Pride Photo Award trekt door Nederland met expositie – vanaf 24 mei in Utrecht

Leestijd: 2 min

Op vrijdag 24 mei opent de Pride Photo Tentoonstelling 2024 op de Mariaplaats in Utrecht in samenwerking met Fotodok. Leuk om te weten: een van de foto's heeft in Winq gestaan, als onderdeel van een serie over dakloosheid onder queer jongeren. Gemaakt door Chris & Marjan.

De expositie is in Utrecht te zien van 24 mei tot en met 13 juni. Daarna zal de Pride Photo Tentoonstelling 2024 tot begin 2025 jaar door heel Nederland te zien zijn. Zo zullen de foto’s ook geëxposeerd worden in o.a. Amsterdam en Groningen. 

9193 inzendingen 

Pride Photo ontving dit jaar vanuit de hele wereld ruim 9193 inzendingen voor de internationale open call. De jury, bestaande uit Mohamad Abdouni, Diego Moreno, Emma Waslander, Déborah Claire en Alejandra Ortiz selecteerde twee winnaars.

‘Invisible’ van Alexis won de Pride Photo Award 2024 in de categorie Single Image. De Australische fotograaf Julie Sundberg werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Series met zijn reeks 'I Remember Everything’.

visuele liefdesbrief 

De tentoonstelling van dit jaar is een visuele liefdesbrief aan de veerkracht van queer mensen. Een verzameling beelden die een blik werpen op de unieke en prachtige werelden van queer levens, lichamen, identiteiten en verhalen van over de hele wereld. 

Het samenstellen van deze tentoonstelling gebruikte auteur, activist en curator Alejandra Ortiz alsde gelegenheid om haar eigen begrip van wat het betekent om queer te zijn te onderzoeken. "Queer is alles wat afwijkt van de rigide binaire normen van de huidige maatschappij," schrijft Ortiz. De uiteindelijke collectie van krachtige en complexe beelden creëeren een veelzijdige weergave van een enorm diverse gemeenschap.

dagprogramma 

Onderdeel van de opening is een inspirerend dagprogramma in samenwerking met Fotodok in Utrecht. Quetzal Maucci (deelnemend fotograaf), Déborah Claire en Emma Waslander (juryleden) zullen samen met Alejandra Ortiz (curator),Samira Damato (hoofd exposities Pride Photo) en Zindzi Zwietering (directeur) delen hoe zij zowel de toekomst van de organisatie zien, als hoe de huidige tentoonstelling tot stand is gekomen. Ook zullen zij in diepte ingaan op een aantal van de geselecteerde fotoverhalen.

 Het dagprogramma in samenwerking met Fotodok Utrecht vindt plaats van 13:30 tot 15:30. Locatie: Fotodok, Lange Nieuwstraat 7. Daarna volgt de officiële opening van de tentoonstelling op de Mariaplaats om 16:00 uur, om gezamenlijk af te sluiten in Fotodok (17:00 - 18:30 uur).

stichting pride photo award

Pride Photo is een Nederlandse organisatie, opgericht in 2010, en organiseert jaarlijks een fototentoonstelling in de openlucht die de diversiteit en rijkdom aan inspirerende verhalen uit de lhbtiq+ gemeenschap belicht. 

Met een geheel vernieuwd team, een nieuw programma en nieuw artistiek leiderschap slaat Pride Photo in 2024 een nieuwe richting in. Naast een nieuw tentoonstellingsontwerp, gaat Pride Photo de verbinding aan met bestaande kunst instituten door heel Nederland, wordt er een audiotour gelanceerd (met presentator en programmamaker Anne Fleur Schipper) en is er een nieuw educatieprogramma.

chris en marjan

Een van de foto's die te zien is op de Pride Photo Tentoonstelling is gemaakt door Chris & Marjan, die regelmatig voor Winq fotograferen. De betreffende foto was te zien bij een artikel over dakloze lhbtiq+-jongeren. Dat artikel is hier te lezen. Hieronder zie je de betreffende foto.

Clementine, gefotografeerd door Chris & Marjan
Powered by Labrador CMS