Griekenland stemt voor openstelling huwelijk voor M/M en V/V, ondanks verzet orthodoxe kerk

Gepubliceerd
Leestijd: 2 min

Griekenland heeft een primeur onder de orthodox-christelijke landen: ook koppels van hetzelfde geslacht mogen er nu met elkaar trouwen. Daarnaast krijgen deze koppels de mogelijkheid om kinderen te adopteren. De conservatieve premier Mitsotakis had de linkse oppositie nodig om de legalisering van het huwelijk door het parlement te krijgen. Ook was er veel verzet van orthodoxe bisschoppen.

De afgelopen dagen werd er gedemonstreerd door leden van de Grieks-orthodoxe kerk en ook kregen alle driehonderd parlementsleden in Griekenland een brief van orthodoxe bisschoppen, die betoogden dat de openstelling van het huwelijk voor koppels van gelijk geslacht een bedreiging vormt voor het traditionele gezin en ‘de seksuele voorkeur van homoseksuele volwassenen boven de belangen van kinderen stelt’. Die brief werd afgelopen zondag ook voorgelezen tijdens kerkdiensten.

verzet is tevergeefs

Aartsbisschop Hieronymus II voerde de druk verder op met een oproep om een hoofdelijke stemming te houden omdat ‘de Grieken democratisch zijn en sinds de antieke oudheid geleerd hebben wat democratie is.’

Het verzet bleek tevergeefs, want bij een stemming door het Griekse parlement op donderdagavond werd de wetsvoorstel met 176 stemmen vóór aangenomen.

primeur 

Griekenland heeft hiermee een primeur onder de orthodox-christelijke landen. Door het principe van gelijkheid krijgt een koppel van gelijk geslacht nu ook de mogelijkheid om kinderen te adopteren. Draagmoederschap blijft wel uitgesloten.

Premier Kyriakos Mitsotakis is initiatiefnemer van de openstelling van het huwelijk. Om dit voor elkaar te krijgen veroorzaakte hij een tijdelijke scheuring binnen zijn eigen partij Nieuwe Democratie (ND), die hem bij de verkiezingen vorig jaar een meerderheid bezorgde. Ex-premier Antonis Samaras voerde het verzet aan en kon tot een derde van de ND-parlementsleden overtuigen om tegen te stemmen of om niet te stemmen.

Daardoor moest Mitsotakis op zoek naar steun bij linkse partijen als Pasok en Syriza. Die laatste wordt sinds kort geleid door Stefanos Kasselakis, die openlijk homoseksueel is.

mensenrechten en gelijkheid 

Een van de gangmakers van het wetsontwerp is Alexis Patelis, de economische adviseur van Mitsotakis, zelf gay en behorend tot de commissie die het wetsontwerp heeft voorbereid. Als verklaring voor het initiatief van de premier zei Patelis: “Griekenland ligt geografisch in het zuidoosten, maar behoort politiek en cultureel tot het westen. Vaak wordt gedacht dat mensenrechten en gelijkheid het terrein zijn van linkse partijen. Dit initiatief komt van een centrumrechtse partij. Het is belangrijk te erkennen dat dit ook tot de ideologie van rechts behoort.”

Een nipte meerderheid van de Grieken is voor het wetsvoorstel, blijkt uit peilingen. Eerder trokken Griekse koppels van hetzelfde geslacht al naar landen in West-Europa om daar officieel in het huwelijk te treden

dag van vreugde

Voorafgaand aan de stemming was er een debat, waarin premier Mitsotakis zei: “Bij koppels van hetzelfde geslacht met kinderen hebben ze als ouders niet dezelfde juridische kansen om hun kinderen te geven wat ze nodig hebben, zoals kunnen reizen of naar de dokter gaan. Dat lossen we op. Voor elke democratische burger is het vandaag een dag van vreugde.”

Bron: De Standaard

Powered by Labrador CMS