Huwelijk

Nederland op derde plaats van beste landen om te trouwen

Leestijd: 1 min

In een lijst met de beste landen om als lhbtiq+-persoon te trouwen staat Noorwegen op één, gevolgd door Zweden en Nederland. De onderzoekers keken naar landen waar het huwelijk toegankelijk is voor iedereen, maar letten ook op de kosten en hoe veilig het er is voor lhbtiq+’s.

Hitched is een Britse website waar trouwlustigen terechtkunnen voor het plannen van hun bruiloft. Ze publiceerden onlangs een lijst met de beste landen om als lhbtiq+-persoon te trouwen. Aanleiding was het feit dat Griekenland onlangs bekendmaakte dat ook daar het huwelijk wordt opengesteld voor lhbtiq+-personen. Het is hiermee het eerste Orthodox-Christelijke land waar dit is toegestaan.

 De onderzoekers keken niet alleen naar de mogelijkheid om te kunnen trouwen in een land, maar ook hoe duur een gemiddelde bruiloft is en hoe het is gesteld met de veiligheid voor lhbtiq+’s in dat land. Die laatste gegevens haalden ze binnen via de LGBTQ+ Travel Safety Index van Asher Ferguson. 

noorwegen scoort het hoogst

Wat blijkt: Noorwegen voert de lijst aan, gevolgd door Zweden, Nederland, Portugal en België. In Zweden is kost een gemiddelde huwelijksvoltrekking 6.384 pond, oftewel 7.467 euro. In Nederland geven mensen gemiddeld 9.100 pond uit aan het hele bruiloftsgebeuren, zo’n 10.644 euro.

Opvallend is dat Canada gezien wordt als een van de meest lhbtiq+-vriendelijke landen ter wereld, maar ondanks de hoogste veiligheidsscore slechts op plaats negen staat. Dat komt volgens door de onderzoekers door het enorme bedrag dat trouwen daar gemiddeld kost: 117.828 pond, zo’n 137.874 euro.

36 landen 

Op dit moment zijn er 36 landen waar je als lhbtiq+-persoon kunt trouwen. Dat lijkt veel, maar in totaal zijn er 195 landen. In slechts 18,4% van alle landen is er sprake van huwelijksgelijkheid, wat wil zeggen dat lhbtiq+’s die trouwen dezelfde rechten hebben als hetero’s.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS