Ingewikkelde coming-out voor Spaanse matador: “Bijna alle gays zijn tegen stierenvechten”

Leestijd: 1 min

Mario Alcalde is matador en sinds kort openlijk panseksueel. Dat is best bijzonder, want de wereld van de stierenvechters staat bekend om zijn machismo. Bovendien ondervindt die wereld veel weerstand, of zoals Alcalde het zelf zegt: “Mijn coming-out was ingewikkeld want bijna alle gays zijn tegen stierenvechten.”

De 31-jarige Mario Alcalde maakte zijn coming-out bekend in een kranteninterview. “Ik ben panseksueel en identificeer me met de gehele lhbitq+-vlag. Ik word verliefd op iemands binnenkant, het maakt me verder niet uit welk gender die persoon heeft.”

dubbel zwaar

Alcalde zei erbij dat zijn seksuele voorkeur ‘niet normaal is’ binnen het stierenvechten en hoopt met zijn coming-out een bijdrage te leveren aan de modernisering binnen de wereld van de matadors. Hij noemt zijn coming-out ‘dubbel zwaar’ omdat hij het gevoel heeft niet echt te passen binnen de lhbtiq+-gemeenschap.

Hij vertelt: “Vrijwel alle homo’s zijn tegen stierenvechten.” Hij wil daarom een bar openen in de Madrileense wijk Chueca, waar tv-schermen beelden tonen met stierengevechten. Dit om acceptatie te bevorderen voor zijn beroepsgroep, maar wie zit daar nou op te wachten?

historische stap 

Volgens journalist Rubén Amón is het een historische stap die Alcalde heeft gezet. Waar in andere landen het profvoetbal wordt gezien als laatste plek waar een coming-out taboe is, is dat volgens hem in Spanje de stierenvechterswereld. “Voor voetbal en stierenvechten geldt dat mannelijkheid en heteroseksualiteit vrijwel onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, een belachelijke manier van denken.”

Alcalde heeft ervoor gekozen om het bij dit kranteninterview te laten. Overigens is het weliswaar de eerste matador die praat over zijn seksuele voorkeur, maar honderd jaar geleden was er Sidney Franklin, een Amerikaan die van 1920 tot 1950 in de Spaanse arena’s stond. Mensen uit zijn kringen wisten van zijn homoseksualiteit, maar niemand sprak erover.

Bron: RTL Nieuws

Powered by Labrador CMS