Een azc speciaal voor lhbtiq+-asielzoekers, heeft Nieuwegein de primeur?

Leestijd: 1 min

Asielzoekers die lhbtiq+ zijn worden in Nederland opgevangen in een vijandige omgeving. De VVD in Nieuwegein wil nu dat een nieuw azc dat wordt geopend, het onderkomen wordt voor vluchtelingen uit die doelgroep. In ons land bestaat nog geen azc speciaal voor lhbtiq+’s, die nu vaak slachtoffer worden van discriminatie en bedreiging.

De VVD in Nieuwegein wil dat het nieuwe asielzoekerscentrum dat aan de Newtonbaan in die gemeente wordt geopend een onderkomen biedt voor lhbtiq+-vluchtelingen. VVD is de grootste fractie in de gemeenteraad van Nieuwegein en zal het college van burgemeester en wethouders donderdag oproepen om zich daar maximaal voor in te spannen.

misstanden

Momenteel bestaat er nog geen azc voor lhbtiq+-vluchtelingen. Regelmatig bericht LGBT Asylum Support over misstanden binnen de huidige azc’s, waar asielzoekers met een lhbtiq+-achtergrond te mkaen krijgen met geweld en discriminatie en zich niet veilig voelen. Eind januari nog lieten hbtiq+-asielzoekers met hongerstakingen hun machteloosheid zien.

Volgens VVD-raadslid Anastasia van der Lugt hebben asielzoekers met een lhbtiq+-achtergrond dringend een veilige haven nodig, in plaats van ze te verspreiden over azc’s in heel Nederland. Daar zijn ze vaak slachtoffer van discriminatie en bedreiging ‘met soms kwalijke gevolgen als zelfdoding’, aldus Van der Lugt.

1.200 lhbtiq+-vluchtelingen

“Ze kwamen naar Nederland in de hoop op tolerantie en begrip, maar na aankomst bleek dat zij werden opgevangen in een omgeving waar hun vijanden ook zaten”, zegt Van der Lugt. Volgens haar bestaan al azc’s speciaal voor deze doelgroep in Duitsland, waar ze succesvol zijn.

In het azc aan de Newtonbaan is plaats voor 85 tot 112 asielzoekers en statushouders. Halverwege dit jaar worden de eerste asielzoekers verwacht. Volgens LGBT Asylum Support zitten er nu ongeveer 1.200 lhbtiq+-vluchtelingen in een azc. Vermoedelijk is deze groep veel groter, maar aangezien er geen specifiek beleid is, worden er ook geen cijfers bijgehouden.

geen specifiek beleid 

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft momenteel geen specifiek beleid voor lhbtiq+-vluchtelingen. De VVD in Nieuwegein wil dat het college met het COA afspreekt dat mensen ui de doelgroep naar de Newtonbaan komen. Volgens VVD Nieuwegein heeft de gemeente tolerantie en integratie hoog in het vaandel staan en is het daardoor zeer geschikt om de eerste gemeente te worden met een azc speciaal voor lhbtiq+-vluchtelingen.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS