advertorial

De beste hiv behandeling combineert medicijnen en informatie

Dankzij medicatie kunnen mensen met hiv gewoon meedraaien in de maatschappij. Maar gebrek aan kennis en hardnekkige vooroordelen staan een normaal leven nog te vaak in de weg. 

“Belangrijkste stap voorwaarts in de zorg voor mensen met hiv? Dat er een heel palet aan medicatie is”, zegt Reina Foppen, voorzitter van Hiv Vereniging. “En dat we in Nederland in de gelukkige positie zitten dat we daar toegang toe hebben. En vooral, dat we het virus daarmee effectief kunnen onderdrukken. Slaan de medicijnen aan, wat in de meeste gevallen ook gebeurt, dan is hiv niet meer seksueel overdraagbaar”. 

“Voor mensen met hiv is het een enorme opsteker dat het virus door medicatie niet seksueel overdraagbaar is. Je kunt een normaal seksleven hebben, op een natuurlijke manier kinderen verwekken, een normaal leven leiden. Maar het stigma is er nog steeds en dat kan je belemmeren om gewoon mee te draaien in de maatschappij. Uit angst voor afwijzing, waardoor je ook heel negatief over jezelf kunt gaan denken. En ja, dan wordt het weer lastig om je therapie vol te houden: elke dag pillen, elk half jaar controle bij de arts”. 

niet overdraagbaar 

“Gebrek aan kennis en vooroordelen zijn hardnekkig. Aan de ene kant heb je de mensen die menen dat hiv hier helemaal niet meer voor komt. Aan de andere kant is er een grote groep die hiv meteen koppelt aan de vele sterfgevallen uit de jaren tachtig en negentig, die er schande van spreekt, schaamte verspreidt en nog steeds bang is om ook geïnfecteerd te raken, al was het maar door een glas waaruit iemand met hiv heeft gedronken”. 

De campagne N=N (in het Engels: U=U) moet veel vooroordelen wegnemen. N=N staat voor “Niet Meetbaar = Niet Overdraagbaar” (U=U: Undetectable = Untransmittable). Met medicatie is het virus niet meer meetbaar in het bloed en dat betekent dat het ook niet meer kan worden overgedragen. Er is geen reden mensen met hiv anders te behandelen. Overigens studeert de Hiv Vereniging al op een nieuwe variant van de N=N campagne, nu recent duidelijk is geworden dat mensen met minder dan duizend kopieën virus per milliliter bloed evenmin hiv overdragen. “Het virus is bij hun dus wel nog meetbaar, maar toch niet langer overdraagbaar”.

Het komt nog te vaak voor dat mensen klachten hebben die niet worden herkend als symptomen van hiv. Vaak durven artsen niet goed door te vragen en is men terughoudend in het aanbieden van een hiv test.

Kijk voor meer informatie op de site van Viiv Healthcare.

Powered by Labrador CMS