queer community. De zandsteenlagen van het gebergte kregen door oxidering ieder een eigen kleur, wat het gebergte haar naam opleverde. Haast niet te geloven, maar hier komt geen vleugje Photoshop aan te pas. Bezoek deze locatie vlak voor zonsopkomst of na een flinke regenbui om het regenboogeffect in volle glorie te ervaren.

Zhangye Danxia Geopark in China
Zhangye Danxia Geopark in China

Wandelen voor gevorderden

De levada’s, Madeira

Het afgelopen jaar dwong zelfs de meest avontuurlijke feestbeesten onder ons plezier te halen uit een reguliere ‘lawa’ (lange wandeling) of ‘kowa’ (korte wandeling). Maar wat zou het fijn zijn als je die nieuwverworven wandelvaardigheden zou kunnen toepassen in een ambitieuzere omgeving dan het plaatselijke stadspark. Op het Portugese eiland Madeira – soms grappend ‘het Hawaï van Europa’ genoemd – loop je je een slag in de rondte. Het eiland telt ongeveer tweeduizend kilometer wandelroutes, die voor een groot deel grenzen aan de levada’s: de irrigatiekanalen die het water van het nattere noorden van het eiland vervoeren naar het droge zuiden. Deze levada’s lopen dwars door bergen en bossen, dus onderweg kom je talloze watervallen en ander natuurschoon tegen. Zelfs de grootste wandelscepticus wordt van dit eiland een ANWB-kampioen.

Madeira
Madeira

Get to ze choppa!

Niagarawatervallen, Canada

De Niagarawatervallen liggen op zo’n anderhalf uur rijden vanaf Toronto. Eromheen is een miniatuurversie van Las Vegas gebouwd, met hotels, casino’s en shows. Dat kun je met een gerust hart overslaan. Ook de speciale ervaring van samen met honderden andere toeristen in rode poncho’s op een bootje natregenen om de Niagara Falls van dichtbij te bekijken kun je links laten liggen. Een veel mooiere (en vooral drogere) manier om de watervallen te bekijken, is per helikopter. Via Niagara Helicopters boek je voor zo’n € 95,- een vlucht van tien minuten. Dat levert je een adembenemend uitzicht en de ultieme photo opportunity op. 

Niagara Helicopters
Niagara Helicopters

Groot nat gat

Great Blue Hole, Belize

Een van ’s werelds meest unieke duiklocaties vind je voor de kust van Belize. Great Blue Hole, een perfect cirkelvormig gat in de zeebodem, ziet er zowel boven als onder water adembenemend uit. Deze meer dan honderd meter diepe onderwatergrot ontstond op het land en kwam pas onder water te staan na de laatste ijstijd, toen de zeespiegel steeg. De plek werd populair onder sportduikers nadat niemand minder dan Jacques Cousteau er in 1971 met zijn schip de Calypso de diepte kwam opmeten. Avontuurlijke toeristen mogen in het gat tot 45 meter diepte duiken en spotten daar – naast her en der een haai – onderwaterstalagmieten en -tieten vijf keer zo groot als zichzelf. Na je duik valt er van alles te beleven in de jungle van Belize: bezoek bijvoorbeeld een van de eeuwenoude Mayaruïnes.

Enkeltje naar de maan

Svinafellsjökull, IJsland

Twee derde van de IJslandse bevolking woont in of rondom Reykjavík. Wie dit buitenaardse landschap echter in volle glorie wil ervaren, doet er goed aan buiten de hoofdstad op verkenning te gaan. Zo ontdek je in no time waarom IJsland populair is bij menig Hollywood-regisseur. Onder andere Christopher Nolan (Batman Begins), Ridley Scott (Prometheus) en J.J. Abrams (Star Wars – The Force Awakens) schoten buitenaardse scènes in het ruige, vulkanische landschap. Legio organisaties bieden tours aan die buiten de gebaande paden treden. Laat je bijvoorbeeld in een slee door een paar husky’s over het eiland sleuren, waag je aan een hap gefermenteerde haai of maak een wandeling over een gletsjertong, zoals de Svinafellsjökull. Nadien kun je opwarmen in een van de vele warmwaterbronnen die het land rijk is.

Tekst: Martijn Kamphorst en Martijn Tulp

Powered by Labrador CMS