Het ultieme queer podcast-overzicht

Van queer geschiedenis tot goede (en domme) vragen

Leestijd: 9 min

Winq maakt je wegwijs in het overweldigende aanbod aan queer podcasts. Dit zijn volgens ons de leukste, mooiste en beste.

1 op de 90

Marleen (31), Samantha (40) en Joyce (19) zijn intersekse. Interwat? Inderdaad, weinig mensen weten dat 1 op de 90 mensen is geboren met een lichaam dat niet helemaal man of vrouw is, maar kenmerken heeft van beide. Daar moet de podcast 1 op de 90 verandering in brengen.

Hier luister je naar de podcast. 

a gay and a nongay

De een is gay, de ander straight. Samen praten de Britse James Barr en Dan Hudson over het verschil tussen hetero’s en homo’s. Ze werden vrienden nadat Talia, een vriendin van James, vroeg of ze op Dan wilde passen. Dat leek James een prima idee, zes maanden lang een hondje hebben. Maar toen bleek Dan Talia's vriendje te zijn. Het klikte en binnen de korste keren startten ze een podcast. Van muziek tot Are You Sure You’re Straight-quizjes, alles komt voorbij.

altijd wat!

Winq-medewerkers Martijn Tulp en Suzanne Mensen maken samen met Tom Haines deze podcast over 'dingen'. Met een hoofdthema, ergernis van de week en nog meer rubrieken. Check vooral de afleveringen over vakantieliefdes en Instagram!

berlijn: het verhaal van de muur

Bij het Vlaamse radioprogramma Klara onderzoeken schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet het verhaal van de Berlijnse muur. In aflevering vier gaan ze in op homoseksualiteit in zowel de DDR als West-Duitsland. Wist je bijvoorbeeld dat anti-homowetgeving in de DDR na de oorlog werd afgeschaft, maar dat in West-Duitsland nog honderden mannen werden veroordeeld?

binnenstebuiten

In deze podcast gaat presentatrice Raïsa Sambo in gesprek met gasten die bijdragen aan de rijke diversiteit van de regenbooggemeenschap over onder meer activisme, kunst, wetenschap, geschiedenis en spiritualiteit. In het eerste seizoen schuiven onder anderen Ellie Lust, COC-voorzitter Astrid Oosenbrug en politiewoordvoerder March Bannor aan.

couplegoals

In de podcast CoupleGoals spreken Mandy Woelkens en Thorn de Vries – zelf een van Nederlands allerleukste queer koppels – met andere stellen. In deze aflevering gaan ze in gesprek met Junior en Spikey over hun open relatie.

delulu radio

Dragqueen Sederginne neemt plaats in een roze caravan om de podcast Delulu Radio te maken. De Belgische queen gaat daar in gesprek met mensen uit de queer community. Zo is in de eerste aflevering rapper Faisel te gast die bonte onthullingen doet. 

gloei

Gloei is de naam van een nieuwe queer podcast die wordt gemaakt door Edward van de Vendel en Zeno Kapitein. Ze laten tien persoonlijke gesprekken horen met inspirerende gasten over wat er gloeit in hun leven.

domme vragen bestaan wel

Vinny en One’sy maken de podcast Domme Vragen Bestaan Wel, waarin ze onderzoeken wat domme vragen en opmerkingen met iemand doen. Zo gingen ze met Ouassima Tajmout in gesprek over de ramadan en vertelde Merel Wildschut hoe het is om een maatje meer te hebben. In de aflevering hieronder spreken ze met Ricky Mohabbat over domme vragen die mensen stellen aan homo’s.

echt gebeurd 

In de podcast Echt Gebeurd vertellen mensen bijzondere verhalen die ze zelf hebben meegemaakt. Winq-columnist Johan Goossens leest in deze aflevering voor uit zijn puberdagboek. Hoe ervaarde hij het om uit de kast te komen? 

en ze leefden nog gay en gelukkig

Harm Edens zegt dat hij geen activist is, maar zich desondanks zorgen maakt over de stand van het land op het gebied van lhbtq’s. In zijn nieuwe podcastserie En ze leefden nog gay en gelukkig kijkt hij hoe de regenboogvlag erbij hangt in Nederland.

de eeuw van de amateur

Ype Driessen publiceert al jaren fotostrips en illustreerde meerdere boeken. Naast zijn dagelijkse fotostrips maakt hij de podcast De eeuw van de amateur, samen met Botte Jellema en Paulien Cornelisse.

food 4 thot

OUT-magazine redacteur Fran Tirado, natuurkundige Joe Osmundson, dichter Tommy Pico en schrijver Dennis Norris II praten je wekelijks bij over queer onderwerpen die op dit moment spelen. Van geweld tegen homo’s tot de (mis)stappen van Trump. Live kaartjes voor de show in Amerika zijn steevast uitverkocht.

gayt ik veel?

Podcastmakers Ricardo en Koen stellen de vragen waarop iedereen antwoord wil weten: wat is nou echt typisch ‘heteriaans’ en wat echt gay. Van uiterlijke verzorging tot seksfeesten.

de genderkwiebus podcast

Nanoah Struik geeft in de Genderkwiebus Podcast alle uitleg over wat het betekent om non-binair te zijn. Samen met andere mensen uit de queer gemeenschap praat Nanoah ronduit over gender, expressie, identiteit, transities en trans zijn.

getting curious with jonathan van ness

Het zesde seizoen van Queer Eye staat sinds afgelopen december op Netflix. Een van hen, Jonathan van Ness, heeft al maanden een populaire podcast (die inmiddels ook heeft geresulteerd in een eigen Netflix-serie). Iedere week nodigt hij een (meestal) queer gast uit om te praten over de meest uiteenlopende onderwerpen, van kunstschaatsen tot traangas.

gewoon homo

Barry Beijer (37) en Danny Houtkooper (36), twee beste vrienden en allebei werkzaam in het theatervak, lanceren de podcast ‘Gewoon Homo’. Seizoen drie is onlangs van start gegaan, waarin ze onder andere in gesprek gaan met Oleksandr, een homoseksuele vluchteling uit Oekraïne.

history is gay

Twee keer per maand kijken Leigh en Gretchen naar de wereldgeschiedenis door een roze bril. Van queers in de media tot gays in de Romeinse tijd. Leerzaam, maar af en toe wel een tikkeltje lang.in afrika besta ik niet

Als Nanoah als tiener uit de kast komt bij diens Nigeriaanse vader, krijgt hen te horen dat queer zijn on-Afrikaans is. Het is een van de belangrijkste redenen waarom Nanoah zich nooit verbonden voelt met diens Nigeriaanse roots. Na de moord op George Floyd en de opkomende BLM-beweging voelt Nanoah ineens toch die verbondenheid met Afrika. Maar hoe kunnen die twee dingen naast elkaar bestaan: queer én Nigeriaans zijn? Hen gaat op zoek naar het antwoord in de podcast In Afrika besta ik niet. En waar kan je dat anders doen dan in Nigeria?

komt een vrouw bij de homo

Rutger valt op mannen en heeft zijn hele leven nog geen vulva aangeraakt. Zelfs niet bij zijn geboorte. In de podcast Komt Een Vrouw Bij De Homo sleept Emma Rutger mee in de wereld van intieme vrouwenzaken. En dat is om te lachen, maar leidt ook tot een serieus gesprek. Of pure paniek.

de lesbische liga

3FM-dj Vera Siemons en programmamaker Annefleur Schipper hebben al zes seizoenen van De Lesbische Liga Podcast achter de rug. In het nieuwste seizoen duiken ze in alle lesbische, biseksuele en queer-media om te kijken hoe goed of juist slecht het gesteld is met representatie.

maandag klaagdag

Het begin van de week lastig voor jou? Daar hebben Robbert Rodenburg en Daan Hoogervorst een oplossing voor: zij maken je maandag net wat leuker met de podcast Maandag Klaagdag. Daarin delen ze grappige anekdotes over hun week en vriendschap.

making gay history

Voor zijn boek Making History: The Struggle for Gay and Lesbian Equal Rights, 1945–1990 nam Amerikaanse schrijver Eric Marcus vele tientallen interviews af. Van Ellen DeGeneres over haar coming-out tot Marsha P. Johnson over Stonewall: ze deden bij Marcus allemaal een boekje open over hun rol in de Amerikaanse lhbtq-geschiedenis. Marcus bewaarde de tapes van zijn interviews, en die zijn nu te horen als podcast.

meer (dan) queer

In de podcast Meer (dan) queer bespreken Lau & Tijn hun leven als queer en non-binaire personen. Ze willen hiermee een representatie bieden van queer en genderdiverse personen die gewoon "zijn". Queer joy, zonder dat ze hun genderidentiteit en seksualiteit moeten verantwoorden. 

middagzwemmers

“Nu noemt hij ons papa, terwijl we ooit begonnen met donor. Oom vonden we de plank volledig misslaan.” Dit vertellen de vaders Roger en Michel in Middagzwemmers, de podcast met persoonlijke verhalen over diverse vormen van regenbooggezinnen.

nee, man

In Nee, Man spreken schrijver Rocher Koendjbiharie en podcastmaker Daniël van de Poppe – de eerste twee queer, de derde hetero – over de lusten en lasten van het fenomeen mannelijkheid: van mansplaining tot toxic masculinity en van vastgeroeste genderrollen tot innige bromances. Voor iedereen die (zijn) mannelijkheid graag kritisch onder de loep neemt.

de omega

In hun spannende fictiepodcast De Omega schetsen Harm Duco Schut (33) en Loek Hennipman (27) een grimmig toekomstbeeld voor de Nederlandse queergemeenschap. 

opgewonden

In deze prettige, taboedoorbrekende podcast praten Haroon Ali en Yora Rienstra (beiden gay) over seks in alle vormen en maten. Van penetratie tot polyamorie en van orgasmes tot onzekerheden. De podcast is inmiddels toe aan het derde seizoen. In de meest recente aflevering vertellen acteur Rick Paul van Mulligen en René van Bakel over hun regenbooggezin en over welke invloed het vaderschap heeft op hun liefdes- en seksleven.

podcast lhbti ouderenfonds

In deze podcast vertellen lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen over hun leven en ervaringen. 

queercatch

QueerCatch is de naam van een nieuwe podcastserie, waarin Anne Ruitenberg en Jesse Stenzler iedere week in gesprek gaan met een queer kunstenaar of artiest. De vijfde aflevering is heel bijzonder, want hierin vertelt de moeder van Anne haar verhaal, die op haar 45e uit de kast is gekomen.

queer consent podcast

Deze Engelstalige podcast van Nederlandse makelij wordt gehost door Thomas Garrod-Pullar van stichting Menaswell, die zich inzet tegen seksueel geweld tegen mannen, trans personen en non-binaire mensen. In  Queer Consent Podcast  gaat hij met bekende namen als Haroon Ali, Tessel ten Zweege, Tijn de Jong en Jeffrey Dral in gesprek over seksueel geweld, consent en activisme binnen de lhbtiqa+-gemeenschap besproken. 

queerly having issues

In zijn persoonlijke Engelstalige podcast Queerly Having Issues zoomt de Nederlandse singer-songwriter Jafeth Jacobs in op soms lastig bespreekbare issues binnen de queergemeenschap, op problemen die vaak hun oorsprong vinden in het opgroeien in een heteronormatieve maatschappij. De eerste aflevering gaat over religieus trauma, iets waar Jafeth zelf ook de nodige ervaring mee heeft.

race chaser

In deze podcast nemen ex-RuPaul’s Drag Race-kandidaten Alaska en Willam alle afleveringen van de populaire realityshow in chronologische volgorde met je door. Inclusief roddels van achter de schermen en bijdragen van andere deelnemers van het programma. De dames bespreken momenteel wekelijks seizoen twaalf, maar daarna is naar verwachting seizoen vijf aan de beurt.

regenboogsteden

Movisie lanceert vandaag een vierdelige een podcastreeks over Regenboogsteden. Die gaat over wat de lokale inzet van Regenboogsteden de afgelopen jaren heeft opgeleverd, welke ontwikkelingen de gasten zien, hoe het op dit moment gaat en welke verbeteringen mogelijk zijn in de toekomst. 

relnichten

Duncan en freelance fotograaf voor Winq Stijn de Vries maken samen de podcast Relnichten. Twee ‘homo’s met hun hart op de tong’, aldus de heren. In deze podcast delen ze verhalen over reizen tot daten, van rouwen tot verhuizen en van onzekerheden tot je dromen najagen.

rupaul: what’s the tee

Samen met hartsvriendin Michelle Visage praat ‘s werelds meest bekende dragqueen RuPaul over haar show, Broadway en showbusiness. Regelmatig worden beroemde gasten geïnterviewd, van Lady Gaga tot sitcomlegende Norman Lear. De meeste afleveringen zijn pareltjes, maar na een paar keer kun je de anekdote over hoe RuPaul als 7-jarig jongetje de sigaretten van zijn moeder moest aansteken aan het gasfornuis woord voor woord meepraten. Helaas zijn er sinds de lente van 2020 geen nieuwe afleveringen gemaakt.

de schaduwspits

Tot voor kort waren ze in geen velden of wegen te bekennen: openlijk homoseksuele profvoetballers. De NOS lanceert zaterdag 29 mei de podcast De Schaduwspits. Deze gaat over buitenbeentjes, vooroordelen en gemiste kansen in de topsport en draait om de vraag: waarom is het zo moeilijk in de voetbalwereld uit de kast te komen? Voor hun podcast wonnen makers Rivkah op het Veld, Winfried Baijens en Jeroen Gortworst in 2022 de Winq Media Award.

songfestival troubadours

Weet je nog, de jurk van Linda Wagenmakers waaronder allemaal dansers zaten verstopt? Het originele plan was nóg gekker, zo vertelt ze in de eerste aflevering van Songfestival Troubadours, een nieuwe podcastserie over het jaarlijkse zangfestijn van Jeroen Smits en Chiel Troost.

the best social podcast

Envy Peru werd landelijk bekend als de eerste winnaar van Drag Race Holland. In de nieuwste aflevering van The Best Social Podcast vertelt ze over haar eigen socials. Wat doet ze bijvoorbeeld met de dickpics die ze krijgt toegestuurd?

the gay agenda

The Gay Agenda is de naam van een nieuwe podcast die volledig in het teken staat van lhbtq’s die creatief bezig zijn als acteur of artiest of een rol spelen achter de schermen in de creatieve industrie. Jasmin Savoy Brown en Liv Hewson (van de serie Yellowjackets) presenteren 45 afleveringen.

uit de podcast

Op zijn zeventiende kwam de zoon van programmamaker Evelien de Bruijn uit de kast. Een bijzonder moment. Voor allebei. De Bruijn gaat in Uit de Podcast in gesprek met bekende Nederlanders over hun coming-out en begint daarbij bij haar zoon, Boris. 

van de kast naar het podium

In de BNR-videopodcast ‘Van de Kast naar het Podium’ gaan Marijn Reichert en Ruben dos Santos in gesprek met inspirerende mensen uit de lhbtiqa+ gemeenschap over de hoogtepunten en hobbels in hun weg naar succes. Ze bijten het spits af met journalist en schrijver Haroon Ali. In 10 afleveringen gaan ze verder onder meer in gesprek met Lotte van Eijk, Ramsey Angela, Harm Edens en Francis van Broekhuizen.

vrienden

Ingrid en Luuk zijn bevriend, maar leiden totaal verschillende levens. Zij is hetero, hij niet. Zij is net moeder geworden, hij gaat weer daten. Wekelijks praten ze elkaar bij over hun dagelijks leven in de podcast #Vrienden

verstrikt

Journalist Maarten Dallinga maakte Verstrikt, een invoelbare podcast over zelfdoding. Voor mensen als hijzelf, die ermee worstelen of hebben geworsteld, voor hen die er iemand aan zijn verloren en hen die het proberen te voorkomen, maar vaak niet weten hoe. Winq-hoofdredacteur Martijn Kamphorst, die zijn moeder verloor aan suïcide, ging met hem in gesprek. Dat lees je in dit artikel, de podcast beluister je hieronder. 

wensvaders

De podcastserie Wensvaders biedt informatie en verhalen over ouderschap. In de zesde aflevering interviewt Peter de Ruiter vader Kerry over de afgelopen jaren en spreekt vader Peter met Wilma Eusman, advocate familierecht.

yass, jesus!

Azariah Southworth en Daniel Franzese maken de podcast Yass, Jesus!, waarin ze praten over het combineren van (hun) geloof en (hun) queerness.

zeg

Tim Bosselaar en Hanneke Bax maken Zeg, een podcast over hoe we klinken en waarom. In aflevering drie gaat het duo in op de vraag: kun je horen of iemand homo is?

Ken jij nog meer gay en queer podcasts die niet in deze lijst mogen ontbreken? Tip ons via redactie@winq.nl.

Coverbeeld: Michael George Photography

Powered by Labrador CMS