Sophie Ellis-Bextor

Lekkere muziek: ‘Murder on the Dancefloor’ en andere hits van Sophie Ellis-Bextor

Leestijd: 3 min

Dankzij een scène uit de film Saltburn waarin een jongeman naakt danst op de klanken van ‘Murder on the Dancefloor’ staat Sophie Ellis-Bextor weer volop in de belangstelling. Daarom deze week een terugblik op haar hits in deze Lekkere Muziek-rubriek. Van haar doorbraakhit ‘Groovejet’ tot een Cher-cover en haar versie van ‘Crying at the Discotheque’.

spiller – ‘groovejet (if this ain’t love)’

In 2000 was Sophie Ellis-Bextor als vocalist te gast bij Cristiano Spiller, een Italiaanse DJ en producer die dat jaar een hit scoorde met ‘Groovejet’. In de video reizen ze afzonderlijk van elkaar door Bangkok, hij in een taxi en zij in een tuk-tuk. Uiteindelijk komen ze elkaar tegen in een nachtclub. Het werd een wereldhit en in Nederland kwam ‘Groovjet’ tot nummer 10 in de Top 40.

‘sophie ellis-bextor – ‘take me home’

In 1979 bracht Cher een album uit vol discotracks, waarvan ‘Take Me Home’ het succesvolst was. In 2001 volgde Sophie met haar eigen versie, waarbij vooral opvalt hoeveel schwung Cher legt in haar stem, terwijl Soof vooral aloof klinkt. Ook mooi, maar ánders.  Het was de leadsingle van haar debuutalbum, Read My Lips.

‘murder on the dancefloor’

Daar is-ie al, de grootste hit uit de carrière van Sophie so far. In Saltburn is te zien hoe acteur Barry Keoghan naakt danst op de klanken van ‘Murder on the Dancefloor’, waarna het fragment viral ging op TikTok en andere social mediaplatformen. Sindsdien staat ze weer volop in de aandacht. In Nederland kwam het lied tot 4 in de Top 40.

‘get over you’

Best gek dat deze discoklassieker bijna vergeten is, terwijl het in Nederland net zo’n grote hit was als ‘Murder’ hierboven. De video is ook net zo leuk, want we zien hoe Sophie als mannequin is opgesteld in de etalage van een bruidsmodewinkel en tot leven komt. Vervolgens dansen zij en andere modepoppen op pantomime-achtige wijze met elkaar.

‘music gets the best of me’

De vierde en laatste single van haar debuutalbum kwam tot de Tipparade in Nederland. Er zijn twee video’s gemaakt: eentje in een tropische setting en een waarin ze ongenodigd haar opwachting maakt tijdens een diner bij mensen thuis. Die tweede is het leukst.

‘mixed up world’

Vanaf hier houdt het op met de hits voor Sophie, al blijft ze nog altijd muziek uitbrengen. In 2003 volgde haar follow-up album Shoot from the Hip en bij een nieuw album hoort een nieuwe look. In de video voor ‘Mixed up World’ is ze blond. De muziek zelf is niet veranderd: gewoon lekkere dancepop.

‘catch you’

In 2007 volgt album nummer drie, Trip the Light Fantastic. Muzikaal gezien slaat Sophie een nieuwe weg in, want ‘Catch You’ is poprock met gitaar en electrobeats. De video is gefilmd in Venetië. Ze haalde nummer 2 in de Tipparade.

‘bittersweet’

Alras keerde Sophie op haar schreden terug, want in 2010 zong ze wederom een onvervalste danceklassieker de hitlijsten in met ‘Bittersweet’. Wat een prachtige melodie en wat jammer dat de Nederlandse hitlijsten dit lied niet wisten te vinden. Van Sophies vierde album Make a Scene.

freemasons – ‘heartbreak (makes me a dancer)’

‘Bittersweet’ lijkt geïnspireerd door deze track van Freemasons, waarop Sophie in 2009 was te horen. Het is een zogeheten sad song en doet wat melancholie betreft niet onder voor ‘Bittersweet’.

sophie ellis-bextor – ‘young blood’

In 2013 kwam Sophie met Wanderlust en lanceerde haar vijfde album Wanderlust met een ballad. Best leuk, voor de verandering.

‘come with us’

Album zes stamt uit 2016 en heet Familia. De eerste twee reacties onder de video: 

I really can't understand, why she is so underrated. Her lyrics, music, charisma and natural beauty - why people don't appreciate these qualities?

en:

She's so underrated. This song is so beautiful, so deep for me, is like she's speaking with me, I don't know, such an amazing feeling.

‘crying at the discotheque’

In 2020 kwam Sophie met haar eigen versie van ‘Crying at the Discotheque’. Het is minder glam dan het origineel van Alcazar, maar het had zomaar een originele track van Soof kunnen zijn.

‘lost in the sunshine’

Afgelopen zomer verscheen het voorlopig laatste album van Sophie, Hana. Hierop haar laatste single tot nu toe, ‘Lost in the Sunshine’. Het is een sophisticated dance ballad met een video waarin ze eruitziet als een Hollywood-ster uit de jaren veertig. Hopelijk komt er snel nieuw werk van Sophie!

vorige keer:

Powered by Labrador CMS