eurovisie songfestival 2024

Dit weten we over het Eurovisie Songfestival 2024

Alle inzendingen én de running order zijn bekend!

Leestijd: 12 min

Het podium is ontworpen, de stad is gekozen en de eerste artiesten weten met welk nummer ze naar Zweden gaan. Het is zover: het Eurovisie Songfestival 2024 staat weer voor de deur. Hier lees je er alles over!

Het Eurovisie Songfestival wordt dit jaar gehouden op 7, 9 en 11 mei in de Malmö Arena in Zweden. Door de winst van Loreen heeft Zweden nu zeven keer het Songfestival gewonnen, iets dat alleen Ierland eerder lukte. De presentatie ligt in handen van Petra Mede (die in 2016 samen met Måns Zelmerlow al eens eerder heel gezellig het Songfestival presenteerde) en Malin Akerman, bekend van o.a. de series Trophy Wife en The Comeback.

nieuwe landen en afhakers

Dit jaar opnieuw een stuk minder deelnemende landen dan dat je gewend bent. In totaal doen er 37 landen mee aan het Songfestival.
Luxemburg is nieuw, dat land doet voor het eerst sinds 31 jaar weer mee. Roemenië heeft inmiddels laten weten dit jaar definitief niet mee te doen. Net zoals vorig jaar mogen Rusland en Wit-Rusland niet meedoen. De EBU gaf geen gehoor aan diverse oproepen om Israël vanwege de oorlog te diskwalificeren.

de deelnemers

eerste halve finale

De eerste halve finale vindt plaats op dinsdag 7 mei. Kroatië, Cyprus, Ierland, Litouwen, Polen, Servië en Oekraïne treden op in de eerste helft. Australië, Azerbeidzjan, Finland, IJsland, Luxemburg, Moldavië, Portugal en Slovenië treden op in de tweede helft. Nieuw dit jaar is dat we ook alvast de volledige optredens van Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk – die sowieso in de finale staan – te zien krijgen.

cyprus: silia

De in Australië geboren zangeres Silia Kapsis heeft een vader uit Cyprus die zanger is en moeder met danscarrière uit Griekenland. Met het talent zit het dus wel goed. Hier een sneak peek van haar nummer 'Liar'.

servië: teya dora

Na het winnen van Pesma za Evroviziju '24, het Nationaal Songfestival van Servië, mag Teya Dora naar Malmö. Grappig genoeg zat de zangeres op dezelfde school als de muzikant Charlie Puth. Haar nummer 'Ramonda' vertelt het verhaal over een bloem die, toen bijna alles in Servië tijdens de Eerste Wereldoorlog was verwoest, wist te overleven.

litouwen: silvester belt

De nationale selectie in Litouwen was weer een bonte verzameling dit jaar. The Roop deed weer mee, helaas met een erg onfortuinlijke korte broek, er was een Samurai Pizza Cats-achtige act, en vier uitgeprocedeerde musicalmeiden die zichzelf erg serieus namen. De uiteindelijke winnaar werd de 26-jarige Silverster Belt met het nummer 'Luktelk'. Dat gaat over vastzitten in een matrix-loop: “Als we vastlopen in onze alledaagse taken die zich dagelijks herhalen, weten we niet meer het verschil tussen dromen of leven in een andere dimensie.”

ierland: bambie thug

Ierland wordt dit jaar vertegenwoordigd door de non-binaire 'ouija pop' act Bambie Thug. Hen heeft een ballet- en musicalachtergrond en is er trots op om de queer gemeenschap te vertegenwoordigen. De meningen over het nummer 'Doomsday Blue' zijn verdeeld: De voorzitter van de rechtse Irish Freedom Party bestempelde het nummer als “woke onzin” terwijl Johnny Logan (die twee keer won voor Ierland) het juist een erg uniek, verfrissend nummer vindt.

oekraïne: alyona alyona & jerry heil

Oekraïne doet dit jaar weer mee, Alyona Alyona en Jerry Heil wonnen de nationale finale met een overgrote meerderheid met hun nummer 'Teresa & Maria'. Ze staan op dinsdag in de eerste helft van de halve finale. Vorig jaar werd Oekraïne zesde.

polen: luna

Ze nam vroeger vioolles maar studeerde later politicologie en rechten. De 24-jarige Luna, die eigenlijk Aleksandra Katarzyna Wielgomas heet, noemt Björk en Nick Cave als haar grote voorbeelden. Ze doet dit jaar mee met het nummer 'The Tower'. De laatste keer dat Polen de top 10 van het Songfestival wist te behalen, was in 2016 toen Michał Szpak het nummer 'Color of Your Life' zong.

kroatië: baby lasagna

De 28-jarige Marko Purišić is (in Kroatië) beter bekend als Baby Lasagna. Hij ziet de Duitse industrial metalband Rammstein als z'n grote voorbeeld. Het nummer 'Rim Tim Tagi Dim' is volgens de zanger een komisch bedoeld antwoord op Oost-Europeanen die hun thuisland verlaten op zoek naar 'betere kansen'. Purišić kreeg naar eigen zeggen inspiratie om het nummer te schrijven toen hem een baan op een cruiseschip werd aangeboden, waar hij niet op inging. 'Rim Tim Tagi Dim' was eigenlijk een reservenummer: zangeres Zsa Zsa zou Kroatië eigenlijk vertegenwoordigen met het nummer 'Probudi usne moje' maar zij trok zich terug.

ijsland: hera björk

Een oude bekende! Hera Björk deed in 2010 al mee met het nummer 'Je Ne Sais Quoi' en werd toen negentiende. Volgens Einar Hrafn Stefánsson, die meeschreef aan de inzending 'Wild West' gezongen door de Palestijnse Bashar Murad, werkte de app waarmee tijdens de finale gestemd kon worden niet goed. Hij riep op om een onderzoek te laten uitvoeren om te bekijken of de winst van Hera Björk wel rechtmatig was. Dit verzoek werd door zender RÚV afgewezen: de app zou naar behoren hebben gewerkt. Er waren twee petities waarin werd opgeroepen om dit jaar geen inzending vanuit IJsland te sturen, vanwege de deelname van Israël. Zender RÚV besloot de keuze over te laten aan de winnende artiest, en zowel Hera Björk als nummer twee Bashar Murad gaven aan dat ze hoe dan ook naar Malmö zouden gaan om deel te nemen.

slovenië: raiven

Mysterieus, zo zou je het nummer 'Veronika' van Raiven het beste kunnen omschrijven. Veronika wordt in het Sloveens gezongen, iets dat het land sinds 2018 bijna altijd heeft gedaan. Nu maar hopen dat de naakte mannen in de video ook naar Malmö reizen. Zanger Bojan van de Sloveense band Joker Out (waarmee Slovenië vorig jaar 21e werd) heeft meegeschreven aan het nummer. 

finland: windows95man

Na de bijzondere act van Käärijä, die vorig jaar tweede werd met zijn nummer 'Cha Cha Cha', stuurt Finland weer iets merkwaardigs. 'No Rules!' wordt gezongen door Teemu Keisteri, die optreedt als Windows95Man. Keisteri twijfelde nog even of hij zou afreizen naar Malmö, of zich terug zal trekken vanwege de deelname van Israël. Inmiddels heeft hij besloten deel te nemen.

moldavië: natalia barbu

Deze 44-jarige zangeres deed in 2007 al eens eerder mee aan het Songfestival met het nummer 'Fight'. Ze werd toen negende. Of ze dit jaar hoger zal eindigen met het nummer 'In The Middle' valt nog te bezien. Het refrein klinkt iets dat we al eerder hebben gehoord, wellicht helpt dat.

azerbeidzjan: fahree feat. ilkin dovlatov

De 29-jarige Fahree vertegenwoordigt samen met de 33-jarige Ilkin Dovlatov Azerbeidzjan met het nummer 'Özünlə apar'. Het land won een keer eerder, in 2011 met het nummer 'Running Scared', vorig jaar haalde Azerbeidzjan de finale niet.

australië: electric fields

Het duo Electric Fields, bestaande uit zangeres Zaachariaha Fielding en muzikant Michael Ross maakt electric-soulmuziek. Hun nummer 'One Milkali (One Blood)' bevat teksten in het Yankunytjatjara, een taal die door de oorspronkelijke volkeren van Australië wordt gebruikt in het Noord-Westen van Zuid-Australië. Een primeur voor het Songfestival. In 2019 hoopten ze ook al geselecteerd te worden als Australische inzending, maar werden toen tweede. Het land werd vorig jaar negende en van de acht keer dat ze meededen wisten ze slechts één maal niet te kwalificeren voor de finale.

portugal: iolanda

Iolanda Costa zong al een liedje tijdens het Nationaal Songfestival van Portugal in 2022, maar toen ging Maro er met het dromerige 'Saudade, saudade' met de prijs vandoor. Dit jaar lukt het haar wel. Met het nummer 'Grito' reist ze af naar Zweden. Dat betekent zoiets als roepen in het Nederlands. De act staat als een huis, al staat het bij de bookmakers wel helemaal onderaan. 

luxemburg: tali

Luxemburg doet dit jaar voor het eerst in 31 jaar weer mee aan het Songfestival. Het land won maar liefst vijf (!!) keer eerder, waarvan het winnende nummer uit 1965, 'Poupée de cire', wellicht de meest bekende is. Toen het land in 1994 niet mee mocht doen vanwege slechte resultaten het jaar ervoor, besloot het land dan maar helemáál niet meer mee te doen. Het nummer 'Fighter' gaat volgens de in Israël geboren Tali over doorzettingsvermogen.

tweede halve finale

De tweede halve finale vindt plaats op donderdag 9 mei. Albanië, Armenië, Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Griekenland, Malta en Zwitserland treden op in de eerste helft. België, Estland, Georgië, Israël, Letland, Nederland, Noorwegen en San Marino treden op in de tweede helft. Tijdens deze halve finale krijgen we ook alvast de volledige optredens van finalisten Frankrijk, Italië en Spanje te zien.

malta: sarah bonnici

Het land waar vorig jaar nog EuroPride gehouden werd, stuurt dit jaar Sarah Bonnici met het nummer 'Loop'. Sarah deed twee jaar geleden al eens mee aan de nationale finale van Malta en werd toen twaalfde. Op de redactie waren we vooral fan van een andere inzending, maar 'Loop' kan er prima mee door. Malta staat op donderdag in de eerste helft van de tweede halve finale.

albanië: besa

Traditiegetrouw is Albanië een van de eerste landen die een artiest en nummer bekendmaakt. Dit jaar dan wel afgetroefd door Frankrijk (daar later meer over), maar toch waren ze er weer vroeg bij. Besa gaat voor Albanië naar het Eurovisie Songfestival. In haar nummer Zemrën n'dorë weet ze een combinatie tussen schreeuwen en zingen naar een hoger niveau te tillen. Let ook even op het momentje op 2:06 dat ze bíjna onderuit gaat maar zichzelf vakkundig weet te herstellen.

griekenland: marina satti

Griekenland stuurt Marina Satti naar Zweden. Een zangeres met een echte Balkansound. Het nummer 'Zari' is wat hysterisch, maar wordt op het podium vast een lust voor het oog. Het nummer werd geschreven door, let even op, negen tekstschrijvers. Of dat nou nodig was...

zwitserland: nemo

De 24-jarige Nemo Mettler reist voor Zwitserland af naar Malmö. Hen, want Nemo is non-binair, bracht al wat nummers uit die matig scoorde in de Zwitserse charts. Met 'The Code' hoopt Nemo hoger te scoren in Europa. Dat nummer gaat overigens alle kanten op: van een rustige ballad tot hysterische opera. 

tsjechië: aiko

In Tsjechië was er dit jaar iets geks aan de hand. Daar won Aiko met ruim 23 duizend stemmen de nationale finale. Runner-up Elly kreeg slechts 11 duizend stemmen. Maar daar komt 'ie: Aiko kreeg haar ticket omdat er duizenden stemmen vanuit heel Europa haar kant op gingen. Dat was geoorloofd, vanwege een internationale stemformule, toch voelt het gek. Helemaal omdat Elly veel meer stemmen uit eigen land kreeg. Ook zou ze het nummer in juni al gezongen hebben, iets dat verboden is. Wordt vervolgd, dus. Het nummer 'Pedestal' is hieronder te beluisteren. 

oostenrijk: kaleen

Een kleine tragedie voor de Oostenrijkse Kaleen. Haar nummer 'We Will Rave' zou namelijk pas in maart uitkomen, maar werd al online geplaatst op X. Het is een catchy popsong met technobeat, geschreven door dezelfde schrijver als 'Tattoo' van Loreen. Dat kan nog wel eens leuk worden in Malmö.

denemarken: saba

De in Ethiopië geboren Anna Saba Lykke Oehlenschlæger zal Denemarken vertegenwoordigen met het nummer 'Sand'. Zij werd in 2018 gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis type 1, twee jaar later werd daar een documentaire over gemaakt en tegenwoordig brengt ze het onderwerp onder de aandacht als ambassadeur voor de Danish Depression Association. Denemarken wist de afgelopen drie jaar niet voldoende punten te scoren voor een plekje in de finale, hopelijk brengt Saba het er dit jaar beter vanaf.

armenië: ladaniva

Armenië gaat dit jaar voor traditionele klanken. Jaklin Baghdasaryan en Louis Thomas vormen het duo Ladaniva. Het nummer 'Jako', dat ook op hun eerste album staat, verwijst naar de bijnaam van de zangeres. Ze vindt dat vrouwen te snel een stempel opgedrukt krijgen, maar dat ze vooral zelf moeten weten wat ze doen. En zo is het maar net. 

letland: dons

Met het nummer 'Hollow' hoopt Letland dit jaar in ieder geval een plekje in de finale te scoren: iets dat ze in 2016 (!) voor het laatst lukte. Dons, die eind dertig is, blijkt een van de meest populaire artiesten in Letland. Hij won meermaals een prijs voor meest gedraaide liedje op de Letse radio.

san marino: megara

Het nummer '11:11' was eigenlijk bestemd voor Benidorm Fest, de Spaanse nationale selectie voor het Songfestival, maar werd daarvoor afgewezen. En wat doe je als je liedje o-ver-al is afgewezen? Dan probeer je het gewoon in San Marino, waar iedereen (ja, jij ook!) zich voor het luttele bedrag van 150 euro in kan schrijven voor de nationale selectie. Megara omschrijft hun muziekstijl zelf als 'fucksia rock'. Prima joh.

georgië: nutsa buzaladze

Een echte powersong, dat is 'Firefighter' van Nutsa. Ze groeide op in Turkije, maar werd geboren in Tblisi, de hoofdstad van Georgië. Je zou haar kunnen zien als de Glennis Grace van Georgië: niet vanwege een incident in een supermarkt, maar omdat ze meedeed aan de Amerikaanse versie van Idols. Ook met matig succes. 

belgië: mustii

Vorig jaar wist Gustaph een knappe zevende plaats in de finale te behalen. Dit jaar was het de beurt aan Wallonië om een afgevaardigden naar het Songfestival te sturen. Zij kozen voor Mustii, een 33-jarige zanger uit Brussel die al twee albums op zijn naam heeft staan (en die allebei in de top 5 stonden van de Belgische charts). Ook was hij vast jurylid bij Drag Race Belgique. Hij zingt het nummer 'Before the Party's Over'.

estland: 5miinust & puuluup

Iedere wedstrijd verdient een goed moment om naar het toilet te gaan. Dit jaar verzorgt Estland deze bathroom break in de vorm van het nummer '(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi'. Alleen al in de tijd die je nodig hebt om de titel uit te spreken kun je prima een kleine boodschap doen.

israël: eden

Israël moest van Songfestivalorganisator EBU twee keer het nummer dat werd ingezonden aanpassen. Zo refereerde het eerste nummer 'October Rain' naar de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober en had ook het tweede nummer 'Dance Forever' verwijzingen naar die dag. Volgens de regels van het Songfestival mogen nummers niet over politiek gaan en moest het land dus met een nieuwe optie komen. Dat doen ze met 'Hurricane', een nummer dat is goedgekeurd door de EBU en waarmee Israël dit jaar in Malmö te zien is. Het nummer wordt gezongen door zangeres Eden Golan.

noorwegen: gåte

Het was een spannende finale voor Noorwegen. Margaret Berger, die in 2013 4e werd met het nummer 'I Feed You My Love' deed opnieuw mee. Haar nummer 'Oblivion' wist helaas niet de harten van de Noorse kijkers en jury te stelen en folk rock / metal band Gåte ging er met de winst vandoor. Hun nummer 'Ulveham' had oorspronkelijk een tekst die werd gebaseerd op een oud Scandinavisch nummer dat bijna duizend jaar oud is. Dat is uiteraard tegen de regels, dus werd de tekst volledig herschreven.

nederland: joost klein

Voor Nederland gaat Joost Klein naar het Songfestival. Uit meer dan zeshonderd liedjes koos de jury zijn inzending 'Europapa', die volgens voorzitter Twan van de Nieuwenhuijzen de meeste hitpotentie heeft, met een combinatie van feest en nostalgie. Rapper Donny heeft meegeschreven aan het nummer, dj Paul Elstak leverde een bijdrage aan het 'happy hardcore' gedeelte. Helaas mag Duitsland niet stemmen in deze halve finale, anders hadden we, gezien de populariteit van Joost bij onze Oosterburen, mogelijk op wat extra stemmen kunnen rekenen. Misschien zijn onze Zuiderburen, waar Joost ook populair is, ons goed gezind en krijgen we weer eens wat stemmen van hen.

de finale

Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en gastland Zweden zijn sowieso verzekerd van een plekje in de finale.

duitsland: isaak

Onze Oosterburen sturen de half-IJslandse Isaak met het catchy nummer 'Always On The Run'. Toen tijdens de nationale selectie bekend werd dat Isaak had gewonnen, vroeg hij of hij éven nog snel mocht plassen voordat het het nummer een tweede keer zou zingen, want hij moest echt héél nodig. “NEIN!” was het resolute antwoord van presentatrice Barbara Schöneberger, die normaal gesproken overigens heel vriendelijk overkomt. De laatste keer dat Duitsland de top 10 haalde was in 2018, toen het Songfestival in Portugal plaatsvond, er niet genoeg budget was voor een groot videoscherm op het podium, maar de Duitse zanger tóch z'n eigen scherm had meegenomen dat andere acts vervolgens niet mochten lenen. Geen idee of iemand het hem gevraagd heeft, overigens, maar je biedt zoiets toch even aan?

frankrijk: slimane

De Franse zanger Slimane scoorde al drie nummer 1 albums in zijn thuisland en zat zowel in de jury van The Voice in Frankrijk, als in België. De knappe verschijning zingt 'Mon Amour' in Zweden: een Franstalige chanson dat hij tijdens een Nieuwjaarsuitzending van de nationale omroep al een keer prachtig zong in Parijs. 

italië: angelina mango

Dit jaar werd tijdens het San Remo Festival – dat zoals gewoonlijk úren duurde en vol zat met mini-MeToo-momentjes – de Italiaanse inzending gekozen. Mahmood was van de partij, Il Volo waren van de partij, maar niemand was opgewassen tegen de 22-jarige Angelina Mango, die met het nummer 'La noia' (vertaald: 'verveeldheid') won. Mango over het nummer: “Verveling wordt gezien als iets negatiefs, maar eigenlijk is het tijd die je aan jezelf besteedt, het stelt je in staat om jezelf te ontdekken. Tussen een leven van hoogtepunten en dieptepunten en een van verveling, zal ik altijd kiezen voor een van hoogtepunten en dieptepunten, maar ik zal mezelf altijd ook tijd gunnen voor verveling.”

spanje: nebulossa

We hadden bíjna een sexy halfnaakte Spaanse versie van Ricky Martin als Spaanse inzending kunnen hebben, maar helaas werd de flink ingeoliede zanger Jorge González met zijn toepasselijk getitelde lied 'Caliente' niet geselecteerd. Ach, het electropopliedje 'Zorra' van het duo Nebulossa is ook prima en in het onderstaande filmpje hoor je het Spaanse publiek duidelijk genieten.

verenigd koninkrijk: olly alexander

Misschien wel de meest bekende naam die de UK stuurt sinds de deelname van Bonnie Tyler in 2013. Olly Alexander, voorheen bekend als de leadzanger van de Britse band Years and Years doet dit jaar mee aan het Songfestival voor het Verenigd Koninkrijk. Dat doet hij met het nummer 'Dizzy', waar hij aan werkte met een van Dua Lipa's producers. 

zweden: marcus en martinus

Altijd spannend met wat voor een nummer het gastland naar het Songfestival gaat. Wij stuurden Jeangu Macrooy. Zweden de tweeling Marcus en Martinus. Tienersterren die al op tour gingen met Jason Derulo. Vorig jaar grepen ze net na de winst van het Nationaal Songfestival van Zweden: toen werden ze tweede. Dit jaar wonnen ze ruim met het nummer 'Unforgettable'.

Laatste update: 28 maart

Powered by Labrador CMS