onderweg met winq

Rikkie Kollé

Rikkie Kollé: “Ouders van trans kinderen bedankten me dat ik recht overeind bleef staan”

Over Miss Nederland, nare en positieve reacties

Leestijd: 1 min

Rikkie Kollé haalde vorig jaar het wereldnieuws toen zij als eerste trans vrouw Miss Nederland won. Winq-hoofdredacteur Martijn Kamphorst nodigde haar uit in de Winq-mobiel voor een gesprek over rolmodellen, Miss Universe, liefde- en haatreacties en de persoonlijke documentaire over haar Miss-avontuur.

Toen ze zich inschreef voor Miss Nederland, had Rikkie Kollé een duidelijke missie voor ogen. "Ik had al modellenwerk gedaan en deed mee aan Holland’s Next Top Model, maar ik merkte dat ik daarin af en toe wat miste. Ik wilde mijn eigen stem heel graag gebruiken, onder meer om bewustwording te creëren voor de transgemeenschap.”

“de haat heeft me heftiger getroffen dan ik verwachtte”

mooiste vrouw van de wereld

Eind vorig jaar reisde ze af naar El Salvador om Nederland te vertegenwoordigen bij de Miss Universe-verkiezing. Regisseur Jesse Bleekemolen maakte van haar avontuur de AVROTROS-documentaire Rikkie Kollé, de mooiste vrouw van de wereld. “Daar ben ik heel trots op. Het is een schets van mijn persoonlijke verhaal, maar ook van hoe het is om Miss Nederland te zijn, hoe dat is voor mijn familie en hoe ik met de haat omga die ik ontvang. Ik moet zeggen dat die me heftiger getroffen heeft dan ik verwachtte, maar ik probeer realistisch te blijven, me af te vragen: wie zijn die mensen die dat soort dingen zeggen?” 

recht overeind

Naast de negatieve, kwam er gelukkig ook veel positieve reacties. “Er waren ouders van jonge trans kinderen die me bedankten dat ik hun kind zo goed had geholpen en dat ik recht overeind bleef staan, zonder dat ik me ook maar iets aantrok van de negativiteit. Dat soort berichtjes kwamen echt binnen, want dit was mijn doel, dit was waar ik op hoopte.”

Bekijk het hele gesprek met Rikkie Kollé in de video hieronder. Daarin vertelt Rikkie onder meer waarom haar moeder hoopte dat zij Miss Universe niet zou winnen en wat ze van plan is nadat ze het Miss Nederland-stokje overdraagt.

Powered by Labrador CMS