Zorgeloos vrij zijn in CLUB RAUM: nieuwe queerclub in Amsterdam

De deuren openen in oktober

Leestijd: < 1 min

De queergemeenschap heeft er vanaf oktober een nieuwe thuishaven bij. Dan opent in Amsterdam CLUB RAUM zijn deuren in een oud bedrijfspand in de buurt van Station Sloterdijk: een plek om zorgeloos vrij te zijn.

RAUM is een initiatief van de oprichters van de geliefde queerclubnacht SPIELRAUM. De club biedt ruimte aan diegenen die behoefte hebben aan een plek om eindelijk zorgeloos vrij te zijn, naast dat het voorop zal lopen op het gebied van programmering en clubcultuur.

Oud bedrijfspand

RAUM gaat het resident-team aanvullen met opkomende en lokale talenten, waaronder Fafi Abdel Nour en andere namen die later bekend worden gemaakt, naast alle SPIELRAUM-residents die aan de club verbonden blijven, zoals KI/KI en Mary Lake. Daarnaast zal CLUB RAUM een omvangrijke equipe van internationale regulars aan zich binden, waaronder Sedef Adasï, BASHKKA en Angel D’lite.

De club gaat zich vestigen in een oud bedrijfspand dat ontdekt is door Temporary Palaces, de Amsterdamse organisatie die het voor RAUM mogelijk heeft gemaakt een thuis te vinden. Temporary Palaces bewijst van groot belang te zijn voor ondernemers en de stad zelf, door bedrijven die normaal gesproken geen huisvesting kunnen vinden in het huidige economische klimaat van een leegstaand pand te voorzien.

Nachtbroedplaats

Het complex uit de jaren zestig met opvallende industriële details en lichte zalen, brengt vanaf oktober niet alleen lhbtiqa+-personen uit Nederland en daarbuiten samen voor clubnachten. RAUM zal zich ook als nachtbroedplaats gaan profileren, met ruimte voor artistieke evenementen en educatieve community care-evenementen, zoals informatiebijeenkomsten over mentale gezondheid binnen het nachtleven en over veilige intimiteit. Nadere details over het pand worden spoedig bekendgemaakt.

Het vieren herontdekken

Initiatiefnemers Sven Bijma en Diego Meijers benadrukken het belang om een fysieke plek te creëren voor de Amsterdamse lhbtiqa+-gemeenschap en tegelijkertijd autonoom te blijven in hun creatieve keuzes. Het duo stelt dat RAUM uniek is in Amsterdam als een van de weinige nachtclubs die vóór en dóór de queer-community wordt opgezet.

“In een tijd waarin we een grote toename zien van haat en geweld jegens onze gemeenschap, vinden we het van cruciaal belang om mensen weer samen te brengen. We hebben een dringende behoefte aan een plek waar we onszelf en elkaar weer kunnen vieren, omdat het gevaar van louter bestaan als queer- of transpersoon nog steeds niet afneemt.”

Parallel universum

SPIELRAUM wordt genoemd als een van de meest toonaangevende ‘underground’ evenementenorganisatoren. Dat zie je terug in aspecten als hun awareness-team of het strikte fotobeleid. Deze kijk op clubcultuur wordt meegenomen naar het nieuwe CLUB RAUM, waar clubbers zich in een parallel universum bevinden waar ze eindelijk zichzelf kunnen zijn.

“We zijn vastberaden om door te gaan op de weg die we zijn ingeslagen met SPIELRAUM. Deze gloednieuwe thuisbasis geeft ons de unieke mogelijkheid om onze visie uit te breiden en te verdiepen, ervoor te zorgen dat we de ruimte creëren waar onze gemeenschap zo naar heeft verlangd en de nachtclub te openen waarvan wij vinden dat Amsterdam die verdient”, aldus Bijma en Meijers.

Beeld: Sven Bijma

Powered by Labrador CMS