
Venezolaanse make-upartiest Andry José Hernández Romero VS uitgezet, in El Salvador opgesloten en nu teruggekeerd naar ouders: een emotioneel weerzien
Hij werd het gezicht van het nietsontziende uitzetbeleid van de regering-Trump: de jonge make-up artiest Andry José Hernández Romero. De homoseksuele stylist vroeg vorig jaar asiel aan in de VS, maar werd niet lang daarna tot zijn grote schrik gedeporteerd naar El Salvador. Dankzij een gevangenenruil is hij nu terug in zijn vaderland Venezuela, waar hij werd herenigd met familie en vrienden.
Andry José Hernández Romero kwam vorig jaar legaal de Verenigde Staten binnen nadat hij asiel had aangevraagd omdat hij het anti-lhbtiq+-geweld in zijn thuisland Venezuela was ontvlucht. Hij werd als een van de eersten uitgezet, als gevolg van het nietsontziende beleid van de regering-Trump om zoveel mogelijk mensen over de grens te zetten.
125 dagen gevangenschap
Romero werd gedeporteerd naar El Salvador, waar hij 125 dagen vast kwam te zitten in een van de strengste gevangenissen van het land, CECOT genaamd. De gevangenis staat bekend om zijn anti-lhbtiq+-geweld en zeer onmenselijke omstandigheden.
Reden voor zijn deportatie was dat Amerikaanse functionarissen hem ervan beschuldigden banden te hebben met gewelddadige bendes, op basis van zijn tatoeages. Dit ondanks het feit dat zijn advocaten lieten weten dat Romero geen strafblad had.
in tranen
Deze week is Romero teruggestuurd naar Venezuela als onderdeel van een gevangenenruil. Op woensdag 23 juli is hij in tranen herenigd met zijn ouders in Capacho Nuevo. Foto’s van Romero met zijn vader en moeder tonen hem met een kroon, zijn armen om hen beiden heengeslagen terwijl hij zijn vader op het voorhoofd kust.
Andere opnames laten mensen zien die voor Romero applaudisseren terwijl hij bloemen ontvangt en een taart versierd met de kleuren van de Venezolaanse vlag. Een video op X toont een huilende Romero te midden van mensen die hem omhelzen en zich verdringen om hem te verwelkomen.
ter verantwoording roepen
Volgens Melissa Shepard, directeur juridische zaken van het Immigrant Defenders Law Center, liep de hele stad voor hem uit. “Zijn hele stad stond op hem te wachten en bereidde hem een maaltijd.”
Shepard zegt dat ze met haar organisatie vastbesloten is om de regering en Trump ter verantwoording te roepen. “Deze mannen hebben 125 dagen in een martelgevangenis overleefd. Wij vinden dat niemand anders hetzelfde lot mag ondergaan.”
parodie op rechtvaardigheid
Lindsay Toczylowski, president en CEO van Immigrant Defenders Law Center, vult aan: “Wat hier is gebeurd, is een gevaarlijke parodie op rechtvaardigheid. We weten al lang dat de beschuldigingen dat de mannen bij CECOT lid waren van een gevaarlijke bende ongegrond waren. We weten dat de regering-Trump hen een eerlijk proces heeft ontzegd en hen naar een gevangenis heeft gestuurd die berucht is om mishandeling en marteling.”
Toczylowski beschrijft de gevangenenruil als het gebruiken van ‘mensen als pionnen’ en concludeert: “Terwijl de regering-Trump het gebruik van autoritaire praktijken, bedoeld om mensen tot onderwerping te intimideren, opvoert, zullen wij blijven vechten voor rechtvaardigheid voor immigranten en voor de toekomst van ons land.