Winq Reiskompas

Gay travel tips voor Praag

De hotspots van Winq

Leestijd: < 1 min

Openluchtmuseum Praag is een feest voor historici, art-lovers en onverzadigbare zoetekauwen, maar ook homorechten zijn er rap in opmars. De gouden stad heeft het allemaal. Dit zijn onze gay travel tips voor Praag.

Hoe is de leefsituatie voor LHBTQ’s in Praag?
Het leeuwendeel van de Tsjechische bevolking is atheïstisch. Mede hierdoor bestaat er geen grote weerstand tegen hen die zich niet thuis voelen binnen de heteroseksuele, cisgender-norm. Dat wil niet zeggen dat de situatie voor Tsjechische LHBTQ’s optimaal is. Trouwen is zo pas sinds kort mogelijk voor same-sex koppels. Enkele jaren terug is er eindelijk een actiegroep opgestaan die zich hard maakt voor het verwerven van meer rechten voor LHBTQ's. Diezelfde groep zit achter de jaarlijkse Pride, die rap aan populariteit wint. Inmiddels trekt er tijdens dit zomerevenement een kleine veertigduizend man door de straten in een feestelijke parade en is er een uitgebreid cultureel en maatschappelijk programma.

Waar en wat kun je het best eten?
Om in Praag te kunnen eten als een koning, hoef je niet diep in de buidel te tasten. Hoewel sommige restaurants meer West-Europese tarieven hanteren, stijgen zelfs die meestal niet uit boven de prijzen van een gemiddeld Nederlands eetcafé. Voor een uniek avondmaal kun je bijvoorbeeld terecht bij Oblaca, een poepchique restaurant met waanzinnig uitzicht, gevestigd boven in de foeilelijke televisietoren in woonwijk Žižkov. Dit gebouw stamt uit de hoogtijdagen van het communisme en werd verkozen tot een van de meest afzichtelijke staaltjes architectuur van Europa. Om het op te leuken, heeft kunstenaar David Černý het gebouw voorzien van een aantal demonische zwarte baby’s die richting de piek kruipen. De Praagse leercommunity heeft de toren verwerkt in hun logo, naar verluidt omdat de eerste leerbar van Praag daar in de buurt zat. Met een iets krappere beurs kun je bijvoorbeeld terecht bij restaurant Sova in trendy buurt Vinohrady. Daar zijn de gerechten niet alleen heerlijk, maar ook nog eens zéér instagrammable. Zorg dat je met je camera klaarzit als de karpersalade geserveerd wordt, inclusief cloche waar de rook onder vandaan sijpelt! Of wanneer een vuurrode appel (die rechtstreeks uit Sneeuwwitje lijkt te komen) mousse met appelvulling blijkt. De signature dish van Sova is roomijs gemaakt van donker bier. Een beetje apart, maar zeker het proberen waard.

Hoe verplaats je je het makkelijkst door de stad?
Praag is dubbel zo groot als Amsterdam, fietsen door de stad is daardoor een uitdaging. Je kunt natuurlijk gewoon het openbaar vervoer pakken. Praag heeft een uitgebreid metronetwerk van 55 km en heeft 54 stations door de hele stad. Neem ook eens een ritje met tram 91, een ouderwets karretje door de oude stad.

“Veel Tsjechen verwachten dat de overheid rechten als het huwelijk of adoptierechten vanzelf wel invoert”

Waar vind je de mannen?
Hoewel Praag in sommige kringen bekendstaat als ‘gay for pay paradise’, valt het in feite allemaal wel mee met die pikante heren in het straatbeeld. De meeste BelAmi-sterren blijken in het echie hartstikke hetero; de sites waarop ze hun trucjes vertonen, zijn in hun thuisland netjes afgeschermd. Dat gezegd hebbende zijn er genoeg manieren aan mannen te komen. In het nachtleven of gewoon via de gebruikelijke datingapps op je telefoon. Wel biedt overigens een redelijk hoog aantal gebruikers van apps zichzelf aan als escort. Een ander opvallend kenmerk van veel profielen is dat niet iedereen zit te wachten op toeristen. Misschien willen ze alleen iets serieus, óf is het omdat niet iedereen in Praag vloeiend Engels spreekt. Internationale datingapps als Grindr en Scruff zijn niet zo rijkelijk gevuld als je zou verwachten van een stad met 1,3 miljoen inwoners, maar navraag leert dat ook zíj op hun eigen site zitten: iboys.cz, gelukkig ook in het Engels beschikbaar. Zo heb je voor je het weet een leuke Tsjech aan de haak geslagen om samen een vetrnik te gaan eten.

Waar kun je uit?
Als man op zoek naar mannen heb je ruime keus in het nachtleven. Hoewel er bij slechts één of twee tenten een regenboogvlaggetje aan de gevel pronkt, zijn er tientallen plekken waar je friends of Dorothy kunt vinden. Reis je alleen en ben je op zoek naar een babbel? Probeer dan eens het Q Café, het Praagse equivalent van je plaatselijke COC-café. Of het onlangs geopende Patra, een prachtig café/community center, waar allerhande leuke evenementen plaatsvinden op de bovenverdieping. Zo zaten wij er op een vrijdagavond samen met andere fans lekker te brullen naar een projectiescherm, waarop de nieuwste aflevering van RuPaul’s Drag Race werd vertoond.

Verstopte parel
Sinds 2005 geeft Petr Prokopik (43) unieke Engelstalige tours door zijn thuisstad. Geef van tevoren aan dat je zelf ook lid bent van de club, dan neemt hij wellicht ook zijn gezellige, Britse vriend Trevor mee. In ieder geval levert het een unieke blik op de stad op. Deze wandelende encyclopedie leidt je langs alle highlights, persoonlijke hotspots en weet je terloops ook nog eens alles te vertellen over de interessante ontwikkelingen op het gebied van Tsjechische homorechten en -cultuur. Zo ontdekten we tijdens een wandeling met Petr dat de LHBTQ-emancipatie in Tsjechië ten dele zo traag op gang komt, omdat het de plaatselijke LHBTQ-gemeenschap ontbreekt aan activisme. “Veel Tsjechen verwachten dat de overheid rechten als het huwelijk of adoptierechten vanzelf wel invoert.”

Meer info en leuke tips over Praag? Kijk eens op www.czechtourism.com.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Czech Tourism en Czech Airlines.

Powered by Labrador CMS