Joost Klein Europapa

Nieuwe muziek: de Songfestival-knallers van Joost Klein en Olly Alexander

Plus nieuwe tracks van Miley & Pharrell, Charli XCX en Kiesza

Leestijd: 4 min

‘Europapa’ al gehoord? Binnen achttien uur had Joost Klein al meer dan 2 miljoen streams op YouTube, dus dat wordt een dikke hit! Luister ook naar ‘Dizzy’, waarmee Olly Alexander naar het Eurovisie Songfestival gaat. Plus nieuwe tracks van Miley Cyrus, Charli XCX, St. Vincent, Cloud Nothings en Kiesza die dansend staat te huilen. Of precies andersom.

nikka costa - 'dirty disco'

Helemaal terug in 2001 scoorde Nikka Costa een Tipparade-succesje met ‘Like a Feather’. 23 jaar later is ze terug, met het Prince-achtige ‘Dirty Disco’. Binnenkort verschijnt er ook een album van deze Amerikaanse zangeres, met dezelfde titel.

pharrell williams & miley cyrus – ‘doctor (work it out)’

Eigenlijk horen we Miley liever pop, rock of country zingen, maar deze disco/R&B-track is ook prima. Naar verluidt hebben zij en Pharrell hier meer dan tien jaar aan gewerkt, maar dat is er niet aan af te horen: ‘Doctor’ klinkt fonkelnagelnieuw.

joost klein – ‘europapa’

De inzending van Joost Klein voor het Eurovisie Songfestival ging natuurlijk gisteren al in première, maar ‘Europapa’ mag niet ontbreken in het wekelijks overzicht met nieuwe muziek. Het is helemaal Maaskantje meets 2 Unlimiteds ‘No Limit’ met een diepere laag, die zowel gaat over zijn liefde voor Europa als over zijn overleden vader. Dit wordt een dikke hit: op YouTube is het lied nu al meer dan twee miljoen keer gestreamd.

cat burns – ‘alone’

Deze 23-jarige Britse singer-songwriter zong eerder ‘Go’, waarvan ze ook een versie opnam met Sam Smith. Die zouden we ook wel willen op ‘Alone’, want deze fraaie ballad zou het ook prima doen in duetvorm. Lekker refrein ook.

cardi b – ‘like what (freestyle)’

‘She’s a Bitch’ is een van de beste singles van Missy Elliott. Het staat op haar album Da Real World uit 1999 en is nu gesampled door Cardi B. O, en geef hier dat huis, en ook maar meteen al die bizarre outfits.

charli xcx – ‘von dutch’

De Britse Charli XCX werkt gestaag aan een oeuvre waarbinnen ze alle hoeken van de pop- en dance verkent. Binnenkort verschijnt haar nieuwe album, Brat genaamd. Hierop staat ‘Von Dutch’, met een video waarvoor ze naar de Charles de Gaulle-luchthaven in Frankrijk toog. Het lied zelf klinkt als iets de hitlijsten van pakweg 2006.

how to dress well – ‘new confusion’

Achter How to Dress Well gaat de multimediakunstenaar Tom Krell schuil. Hij maakt indiepop, maar ook orchestrale klanktapijtjes. Voor het eerst sinds 2018 verschijnt er weer een nieuw album van zijn hand, I Am Toward You. ‘New Confusion’ klinkt als een kruising tussen iets uit de eighties van Yazoo en alternatieve folk.

st. vincent – ‘broken man’

Ze heet Annie Clark, wat natuurlijk al een prachtige naam is, maar noemt zichzelf St. Vincent. Ze is terug met een nieuw album, All Born Screaming, dat uitkomt op 26 april. ‘Broken Man’ is de eerste onderkoeld gezongen single die halverwege wordt opgeleukt met ontregelende basgeluiden. In de video staat ze kortstondig in vuur en vlam.

cloud nothings – ‘running through the campus’

Op het eerste gehoor is ‘Running Through the Campus’ lekkere rechttoe rechtaan rock die minder noisy klinkt dan we gewend zijn van dit trio uit Cleveland, Ohio. Van het achtste album Final Summer, dat uitkomt op 19 april.

shabaka – ‘end of innocence’

De Britse saxofoonspeler Shabaka Hutchings maakt innovatieve jazz en speelde voornamelijk saxofoon, maar op zijn debuutalbum laat hij zich van een andere kant horen. Op dat album staan vele gastbijdragen, onder meer van Moses Sumney, André 3000, Esperanza Spalding, Floating Points en meer. Zelf neemt hij verschillende instrumenten ter hand, zoals is te horen op de single ‘End of Innocence’. Van het album Perceive Its Beauty, Acknowledge Its Grace, dat verschijnt op 12 april.

pj harvey – ‘seem an i’

Polly Jean Harvey heeft een wereldtournee aangekondigd waarbij ze ook Nederland aandoet: op 9 juni staat ze op Best Kept Secret in Hilvarenbeek. Hier zingt ze onder andere tracks van haar laatste album I Inside the Old Year Dying. Daarop staat ook ‘Seem an I’, met een intro waarin ze klinkt als een jonge Björk. In de video is actrice Ruth Wilson te zien, die verschrikt een rondje door de natuur rent.

nemo – ‘the code’

Voor de deelnemende kandidaten en hun liedjes voor het Eurovisie Songfestival 2024 verwijzen we je graag door naar het overkoepelende artikel daarover, dat we regelmatig updaten. Maar voor Nemo maken we graag een uitzondering. Nemo doet mee voor Zwitserland met ‘The Code’. Dat is een theatraal nummer dat begint als iets waar Queen wel raad mee zou weten, maar eindigt met een dikke breakbeat en een lekkere climax. Nemo is genderqueer en wil opkomen voor de lhbtiq+-gemeenschap. Dus go, Nemo!

julia holter – ‘evening mood’

Over precies drie weken komt Something in the Room She Moves uit, het nieuwe album van geluidstovenaar Julia Holter. Op ‘Evening Mood’ klinkt ze emotioneel en euforisch tegelijk. Het is een lied dat onder je huid kruipt en iets doet met je gemoed.

kiesza – ‘dancing and crying’

Dansen en huilen tegelijk: het is een gewild thema binnen de popmuziek. Denk bijvoorbeeld aan ‘Crying at the Discotheque’ van Alcazar, of Ultravox met ‘Dancing with Tears in My Eyes’ of alle andere liedjes uit het overzicht ‘Liedjes die gaan over dansen en huilen tegelijk’. Hier doet Kiesza een duit in het zakje, of liever gezegd: een traan. Het is een lekker extatische dancetrack die wel een beetje doet denken aan iets van Miley Cyrus uit 2020.

grimes – ‘so heavy I fell through the earth’

Grimes begon haar carrière met het uiterst lichtvoetige ‘Oblivion’ en is daarna het aardse min of meer ontstegen. Ze ijlt ergens door het universum, op een wolk van fosfor en sterrenstof. Op ‘So Heavy I Fell through the Earth’ doet ze een poging om terug te keren op aarde, maar dat lukt niet echt: ze blijft ergens hoog boven de luisteraars zweven en dat is buitenaards mooi.

allie x – ‘weird world’

Minstens net zo weird als Grimes is Allie X, die zich prima lijkt thuis te voelen in een gekke wereld. In de video voor ‘Weird World’ channelt ze iemand uit The Handmaid’s Tale die gekruist lijkt met een Stepford Housewife of iemand uit een lang vervlogen seizoen van American Horror Story.

olly alexander – ‘dizzy’

Tot slot de bijdrage van Groot-Brittannië aan het Eurovisie Songfestival. Die sturen niemand minder dan Years & Years-zanger Olly Alexander, die klinkt als de Pet Shop Boys op steroïden. Er zit een mooie melancholieke ondertoon in ‘Dizzy’.

Powered by Labrador CMS