Club Raum

Queer Club Raum kan eindelijk open: vergunningen zijn na maanden geregeld

Vanaf half april is het al zover!

Leestijd: 1 min

De nieuwe queerclub Raum bij Sloterdijk heeft eindelijk de benodigde vergunningen binnen. Vanaf half april gaat de club open, nadat de laatste maatregelen worden getroffen in de vorm van extra geluidsisolatie. Het pand was al een half jaar klaar voor gebruik, maar kreeg te maken met dwarsliggers.

Woensdag 27 maart kwam eindelijk het verlossende woord van cultuurwethouder Touria Meliani: de vergunningen voor Club Raum zijn binnen. De club opent in het weekend van 19 en 20 april en heeft de benodigde vergunningen gekregen voor een periode van vijf jaar. Dit schrijft wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening) in een brief aan de gemeenteraad.

uitzinnig 

Initiatiefnemers van Club Raum Sven Bijma en Diego Meijers laten weten aan Het Parool dat ze ongelooflijk veel zin hebben om de club te openen en bedanken iedereen voor de steun. “We zijn uitzinnig dat we deze schemerperiode achter ons kunnen laten. We kunnen nu eindelijk echt aan het werk en ons focussen op de inhoud. We kunnen niet wachten om ons prachtige publiek hier eindelijk te ontvangen.”

Club Raum zou in oktober vorig jaar al opengaan, maar de vergunningen waren niet op tijd binnen. Dit kwam voornamelijk door het Amsterdamse Havenbedrijf, dat bezwaar aantekende tegen de komst van de club. Gevreesd werd voor een gebrek aan ruimte voor de industrie nabij het Westelijk Havengebied. De provincie Noord-Holland deelde die angst. 

Nu blijft de club binnen de norm van het Activiteitenbesluit dankzij extra isolerende maatregelen. De komende periode gaat de gemeente het proces rond Club Raum evalueren om te bepalen hoe ze de dienstverlening kan verbeteren.

spielraum

Club Raum is voortgevloeid uit Spielraum, een queerfeest gericht op elektronische muziek. Queer personen kunnen zichzelf en elkaar vieren zonder enig risico te lopen om te worden uitgescholden, bespuugd of geïntimideerd, iets wat er helaas op andere plekken wél gebeurt, aldus Bijma en Meijers. In de nieuwe club – de eerste voor en door queers – heeft de grootste ruimte plek voor 400 bezoekers. Beneden is een tweede ruimte waar plaats is voor zo’n 150 mensen.

Het programma voor de openingsmaand wordt later bekendgemaakt.

Powered by Labrador CMS