uit onze archieven

Joshua en Bjorn schelen 14 jaar en hebben een relatie

Een verhaal over samenzijn met een leeftijdsverschil

Leestijd: 2 min

Joshua (40) is dj en Content Creator en Bjorn (26) werkt als anesthesiemedewerker en heeft een eigen bedrijf in taxidermie. Ze zijn vijf jaar samen en vertellen over hun relatie met leeftijdsverschil.

Joshua: “We hebben elkaar ontmoet via Instagram, daar wisselden we maandenlang berichten uit. Toen we elkaar voor het eerst zagen was ik flabbergasted over het feit dat hij 1.97m lang was.”
Bjorn: “We brachten al vrij snel elk weekend met elkaar door. Het leeftijdsverschil was eigenlijk geen factor: als je elkaar via Instagram ontmoet staat er – in tegenstelling tot datingapps – vaak geen leeftijd bij. Ik kan me niet herinneren wanneer leeftijd ter sprake kwam.”
J: “Ook wel omdat we aanvankelijk niet met elkaar waren gaan chatten om met elkaar te gaan daten. We vonden elkaar gewoon interessant. Pas na de eerste dates wisten we dat er meer in zat. Ik had in het algemeen altijd wel jongere vriendjes.”
B: “Ik viel niet per se op ouder, maar toen ik hoorde dat hij ouder was, waren we al zó lang aan het praten, dat het eigenlijk niet meer relevant was. Hij ziet er ook jonger uit, ik vind hem niet overkomen als iemand van 40. Ook qua energie en hoe hij in het leven staat.”
J: “Bij mijn vorige relatie merkte ik wel dat we in verschillende levensfasen zaten. Bjorn is een oudere ziel, hij is met andere dingen bezig dan de meeste mensen van zijn leeftijd.”
B: “Ik werk in een ziekenhuis, ben door de opleiding snel volwassen geworden en draag ook veel verantwoordelijkheid. Daarnaast zijn mijn interesses wat volwassener.”

“ik merk bij bjorn soms een gezond naïef, onbezonnen gevoel, dat ik heel prettig vind”

J: “Mijn vrienden en familie waren wel gewend dat ik jongere vriendjes had. De eerste keer dat Bjorn mijn familie ontmoette was er een enorm sterke klik. Het is nooit een issue geweest, al wordt er heus weleens een grapje over ons leeftijdsverschil gemaakt. Het is juist positief: de een kan de ander helpen bij z’n ontwikkeling, het kan heel fijn zijn om iemand te hebben die bepaalde punten in z’n leven al heeft meegemaakt. Aan de andere kant is het heel lekker om iemand te hebben die minder bagage met zich meeneemt en je jonger houdt door dingen minder snel serieus te nemen. Ik merk bij Bjorn soms een gezond naïef, onbezonnen gevoel, dat ik heel prettig vind.”
B: “Ik word vaak ook ouder geschat. Ik denk dat mijn ouders wel blij waren dat ik met een oudere iemand was, daardoor kwam de relatie serieuzer over.”
J: “Toen we de mogelijkheden van adoptie gingen verkennen, werd het ineens wél een factor. Er geldt daar een heel harde leeftijdsgrens: op de dag dat je 41 wordt, mag je uit veel landen al niet meer adopteren. Dat was wel confronterend: door mijn leeftijd lopen we in dit traject tegen een muur aan.”
B: “Juist omdat we in het dagelijks leven weinig merken van het leeftijdsverschil kwam dit wat harder binnen.”
J: “We laten elkaar vrij in de dingen die we willen doen. Verder praten we veel en stellen ons open, tonen oprecht interesse in de ander zonder meteen een mening te geven. Bij ouder worden horen bijvoorbeeld ook lichamelijke dingen waar je niet altijd enthousiast over bent. Dat maken we bespreekbaar, zodat je dingen niet te serieus neemt, of je druk maakt om niets.”
B: “Als andere mensen negatief reageren op ons leeftijdsverschil, heb ik daar geen boodschap aan. Het heeft geen nut om problemen te zoeken die er niet zijn.”

MUAH: Emma Klomp
Met dank aan: Gijs Stork

Powered by Labrador CMS