column

“Inmiddels heb ik wel geleerd dat duidelijkheid ook een waarde heeft”

Johan Goossens over blocken op Grindr

Leestijd: 2 min

Winq-columnist Johan Goossens leerde dat je met medemenselijkheid soms voorzichtig moet zijn. “In een vlaag van naastenliefde zei ik iets vriendelijks tegen de arme man. God wat heb ik daar spijt van gehad.”

De eerste keer dat iemand op Grindr me blockte, vond ik dat een schokkende belevenis. Ik had alleen nog maar ‘hey’ getypt, toen het gesprek ineens van het scherm verdween. Het duurde een paar seconden voor ik doorhad wat er gebeurd was. Daarna was ik kwaad om zoveel botheid. Zo ging je toch niet met mensen om?! 

Dat is nu zo’n vijftien jaar geleden. Sindsdien heb ik allerlei methoden geprobeerd die mijns inziens beschaafder zijn, als ik zelf iemand ‘nee’ moest verkopen.
Zo probeerde ik een tijdje mensen liefdevol te negeren. Maar dat leidde alleen maar tot eenzijdige gesprekken als:

‘Hello’ (19:23)
‘Hello’ (21:54)
‘Hello’ (23:39)
‘Fuck you asshole!’ (03:11)

Daarna heb ik een tijdje standaardzinnetjes verstuurd, zoals: ‘Dank, maar ik denk niet dat we matchen, succes!’ Dit was een stuk wellevender dan een block, en feitelijk evenveel werk. Hoewel, vaak kreeg ik daar nog iets op terug als: ‘Geen probleem, dank, jij ook veel plezier!’ Waarop ik dan van mezelf nog met een sympathiek duimpje moest reageren. Toch nog best wat handelingen voor een date die nooit ging plaatsvinden.

“ik had het beest wakker gemaakt – de man kwam akelig dicht op me staan”

En dan waren er de aandringers, die reageerden met: ‘Jammer...’ met een beteuterde smiley erbij. Anderen stuurden als reactie op mijn afwijzing alsnog vier foto’s van hun kringspier. Die mocht ik van mezelf dan wel blocken.

Ik leerde dat je met medemenselijkheid soms voorzichtig moet zijn. Zoals die keer in de gaysauna, toen ik aardig deed tegen een mager opaatje. De arme man werd door iedereen genegeerd en in een vlaag van naastenliefde zei ik iets vriendelijks tegen hem. God wat heb ik daar spijt van gehad! Ik had het beest wakker gemaakt – de man kwam akelig dicht op me staan en begon me te bestoken met vragen en handtastelijkheden. Mijn gevoel van universele liefde veranderde al snel in pure irritatie – gekidnapt als ik was door dit gratenpakhuis, terwijl ik de ene na de andere mooie man langs zag lopen. Uiteindelijk kon ik niet anders dan het contact verbreken op een uiterst botte manier, waar ik me even later weer rot over voelde.

Nee, ik heb inmiddels wel geleerd dat duidelijkheid ook een waarde heeft. Zo blockte ik laatst ook iemand op Grindr die alleen nog maar ‘hoi’ had gezegd. Niet uit hardheid, eerder uit mededogen. Ik dacht: dit scheelt ons allebei weer tien minuten van ons leven. 

MUAH: Emma Blok

Powered by Labrador CMS