
Burgemeester Boedapest verdachte in onderzoek naar verboden Pride-mars: “Daar ben ik trots op”
Protest-pride groeide in juni uit tot een massabijeenkomst
De Pride-parade in Boedapest was verboden door de regering-Orbán, maar ging dankzij de steun van burgemeester Gergely Karácsony tóch door. Sterker nog: het centrum van de hoofdstad verwelkomde een massabijeenkomst van mensen die niet alleen Pride vierden, maar protesteerden tegen de conservatieve regering. Nu is Karácsony als verdachte aangemerkt in het politieonderzoek. Maar dat deert hem niet…
In juni ging de verboden Pride-mars in Boedapest alsnog gewoon door, waarbij onder meer een Nederlandse delegatie aanwezig was. Zo was de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema naar de Hongaarse hoofdstad afgereisd om haar ambtsgenoot een hart onder de riem te steken en een boodschap van diversiteit en verbondenheid af te geven. Ook gaf zij haar steunbetuiging aan de queergemeenschap van Hongarije.
De Pride-bijeenkomst trok volgens de organisatie een recordaantal van meer dan 200.000 deelnemers/bezoekers. Dit was mogelijk geworden doordat Karácsony van het feit dat hij van de mars een ‘lokaal evenement van vrijheid en liefde’ had gemaakt.
dreigende taal getrotseerd
Ondanks het feit dat de politie, die onder centraal gezag staat, de mars had verboden en boetes had aangekondigd van 500 euro, trotseerden al die duizenden bezoekers deze dreigende taal.
Inmiddels zijn we ruim een maand verder. Burgmeester Gergely Karácsony van Boedapest, die zich had uitgesproken tegen het conservatieve regeringsbeleid van Orbán en ondanks het verbod besloot de Pride-parade in zijn stad te ondersteunen, is nu als verdachte aangemerkt in het politieonderzoek naar de organisatie van de Pride-mars. In een verklaring van zijn kantoor staat dat hij is opgeroepen voor verhoor.
verdachte
Dat verhoor zal naar verluidt in de komende week plaatsvinden. In een statement laat burgemeester Karácsony weten: “Ik ben verdachte geworden. Als dit in ons land de prijs is die we moeten betalen voor het opkomen voor onze vrijheden en die van anderen, dan ben ik daar nog trots op ook.”
De politie, die had aangekondigd gezichtsherkenningstechnologie in te zullen zetten om demonstranten te identificeren, heeft voor zover bekend nog geen mensen opgepakt die op een dergelijke manier zijn herkend. Wat de gevolgen zijn voor de bezoekers en van het verhoor van de burgemeester, zijn op dit moment nog niet bekend.