Paus Franciscus

Student roept paus tot de orde: “Stop met anti-homo-uitlatingen, dat leidt tot enorm veel pijn”

Leestijd: 1 min

Een student heeft er bij paus Franciscus op aangedrongen om te stoppen met het gebruik van anti-homo-uitlatingen nadat de paus de afgelopen maand niet één, maar twee keer het woord ‘frociaggine’ publiekelijk heeft gebruikt, wat grofweg vertaald ‘flikkerigheid’ betekent. Tijdens een videopanel riep de student hem rechtstreeks tot de orde.

Na de eerste keer dat de paus het woord ‘frociaggine’ in de mond had genomen, bood het Vaticaan een verontschuldiging aan, wat een zeldzaamheid is. Die excuses bleken niets waard toen de paus nog geen maand later opnieuw het gewraakte woord gebruikte.

 

Afgelopen vrijdag verscheen de paus in een videobijeenkomst, waar studenten samen met hem spraken over ‘Building bridges across Asia Pacific’. Een van die studenten is Jack Lorenz Acebedo Rivera, die tijdens de bijeenkomst het woord nam. Hij zei tegen de 87-jarige paus Franciscus dat dergelijke woorden tot ‘enorme pijn’ leiden.

paus reageert niet...

“Stop met het gebruik van beledigende taal geegen de lhbtiq+-gemeenschap”, zei de student, die psychologie studeert aan de Filippijnse Ateneo de Manila Universiteit. “Dit leidt tot enorme pijn. Ik ben zelf verstoten en gepest vanwege mijn biseksualiteit, mijn homoseksualiteit, mijn identiteit en het feit dat ik de zoon ben van een alleenstaande ouder”, voegde hij eraan toe, terwijl hij een regenboogsjerp droeg.

De paus reageerde door discriminatie en vrouwenhaat te veroordelen, maar ging niet rechtstreeks in op het verzoek van Acebedo Rivera met betrekking tot anti-homo-uitingen.

... maar begint over... vrouwen 

“De grootsheid van vrouwen mag niet vergeten worden”, zei paus Franciscus. “Vrouwen zijn beter dan mannen in termen van hun inzicht en hun vermogen om gemeenschappen op te bouwen.”

De lezing, die live werd gestreamd op YouTube, werd georganiseerd door Loyola University Chicago en de Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika.

Powered by Labrador CMS