eurovisie songfestival 2024

Silvester Belt (Litouwen)

Dit weten we over het Eurovisie Songfestival 2024

De presentatoren zijn bekend, luister hier de eerste twintig nummers

Silvester Belt (Litouwen)
Leestijd: 9 min

Het podium is ontworpen, de stad is gekozen en de eerste artiesten weten met wat voor een nummer ze naar Zweden gaan. Het is zover: het Eurovisie Songfestival 2024 staat weer voor de deur. Hier lees je er alles over. 

Het Eurovisiesongfestival wordt dit jaar gehouden op 7, 9 en 11 mei in de Malmö Arena in Zweden. Door de winst van Loreen heeft Zweden nu zeven keer het Songfestival gewonnen, iets dat alleen Ierland eerder lukte. De presentatie ligt in handen van Petra Mede (die in 2016 samen met Måns Zelmerlow al eens eerder heel gezellig het Songfestival presenteerde) en Malin Akerman, bekend van o.a. de series Trophy Wife en The Comeback.

nieuwe landen en afhakers

Dit jaar opnieuw een stuk minder deelnemende landen dan dat je gewend bent. In totaal doen er 37 of 38 landen mee aan het Songfestival.
Luxemburg is nieuw, dat land doet voor het eerst sinds 31 jaar weer mee. Roemenië heeft inmiddels laten weten dit jaar definitief niet mee te doen. Net zoals vorig jaar mogen Rusland en Wit-Rusland niet meedoen. Ook voor Israël wordt het spannend: zo zijn er artiesten in Finland, IJsland, Ierland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk die vinden dat het land, net zoals Rusland, geboycot moet worden vanwege de oorlog. 

Luxemburg doet voor het eerst sinds 30 jaar weer mee aan het Songfestival.
Luxemburg doet voor het eerst sinds 30 jaar weer mee aan het Songfestival.

de deelnemers

eerste halve finale

De eerste halve finale vindt plaats op dinsdag 7 mei. Kroatië, Cyprus, Ierland, Litouwen, Polen, Servië en Oekraïne treden op in de eerste helft. Australië, Azerbeidzjan, Finland, IJsland, Luxemburg, Moldavië, Portugal en Slovenië treden op in de tweede helft.

belgië: mustii

Vorig jaar wist Gustaph een knappe zevende plaats in de finale te behalen. Dit jaar was het de beurt aan Wallonië om een afgevaardigden naar het Songfestival te sturen. Zij kozen voor Mustii, een 33-jarige zanger uit Brussel die al twee albums op zijn naam heeft staan (en die allebei in de top 5 stonden van de Belgische charts). Ook was hij vast jurylid bij  Drag Race Belgique. Hij zingt het nummer 'Before the Party's Over'.

cyprus: silia

De in Australië geboren zangeres Silia Kapsis heeft een vader uit Cyprus die zanger is en moeder met danscarrière uit Griekenland. Met het talent zit het dus wel goed. Haar nummer 'Liar' kennen we nog niet, maar wordt binnenkort bekendgemaakt.

ierland: bambie thug

Ierland wordt dit jaar vertegenwoordigd door de non-binaire 'ouija pop' act Bambie Thug. Hen heeft een ballet- en musicalachtergrond en is er trots op om de queer gemeenschap te vertegenwoordigen. De meningen over het nummer 'Doomsday Blue' zijn verdeeld: De voorzitter van de rechtse Irish Freedom Party bestempelde het nummer als “woke onzin” terwijl Johnny Logan (die twee keer won voor Ierland) het juist een erg uniek, verfrissend nummer vindt.

litouwen: silvester belt

De nationale selectie in Litouwen was weer een bonte verzameling dit jaar. The Roop deed weer mee, helaas met een erg onfortuinlijke korte broek, er was een Samurai Pizza Cats-achtige act, en vier uitgeprocedeerde musicalmeiden die zichzelf erg serieus namen. De uiteindelijke winnaar werd de 26-jarige Silverster Belt met het nummer 'Luktelk'. Dat gaat over vastzitten in een matrix-loop: “Als we vastlopen in onze alledaagse taken die zich dagelijks herhalen, weten we niet meer het verschil tussen dromen of leven in een andere dimensie.”

luxemburg: tali

Luxemburg doet dit jaar voor het eerst in 31 jaar weer mee aan het Songfestival. Het land won maar liefst vijf (!!) keer eerder, waarvan het winnende nummer uit 1965, 'Poupée de cire', wellicht de meest bekende is. Toen het land in 1994 niet mee mocht doen vanwege slechte resultaten het jaar ervoor, besloot het land dan maar helemáál niet meer mee te doen. Het nummer 'Fighter' gaat volgens de in Israël geboren Tali over doorzettingsvermogen.

oekraïne: alyona alyona & jerry heil

Oekraïne doet dit jaar weer mee, Alyona Alyona en Jerry Heil wonnen de nationale finale met een overgrote meerderheid met hun nummer 'Teresa & Maria'. Ze staan op dinsdag in de eerste helft van de halve finale. Vorig jaar werd Oekraïne zesde.

polen: luna

Ze nam vroeger vioolles maar studeerde later politicologie en rechten. De 24-jarige Luna, die eigenlijk Aleksandra Katarzyna Wielgomas heet, noemt Björk en Nick Cave als haar grote voorbeelden. Ze doet dit jaar mee met het nummer 'The Tower'. De laatste keer dat Polen de top 10 van het Songfestival wist te behalen, was in 2016 toen Michał Szpak het nummer 'Color of Your Life' zong.

finland: windows95man

Na de bijzondere act van Käärijä, die vorig jaar tweede werd met zijn nummer 'Cha Cha Cha', stuurt Finland weer iets merkwaardigs. 'No Rules!' wordt gezongen door Teemu Keisteri, die optreedt als Windows95Man. Keisteri twijfelt nog of hij zal afreizen naar Malmö, of zich terug zal trekken vanwege de deelname van Israël. In dat geval zal de runner-up, Siipola, Denemarken vertegenwoordigen.

moldavië: natalia barbu

Deze 44-jarige zangeres deed in 2007 al eens eerder mee aan het Songfestival met het nummer 'Fight'. Ze werd toen negende. Of ze dit jaar hoger zal eindigen met het nummer 'In The Middle' valt nog te bezien. Het refrein klinkt iets dat we al eerder hebben gehoord, wellicht helpt dat.

slovenië: raiven

Mysterieus, zo zou je het nummer 'Veronika' van Raiven het beste kunnen omschrijven. Veronika wordt in het Sloveens gezongen, iets dat het land sinds 2018 bijna altijd heeft gedaan. Nu maar hopen dat de naakte mannen in de video ook naar Malmö reizen. Zanger Bojan van de Sloveense band Joker Out (waarmee Slovenië vorig jaar 21e werd) heeft meegeschreven aan het nummer. 

tweede halve finale

De tweede halve finale vindt plaats op donderdag 9 mei. Albanië, Armenië, Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Griekenland, Malta en Zwitserland treden op in de eerste helft. België, Estland, Georgië, Israël, Letland, Nederland, Noorwegen en San Marino treden op in de tweede helft.

albanië: besa

Traditiegetrouw is Albanië een van de eerste landen die een artiest en nummer bekendmaakt. Dit jaar dan wel afgetroefd door Frankrijk (daar later meer over), maar toch waren ze er weer vroeg bij. Besa gaat voor Albanië naar het Eurovisie Songfestival. In haar nummer Zemrën n'dorë weet ze een combinatie tussen schreeuwen en zingen naar een hoger niveau te tillen. Let ook even op het momentje op 2:06 dat ze bíjna onderuit gaat maar zichzelf vakkundig weet te herstellen.

denemarken: saba

De in Ethiopië geboren Anna Saba Lykke Oehlenschlæger zal Denemarken vertegenwoordigen met het nummer 'Sand'. Zij werd in 2018 gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis type 1, twee jaar later werd daar een documentaire over gemaakt en tegenwoordig brengt ze het onderwerp onder de aandacht als ambassadeur voor de Danish Depression Association. Denemarken wist de afgelopen drie jaar niet voldoende punten te scoren voor een plekje in de finale, hopelijk brengt Saba het er dit jaar beter vanaf.

estland: 5miinust & puuluup

Iedere wedstrijd verdient een goed moment om naar het toilet te gaan. Dit jaar verzorgt Estland deze bathroom break in de vorm van het nummer '(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi'. Alleen al in de tijd die je nodig hebt om de titel uit te spreken kun je prima een kleine boodschap doen.

georgië: nutsa buzaladze

Nutsa groeide op in Turkije, maar werd geboren in Tblisi, de hoofdstad van Georgië. Je zou haar kunnen zien als de Glennis Grace van Georgië: niet vanwege een incident in een supermarkt, maar omdat ze meedeed aan de Amerikaanse versie van Idols. Ook met matig succes. 

griekenland: marina satti

De muziek van Marina Satti heeft een echte Balkansound. Ze bracht al een handvol nummers uit met niet heel veel succes. Hopelijk gaat ze het op het podium in Malmö beter doen, maar dat weten we pas als haar nummer wordt uitgebracht.

letland: dons

Met het nummer 'Hollow' hoopt Letland dit jaar in ieder geval een plekje in de finale te scoren: iets dat ze in 2016 (!) voor het laatst lukte. Dons, die eind dertig is, blijkt een van de meest populaire artiesten in Letland. Hij won meermaals een prijs voor meest gedraaide liedje op de Letse radio.

malta: sarah bonnici

Het land waar vorig jaar nog EuroPride gehouden werd, stuurt dit jaar Sarah Bonnici met het nummer 'Loop'. Sarah deed twee jaar geleden al eens mee aan de nationale finale van Malta en werd toen twaalfde. Op de redactie waren we vooral fan van een andere inzending, maar 'Loop' kan er prima mee door. Malta staat op donderdag in de eerste helft van de tweede halve finale.

nederland: joost klein

Voor Nederland gaat Joost Klein naar het Songfestival. Uit meer dan zeshonderd liedjes koos de jury zijn inzending, die volgens voorzitter Twan van de Nieuwenhuijzen de meeste hitpotentie heeft, met een combinatie van feest en nostalgie. Het lied waarmee Joost van zich laat horen, wordt later gepresenteerd. Rapper Donny heeft meegeschreven aan het nummer. Helaas staan we niet in dezelfde halve finale als Duitsland – een nadeel omdat Joost Klein daar ook populair is, wat wellicht wat extra Duitse punten op had kunnen leveren.

noorwegen: gåte

Het was een spannende finale voor Noorwegen. Margaret Berger, die in 2013 4e werd met het nummer 'I Feed You My Love' deed opnieuw mee. Haar nummer 'Oblivion' wist helaas niet de harten van de Noorse kijkers en jury te stelen en folk rock / metal band Gåte ging er met de winst vandoor. Hun nummer 'Ulveham' had oorspronkelijk een tekst die werd gebaseerd op een oud Scandinavisch nummer dat bijna duizend jaar oud is. Dat is uiteraard tegen de regels, dus werd de tekst volledig herschreven.

oostenrijk: kaleen

Een kleine tragedie voor de Oostenrijkse Kaleen. Haar nummer 'We Will Rave' zou namelijk pas in maart uitkomen, maar werd al online geplaatst op X. We gaan nog niet teveel verklappen, maar het is een catchy popsong met technobeat. Het nummer is geschreven door dezelfde schrijver als 'Tattoo' van Loreen. Dat kan nog wel eens leuk worden in Malmö.

tsjechië: aiko

In Tsjechië was er dit jaar iets geks aan de hand. Daar won Aiko met ruim 23 duizend stemmen de nationale finale. Runner-up Elly kreeg slechts 11 duizend stemmen. Maar daar komt 'ie: Aiko kreeg haar ticket omdat er duizenden stemmen vanuit heel Europa haar kant op gingen. Dat was geoorloofd, vanwege een internationale stemformule, toch voelt het gek. Helemaal omdat Elly veel meer stemmen uit eigen land kreeg. Ook zou ze het nummer in juni al gezongen hebben, iets dat verboden is. Wordt vervolgd, dus. Het nummer 'Pedestal' is hieronder te beluisteren. 

de finale

Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en gastland Zweden zijn sowieso verzekerd van een plekje in de finale.

duitsland: isaak

Onze Oosterburen sturen de half-IJslandse Isaak met het catchy nummer 'Always On The Run'. Toen tijdens de nationale selectie bekend werd dat Isaak had gewonnen, vroeg hij of hij éven nog snel mocht plassen voordat het het nummer een tweede keer zou zingen, want hij moest echt héél nodig. “NEIN!” was het resolute antwoord van presentatrice Barbara Schöneberger, die normaal gesproken overigens heel vriendelijk overkomt. De laatste keer dat Duitsland de top 10 haalde was in 2018, toen het Songfestival in Portugal plaatsvond, er niet genoeg budget was voor een groot videoscherm op het podium, maar de Duitse zanger tóch z'n eigen scherm had meegenomen dat andere acts vervolgens niet mochten lenen. Geen idee of iemand het hem gevraagd heeft, overigens, maar je biedt zoiets toch even aan?

frankrijk: slimane

De Franse zanger Slimane scoorde al drie nummer 1 albums in zijn thuisland en zat zowel in de jury van The Voice in Frankrijk, als in België. De knappe verschijning zingt 'Mon Amour' in Zweden: een Franstalige chanson dat hij tijdens een Nieuwjaarsuitzending van de nationale omroep al een keer prachtig zong in Parijs. 

italië: angelina mango

Dit jaar werd tijdens het San Remo Festival – dat zoals gewoonlijk úren duurde en vol zat met mini-MeToo-momentjes – de Italiaanse inzending gekozen. Mahmood was van de partij, Il Volo waren van de partij, maar niemand was opgewassen tegen de 22-jarige Angelina Mango, die met het nummer 'La noia' (vertaald: 'verveeldheid') won. Mango over het nummer: “Verveling wordt gezien als iets negatiefs, maar eigenlijk is het tijd die je aan jezelf besteedt, het stelt je in staat om jezelf te ontdekken. Tussen een leven van hoogtepunten en dieptepunten en een van verveling, zal ik altijd kiezen voor een van hoogtepunten en dieptepunten, maar ik zal mezelf altijd ook tijd gunnen voor verveling.”

spanje: nebulossa

We hadden bíjna een sexy halfnaakte Spaanse versie van Ricky Martin als Spaanse inzending kunnen hebben, maar helaas werd de flink ingeoliede zanger Jorge González met zijn toepasselijk getitelde lied 'Caliente' niet geselecteerd. Ach, het electropopliedje 'Zorra' van het duo Nebulossa is ook prima en in het onderstaande filmpje hoor je het Spaanse publiek duidelijk genieten.

verenigd koninkrijk: olly alexander

Misschien wel de meest bekende naam die de UK stuurt sinds de deelname van Bonnie Tyler in 2013. Olly Alexander, voorheen bekend als de leadzanger van de Britse band Years and Years doet dit jaar mee aan het Songfestival voor het Verenigd Koninkrijk. Dat doet hij met het nummer 'Dizzy', waar hij aan werkte met een van Dua Lipa's producers. 

Dit artikel wordt aangevuld zodra er meer bekend is. Laatste update: 19 februari

Powered by Labrador CMS