interview

"Ik wil mijn nare herinneringen omzetten in iets positiefs"

Jeffrey Dral vertelt over zijn boek Liegen zul je

Leestijd: 3 min

De jeugd van Jeffrey Dral (28) draaide om de topsport kunstschaatsen, tot er op zijn zestiende iets gebeurde wat zijn leven een andere wending gaf. Hij werd slachtoffer van seksueel misbruik door een trainer en diens partner. In Liegen zul je deelt hij zijn verhaal en aan Winq vertelt hij hierover.

De jeugd van Jeffrey Dral (28) draaide om de topsport kunstschaatsen, maar op zijn zestiende gebeurde er iets dat zijn leven een andere wending gaf. Hij was op zoek naar erkenning, vriendschap, aandacht en liefde, maar kwam in een situatie terecht waarin hij slachtoffer werd van seksueel misbruik door een trainer en zijn partner. Dat heeft een diepgaande invloed op hem gehad, maar nu is hij er klaar voor om zijn verhaal met de wereld te delen. Dat doet hij met het boek Liegen zul je.

Waarom heb je je ervaring vastgelegd in een boek? 
“Het begon met een brief die ik in opdracht van mijn psycholoog schreef aan de daders. Ik was nooit van plan die brief te versturen, het was een uitlaatklep voor mijn emoties. Door het schrijven van die brief kreeg ik de smaak te pakken. Langzaam maar zeker begon ik stapels papier te vullen met rauwe emoties, herinneringen en vragen. Op een dag was dat zoveel geworden dat het bijna vanzelf op een boek begon te lijken. Toen ik erover begon na te denken, ontstond bij mij de motivatie om mijn nare herinneringen om te zetten in iets positiefs en anderen ermee te helpen. Ik hoop dat mijn verhaal steun biedt en dat het bewustzijn vergroot wordt dat seksueel misbruik iedereen, inclusief jongens, kan overkomen.”

Het is best een heftig thema dat aan bod komt, over seksueel geweld en de verwerking daarvan...
“Ik wist dat het lastig zou worden. Door het schrijven heb ik alles herbeleefd, wel honderden keren. Ik koos bewust voor een schrijfstijl die me dicht bij mijzelf, mijn gevoelens, beleving en keuzes hield, waardoor het niet makkelijker werd. Openheid is voor mij essentieel, ik wilde alles bij de naam noemen, niets verbloemen. Sommige hoofdstukken heb ik daarom wel tien keer opnieuw geschreven, het schrijfproces duurde bijna zeven jaar. Het was vaak zwaar, en soms gek genoeg ook gewoon heel rustgevend. Uiteindelijk heeft het enorm geholpen in mijn verwerkingsproces.”

Voor wie is dit boek bedoeld?
Liegen zul je is een boek voor iedereen die te maken heeft gehad met seksueel misbruik, iemand in de omgeving heeft voor wie dat geldt of er om een andere reden meer over zou willen weten. Het geeft een openhartig, intiem en hopelijk troostrijk inzicht in de belevingswereld van een slachtoffer tijdens seksueel geweld en de verwerking ervan. Daarnaast gaat het ook over opgroeien, échte liefde vinden, en over de band tussen een zoon en zijn ouders. Ik heb geprobeerd om het boek zo genuanceerd en begrijpelijk mogelijk te maken, en deed dat vooral met een jongvolwassen lezer in gedachten.”

Hoe denk je dat mensen hierop zullen reageren?
“Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit een nóg persoonlijker verhaal ga vertellen dan Liegen zul je. Het voelt echt alsof ik voor mezelf ben opgekomen, ik voel nergens meer schaamte voor. Maar of ik het nu wil of niet: het maakt me ook kwetsbaar. En dat is oké. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat het gebrek aan representatie in verhalen kan resulteren in eenzaamheid. Dat wordt al bevestigd in de lieve en mooie persoonlijke berichten die ik van lezers heb ontvangen. In het beste geval inspireert Liegen zul je anderen dus om ook hun eigen verhaal te gaan vertellen, als ze dat willen.”

Is het boek 100% autobiografisch?
Liegen zul je vertelt mijn verhaal. Alles dat ik in het boek heb beschreven is echt gebeurd en gebaseerd op mijn eigen ervaringen en gevoelens. Ik vond het belangrijk om zo dicht mogelijk bij de echte gebeurtenissen te blijven, maar om het boek leesbaar, genuanceerd en begrijpelijk te maken, heb ik wel wat kleine aanpassingen gedaan. Geen grote inhoudelijke dingen, maar meer om een duidelijk beeld te geven van wat er is gebeurd, zonder de lezer daarbij te laten verdrinken in onnodige details. Ik heb ook de nodige aanpassingen gedaan om de identiteit van personages in het boek te beschermen.”

Wat kunnen we in de nabije toekomst van jou verwachten?
“De afgelopen maanden ben ik, naast het afronden van Liegen zul je, druk bezig geweest met het opzetten van informatie rondom het onderwerp op mijn website. Zo schreef ik een ABC van seksueel geweld, waarin ik verschillende woorden en begrippen die hiermee te maken hebben op een toegankelijke manier probeer uit te leggen. Het idee dat verhalen en teksten een verschil kunnen maken in het leven van anderen geeft me enorm veel motivatie om door te blijven schrijven. Daarnaast hoop ik dat ik in de toekomst ook deel te nemen aan evenementen en gesprekken om mijn boodschap te verspreiden en in contact te komen met andere jonge mensen. Want wat het ook is dat ik ga doen, ik hoop dat ik hen met mijn werk kan inspireren en aanmoedigen om hun eigen stem te vinden.”

liegen zul je

Dit is het verhaal dat ik van die twee nooit mocht vertellen

Auteur: Jeffrey Dral
Uitgeverij: Volt
Aantal pagina’s: 408
Prijs: 18,99 euro
Verkrijgbaar: via deze link

Boekcover van Liegen zul je
Boekcover van Liegen zul je

Coverbeeld: Tim Buiting

Powered by Labrador CMS