Voetbalwereld vraagt aandacht voor diversiteit

Leestijd: < 1 min

De wedstrijden van de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie staan dit weekend in het teken van een bredere lhbtq-acceptatie. Alle clubs dragen speciale One Love-aanvoerdersbanden, er wapperen speciale cornervlaggen en er zijn speciale speldjes en tenues zichtbaar.

De acties volgens op het weekend na de Internationale Coming-outdag. De acties zullen ook te zien zijn in de Pure Energie Divisie en in de Eredivisie Zaalvoetbal. In een persbericht melden de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie:

“Alle clubs maken zich sterk voor de boodschap dat iedereen welkom is, zichzelf moet kunnen zijn en dat niemand uitgesloten mag worden. Helaas is deze boodschap, die voor velen vanzelfsprekend is, nog steeds actueel en noodzakelijk.”

Nog steeds nodig

“Het is het vijfde jaar op rij dat we ons gezamenlijk inzetten voor lhbti+-acceptatie en helaas is dit dus nog steeds nodig. Het profvoetbal is met ruim 8 miljoen liefhebbers, uit allerlei hoeken van het land, een uniek platform om het onderwerp te agenderen en te zorgen voor verandering. Het voetbal is van iedereen en daarom maken we ons sterk voor een omgeving waarin iedereen zich thuis voelt", aldus Aukje Geubbels, MVO manager Eredivisie CV.

Onderzoek

De competities halen een onderzoek onder spelers aan van het Muller Instituut, eerder dit jaar. Hieruit blijkt dat de algemene acceptatie van homo- en biseksualiteit in het voetbal een onvoldoende scoort (4,6), wat vergelijkbaar is met de resultaten uit 2014. De afgelopen jaren werd rondom Coming-outdag vaker campagne gevoerd op de voetbalvelden voor lhbtq-acceptatie, maar tot een zichtbare verbetering van de acceptatie hebben die initiatieven ogenschijnlijk dus niet geleid.

Voetbal is van iedereen

Het initiatief wordt gesteund door de KNVB. De voetbalbond meldt in een statement: “Komend weekend draagt het Nederlandse voetbal gezamenlijk uit dat iedereen welkom is en zichzelf moet kunnen zijn. Onder meer met één aanvoerdersband. Gender, seksuele voorkeur, kleur, afkomst en geloof, het maakt ons geen bal uit. Ons voetbal is van iedereen.”

One Love
One Love
Powered by Labrador CMS