Leendert Vooijce

Het literaire debuut van kunstenaar Leendert Vooijce is een bloemlezing op vinyl

Bekijk de video van ‘Wekker’

Leestijd: 2 min

Interdisciplinair kunstenaar Leendert Vooijce debuteert met De eenzaat en haar geliefden. Het betreft een verzameling gedichten die samen een lofzang vormen op de kluizenaar die binnen de omheining van het eigen lichaam leeft. Bij de eerste single ‘Wekker’ is een video verschenen, deze bekijk je hier.

Leendert Vooijce is interdisciplinair kunstenaar en schrijver. Op oorspronkelijke wijze behandelt Vooijce groot maatschappelijke thema’s door gebruik te maken van diens eigen autobiografie, waardoor diens kunst altijd is gemaakt vanuit een eigenzinnig perspectief. Zo zal Vooijce nooit een eenduidig antwoord geven op de vraag ‘hoe identificeer jij jezelf?’. Vooijce speelt met de vraag om samen met de ander te kijken naar wat identiteit nu eigenlijk is. Vooijce heeft het vermogen gelaagde ideeën neer te zetten in een heldere beeldtaal, die zich op een directe manier tot schoonheid verhoudt.

zes gedichten op muziek 

Vorig jaar kreeg Leendert via het Komrijk (Stichting Gerrit Komrij) contact met Ezo Wolf Uitgevers en mocht daar diens bloemlezing op vinyl uitbrengen onder de naam De eenzaat en haar geliefden. Zes gedichten zijn op muziek gezet en voorgedragen, waarin de thema's gender, identiteit en liefde naar voren komen. 

Leendert Vooijce vertelt: “De eenzaat en haar geliefden is een combinatie van poëzie, performance en muziek. De verzameling bestaat uit zes gedichten, waarvan één van de hand van Gerrit Komrij, en reflecteert op de thema’s gender, identiteit en liefde. In samenwerking met muzikant Ruben van Weegberg is de poëzie voorzien van een muzikale compositie, en geeft daarmee een nieuwe ruimte om de teksten en thematiek te interpreteren en op de luisteraar in te laten werken.”

ieder mens kan elkaar herkennen

Vooijce werkt vanuit het idee dat de autobiografie universeel is en tracht vanuit die eigen ervaringen het kluizenaarschap in diens lichaam invoelbaar en toegankelijk te maken. “Ik geloof dat ieder mens elkaar kan herkennen. Mijn streven is niet om een politiek statement te maken, maar om mijn eigen levensthematieken zoals gender, identiteit en seksualiteit te gebruiken om iets groters aan te spreken. Voorbij aan die concepten nodig ik de luisteraar uit op mijn zoektocht, door middel van verbeelding en poëzie, naar de universele verbinding: mens-zijn.’’

De eenzaat en haar geliefden verschijnt op rood vinyl, gesigneerd en genummerd in een oplage van 100 exemplaren. Naast deze gelimiteerde uitgave verschijnt er ook een reguliere editie op zwart vinyl in een oplage van 150 exemplaren. De bloemlezing is verkrijgbaar bij diverse boekhandels en kost 30 euro.

try out en voordrachten

De bloemlezing is voorgedragen door Vooijce en muzikaal begeleid door Ruben van Weegberg (Personal Trainer). De eenzaat en haar geliefden wordt gepubliceerd door uitgeverij Ezo Wolf en is sinds 22 januari verkrijgbaar in de boekhandel.

Vooijce presenteerde de eerste try-out van een live versie van De eenzaat en haar geliefden 19 januari in Frascati Amsterdam en zal deze door het jaar heen verder vormgeven. Verdere voordrachten vinden plaats tijdens het Komrij Festival, een hommage aan Gerrit Komrij, op zondag 24 maart in LAB111 in Amsterdam en vrijdag 22 maart in Boekhandel de Slegte in Antwerpen.

Bekijk hier de video van ‘Wekker’.

Powered by Labrador CMS