Consent

Platform Man tot Man lanceert campagne ‘Hoe ver je ook bent, check je consent’

Aanleiding is de nieuwe wet Zedenmisdrijven die deze week in werking is getreden

Leestijd: 1 min

Hoe ver je ook bent, check je consent. Dat is de naam van een nieuwe campagne van Man tot Man. Aanleiding is de nieuwe wet Zedenmisdrijven, die vandaag in werking is getreden.

Op 1 juli treedt de nieuwe wet zedenmisdrijven in werking. Naast seks onder dwang is vanaf nu ook seks zonder expliciete toestemming strafbaar. Bovendien wordt de bewijslast verschoven van het slachtoffer naar de dader.

toestemming

Om deze belangrijke wetgeving te ondersteunen, gaat op dezelfde dag de campagne ‘Hoe ver je ook bent, check je consent’ van start. Deze campagne is een initiatief van Man tot Man van Soa Aids Nederland in samenwerking met MenAsWell. 

De slogan van de campagne, ‘Hoe ver je ook bent, check je consent’, onderstreept dat toestemming zowel van de ander als van jezelf moet worden gecheckt. Het benadrukt dat consent onmisbaar is voor prettige seks, ongeacht de fase van de relatie, de seksuele ervaring, of hoe lang de seks al bezig is. 

vaker seks zonder consent 

Dat de campagne zich alleen richt op mannen die seks hebben met mannen is een bewuste keuze. Uit onderzoek blijkt dat deze mannen vaker te maken krijgen met seksueel geweld dan andere groepen. Uit onderzoek in Amsterdam blijkt dat 22,4% van de mannen die seks hebben met mannen seks zonder consent hebben.

Signalen uit de gemeenschap wijzen erop dat grenzen relatief vaak ‘per ongeluk’ worden overschreden. Grotere seksuele vrijheid, onduidelijkheid over verantwoordelijkheden, gebrekkige voorlichting, middelengebruik en een sterke seksuele infrastructuur (zoals seksgerichte apps en feesten) dragen hieraan bij.

tips en voorbeelden

De campagne ‘Hoe ver je ook bent, check je consent’ heeft als doel dit probleem aan te pakken door het vergroten van het bewustzijn rondom consent. Dit moet leiden tot minder grensoverschrijdend gedrag en meer zelfreflectie over eigen wensen en grenzen. De campagne bevat tips, voorbeelden en ervaringen om het begrip consent te verduidelijken. 

Voor meer informatie over de campagne ga naar: mantotman.nl/checkjeconsent.

Powered by Labrador CMS