Mario Alcalde

Gay matador aangespoord: stop met het martelen en doden van stieren

Lhbtiq+-activist Peter Tatchell: “Keer deze bloedige industrie de rug toe”

Leestijd: 2 min

Mario Alcalde zette begin dit jaar een moedige stap: de matador kwam uit de kast als gay in een wereld die verre van homovriendelijk is. Lhbtiq+-activist Peter Tatchell heeft hem nu een brief gestuurd waarin hij stelt dat het nog veel moediger is om te stoppen met het doden van stieren en de bloedige vechtindustrie de rug toe te keren.

Peter Tatchell is een van de bekendste mensenrechtenactivisten ter wereld. Hij zet zich sinds jaar en dag in voor de rechten van lhbtiq+-personen en heeft bovendien altijd betoogd dat er parallellen te zien zijn tussen de onderdrukking van lhbtiq+’s en die van dieren. Volgens hem zijn dierenrechten net zo belangrijk als mensenrechten en dienen ze dezelfde zaak: een einde maken aan het lijden.

 

Toen de Spaanse stierenvechter Mario Alcalde vorig jaar vertelde dat hij gay is, kreeg hij hiervoor alle lof. Want gay zijn in een wereld die bol staat van machogedrag en waar discriminatie en homofobie tierig welen, dat was volgens velen een enorme stap.

nog moediger om te stoppen

Tatchell prijst zijn moed, maar wijst erop dat het nog veel moediger is om te stoppen met het doden van stieren. Hij schreef Alcalde een brief waarin hij stelt:

“Stierenvechten is het rituele doden van onschuldige dieren, die geen andere keuze hebben dan de ring te betreden. Ze hebben geen enkele kans om er levend uit te komen. Het is het doden van levende, voelende wezens voor amusement en plezier. De stier lijdt vaak een langzame, pijnlijke dood. 

Uit de kast komen, zoals je hebt gedaan in een machocultuur als het stierenvechten, is ongetwijfeld moedig. Ik dank u daarvoor. Maar echte moed schuilt in het opkomen voor wat juist is, wat betekent dat de slachtoffers van geweld moeten worden verdedigd – en in de arena is er maar één slachtoffer: de stier.

Onze lhbtiq+-gemeenschap heeft lang gevochten tegen onderdrukking en onrechtvaardigheid. Niet alleen is het doodmartelen van dieren in een arena moreel onverdedigbaar, het is ook in strijd met de altruïstische waarden waar wij als gemeenschap voor staan.

Traditie is geen excuus voor wreedheid. Als dat wel het geval zou zijn, zouden lhbtiq+-mensen nog steeds worden geëxecuteerd, gevangengezet en opgesloten in psychiatrische instellingen. 

Dus ik smeek je, Mario, om de onderdrukkende, bloedige stierenvechtindustrie de rug toe te keren en jezelf een plek in de geschiedenis te geven als de meelevende matador die opstond en zich uitsprak tegen dierenmishandeling. Ik vraag u om uw platform te gebruiken om liefde en vriendelijkheid voor alle soorten te verspreiden – mensen en andere dieren.”

Powered by Labrador CMS