Interview

Dilayra: “Sommige mensen zeggen dat ze door mij weer zijn gaan lezen”

Contentcreators over TikTok

Leestijd: 2 min

Entertainmentplatform TikTok is allang niet meer alleen voor tieners en suffe dansjes. Deze drie queer contentcreators vertellen wat TikTok ze brengt en wat ze drijft om zichzelf te laten zien. Dilayra (21) heeft meer dan 196.000 volgers.

“Ik las vroeger al graag, maar omdat ik mezelf vaak niet herkende in boeken ben ik een tijd minder gaan lezen. Tijdens de lockdowns ging ik op onderzoek uit, en bestelde ik een enorme stapel queer boeken. Toen ik op TikTok een video plaatste waarop ik die boeken liet zien, een book haul, deed die het best wel goed. Er waren dus meer mensen geïnteresseerd in queer boeken! Daarom besloot ik ermee verder te gaan. 

Ik maak m’n TikToks in het Engels: de meeste boeken die ik lees zijn ook in het Engels, en met Engelstalige video’s bereik je veel meer mensen. De meeste reacties die ik krijg zijn positief. Ik vind het vooral heel cool als mensen zeggen dat ze door mij weer zijn gaan lezen. Ik hoor ook dat veel mensen door mij queer boeken ontdekken en niet wisten dat er zoveel queer boeken bestaan. Dat wist ik zelf aanvankelijk ook niet. Ik laat ook vrij veel onbekende titels zien. Eigenlijk krijg ik zelden nare reacties, gelukkig maar. 

Natuurlijk is het verleidelijk om úrenlang op TikTok te blijven hangen, maar ik heb twee telefoons en op maar eentje staat de app. Die telefoon probeer ik na een bepaalde tijd aan de kant te leggen.

Dilayra gayotic_bookworm TikTok
Dilayra gayotic_bookworm TikTok

Ik ben er trots op dat ik soms boeken opgestuurd krijg – dat is al van jongs af aan m’n droom – soms zelfs voordat ze uitkomen! Ik lees niet alleen queer boeken, maar vind het wel fijner als er diversiteit in een boek zit. M’n andere favoriete genre is fantasy, en er zijn ook veel queer fantasy boeken, zoals Crier’s War, So This Is Ever After, en schrijver Aiden Thomas verwerkt trans personages in z’n boeken. 

Wil je boekentips? She Gets The Girl is echt een van m’n favorieten, en een gloednieuwe titel is Girl, Goddess, Queen. Het boek gaat over Griekse mythologie en er zit een biseksueel personage in. Ik ben zelf ook bezig met een boek over dat onderwerp, m’n hoofdpersonage Ceyda gaat naar de onderwereld om haar vriendin te redden. Ik zou het superleuk vinden om op TikTok nog meer te groeien, want ik raak nooit uitgepraat over boeken.”

Beeld: Isabell Janssen

Powered by Labrador CMS